SPECIALIŞTII: Fără soluţii pentru rezolvarea crizei forţei de muncă, sectorul construcţiilor colapsează

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 26 februarie 2019

Fără soluţii pentru rezolvarea crizei forţei de muncă, sectorul construcţiilor colapsează

FPSC: "Acordul semnat cu Guvernul are ca scop stoparea emigrării forţei de muncă şi reducerea evaziunii fiscale din construcţii"

Acordul semnat de Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) şi Guvernul României, în luna noiembrie a anului trecut, are, în principal, două ţinte: stoparea emigrării forţei de muncă, mai ales a celei calificate, şi reducerea, cât mai mult posibil, a evaziunii fiscale generalizate în domeniu, a afirmat, ieri, Cristian Erbaşu, vicepreşedinte FPSC.

Conform Federaţiei, prin acordul semnat în noiembrie 2018, Guvernul României s-a angajat să adopte câteva măsuri de natură să vină în sprijinul activităţii de construcţii, iar o parte a acestuia a fost transpusă în cadrul OUG 114/2018, restul prevederilor din acord urmând să fie puse în aplicare.

Domnia sa a declarat: "Suntem în plin proces de implementare a prevederilor din acordul semnat între FPSC şi Guvern. Scopul acestui acord are mai multe valenţe, însă cele mai importante, după părerea noastră sunt două ţinte: stoparea emigrării forţei de muncă, mai ales a celei calificate, întrucât aproximativ 25% din românii care au plecat din ţară lucrează în construcţii sau în domenii auxiliare construcţiilor, în vestul Europei. Noi avem nevoie de aceşti oameni, cum de altfel, au şi cei din Vest. Cea de-a doua ţintă vizează reducerea, cât mai mult posibil, a unei evaziuni fiscale generalizate în domeniul nostru, din păcate, care nu a mai putut fi ţinută sub control, în ultimii ani (nu este muncă la negru, ci muncă la gri). Nu ne imaginăm că implementarea acestui acord va rezolva problemele peste noapte, dar suntem convinşi că efectele sale se vor face simţite într-un timp foarte scurt".

Beneficiile acestui acord se vor vedea cât de curând, a subliniat domnul Erbaşu, precizând că anularea acestor prevederi ar însemna "sinuciderea politică a oricărui Guvern", deoarece în acel moment, sectorul construcţiilor va avea destul de mult de suferit, iar investiţiile de asemenea.

Nu în ultimul rând, vicepreşedintele FPSC a menţionat că acordul semnat cu Guvernul României ar urma să aducă majorări salariale de aproximativ 30%-35%, în sectorul construcţiilor şi că ar urma să stabilească repere reale şi unitare, pentru fiecare ramură în parte, pe care fiecare companie din domeniu să le utilizeze în piaţă.

Petrescu, FPSC: "Fără aceste măsuri concrete riscam să initrăm în colaps"

Sectorul construcţiilor din România a fost, în ultimii ani, pe o pantă descendentă, a declarat, ieri, Valentin Petrescu, preşedintele Federaţiei Patronală a Societăţilor din Construcţii (FPSC).

Domnia sa a adăugat: "Spre bucuria noastră, am reuşit să transmitem corect şi să convingem Executivul că fără nişte măsuri concrete nu putem să redresăm acest domeniu de activitate. Noi am semnat, cu Guvernul, un acord istoric, spunem noi. Suntem bucuroşi că am reuşit să convingem Executivul că fără aceste măsuri concrete riscam să initrăm în colaps. Având în vedere că OUG 114 a fost redactată şi pusă la punct într-un timp foarte scurt, are şi anumite scăpări şi este evident că ea trebuie îmbunătăţită astfel încât să prevadă toate situaţiile, iar aces­tea trebuie puse la punct cât mai repede. Acest acord urmăreşte un calendar firesc pe care atât noi, cât şi Guvernul ni l-am asumat, unele măsuri au fost implementate, iar altele urmează să fie puse în aplicare. Noi încercăm să cream un mediu transparent, corect şi concurenţial în care să putem activa".

Conform domnului Petrescu, FPSC susţine ordonanţa 114, întrucât ea rezolvă unele probleme ale sectorului.

Astfel, domnia sa ne-a spus: "Nu prea văd să aibă efecte negative, iar dacă cineva vorbeşte despre ele, este o observaţie forţată puţin. Noi ne-am asumat ceva, Guvernul şi-a asumat alt­ceva. Sunt multe voci care spun că firmele din construcţii sunt afectate, dar ele sunt singulare şi niciodată nu se poa­te face «farmacie», să poţi să mulţumeşti 10.000 de firme din 10.000 de firme. Dacă 9.990 din 10.000 sunt mulţumite, este foarte bine. Nu văd cine nu ar putea beneficia de aceste prevederi, iar normele privind modalitatea de aplicare a acestui act normativ, care urmează să fie date, vor fi lămuritoare. Sunt anumite cazuri care nu au putut fi cuprinse, din cauză că nu au putut fi prevăzute întrucât ordonanţa a fost făcută destul de rapid, dar a fost făcut un studiu de impact, iar impactul pentru economie este foarte puţin negativ, facilităţile fis­cale fiind foarte mult în favoarea angajaţilor din sectorul construcţiilor, nu a firmelor".

În prezent, actul normativ, emis la finalul lunii decembrie 2018, nu cuprinde, în ceea ce priveşte domeniul construcţiilor, anumite coduri CAEN, anumite prevederi (legate, spre exemplu, de angajaţii part-time sau de cei care nu lucrează lună întreagă, ori de cei care au concedii medicale), ne-a mai precizat preşedintele FPSC.

Georgescu, APMCR: "OUG 114/2018 - o primă încercare pentru o strategie pe termen mediu în domeniul construcţiilor"

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materialele de Construcţii din România (APMCR), a afirmat că este momentul ca firmele de construcţii din ţara noastră să devină competitive nu doar prin calitatea lor profesională, ci şi prin forţa lor.

În acest sens, domnia sa a declarat, ieri: "Vreau să atrag atenţia asupra faptului că OUG 114/2018 reprezintă o primă încercare pentru o strategie pe termen mediu în domeniul construcţiilor. Este adevărat că ar trebui ca Guvernul să ne invite să elaborăm această strategie, pentru că pentru acest domeniu nu există absolut niciuna, iar acest act normativ ar putea să fie începutul acestui proces. Important este să înţelegem că prin această ordonanţă urmea­ză chiar şi o coagulare a firmelor de construcţii, un proces absolut natural. Nouă ni se pare că acest acord şi ordonanţa sunt echitabile deoarece ambele părţi au primit şi au dat câte ceva şi s-a stabilit un an echilibru care trebuie păstrat".

APMCR susţine acest act normativ şi militează pentru îmbunătăţirea lui, întrucât mai sunt unele aspecte perfect­ibile, a conchis domnul Georgescu.

Reprezentanţii constructorilor au precizat, ieri, că anul acesta ar urma să aducă o creştere, o revenire, a sectorului.

Claudiu Georgescu a afirmat că anul acesta ar trebui să avem creştere de 7% în construcţii, iar această cifră poa­te fi atinsă dacă acordul va funcţiona. În ceea ce priveşte preţurile din piaţa imobiliară şi impactul ordonanţei 114 asupra acestora, Cristian Erbaşu a declarat: "Preţurile nu sunt date de costuri, ci de raportul cerere-ofertă. (...). Ceea ce în România se vinde cu 1.000 de euro/mp, în Polonia se vinde cu 2.000 de euro/mp şi la Bruxelles cu 4.000 de euro/mp. În România avem o marjă medie de profitabilitate, în imobiliare, de 40%, în Polonia ea este de 20%, iar în Belgia această marjă este de 12%. Noi, construim în România cu 550 euro/mp, în Polonia cu minim 1.000 euro/mp, iar în Belgia nu construieşte nimeni cu mai puţin de 2.200 euro/mp. În ţară, noi construim cu puţin peste preţul de acum 15 ani (400 de dolari/mp), dar costurile erau la jumătate. Nu ar trebui să fie niciun impact asupra preţurilor din imobiliare, s-ar putea doar asupra profitului, (în loc de 40%, să fie 30%), dar nu cred că asta este o problemă. (...). Noi nu preconizăm o cădere a pieţei imobiliare autohtone, potenţialul ţării noastre pe această piaţă fiind foarte mare, ea având, în continuare, viitor în România, dar întotdeauna este bine ca între cerere şi ofertă să fie un echilibru". Întrucât încă din luna septembrie a anului trecut, piaţa rezidenţială de la noi a început să aibă un uşor declin, pentru că cererea şi oferta tind să se echilibreze, este posibil ca datele să arate pentru sfârşitul lui 2018 chiar mai puţine locuinţe decât aveam în 2017, iar în 2019 vor rămâne, sigur, în acelaşi ordin de mărime, a subliniat domnul Georgescu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb