Speculaţiile de preluare ridică pieţele din Europa

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 ianuarie 2010

Speculaţiile de preluare ridică pieţele din Europa

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora am putea asista la tot mai multe tranzacţii de preluare.

Acţiunile "International Power" Plc, cel mai mare producător de electricitate din Marea Britanie, au crescut cu 4,9%, la 337,9 pence (cel mai ridicat preţ de după octombrie 2008). Potrivit unor surse apropiate celor două companii, citate de presa străină, "GDF Suez" SA ia în calcul realizarea unei alianţe cu "In-ter-national Power". Titlurile "GDF Suez" din Franţa au urcat cu 2,2%, la 28,99 euro. Purtătorul de cuvânt al "GDF Suez", Christel des Royeries, a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la o eventuală tranzacţie, la fel şi Beth Akers, purtătorul de cuvânt al "International Power".

Acţiunile "Cadbury" Plc, cel mai mare producător britanic de ciocolată, au câştigat 1,2%, ajungând la 803 pence. Sunday Times anunţă că societatea americană "Kraft Foods" Inc. îşi va majora oferta pentru "Cadbury" la cel puţin 820 pence/titlu, de la 771 pence/titlu. Acţionarii companiei britanice aşteaptă, însă, o ofertă de 850 pence/acţiune.

Acţiunile "Kazakhmys" Plc, cel mai mare producător de cupru din Kazahstan, au crescut cu 2,4%, la 1.444 pence, ca urmare a ascensiunii cotaţiilor metalelor. Titlurile "Xstrata" Plc au urcat cu 2,7%, la 1.220 pence, iar acţiunile "Antofagasta" Plc - cu 1,7%, la 1.042 pence.

Acţiunile "British Airways" Plc, a treia companie aeriană din Europa, au câştigat 3,4%, afişând un preţ de 199,1 pence. "Credit Suisse Group" AG a acordat titlurilor societăţii britanice calificativul "outperform", iar indus-triei aeriene europene - ratingul "overweight".

Acţiunile "Iberia Lineas Aereas de Espana" SA, cea mai mare companie aeriană din Spania, au crescut cu 2,1%, la 2,10 euro. "Credit Suisse" a acordat şi acestui operator de transport aerian recomandarea "outperform".

Titlurile "L"Oreal" SA, cel mai mare producător mondial de cosmetice, au urcat cu 2,3%, la 79,42 euro. "Deutsche Bank" AG a modificat în sens pozitiv recomandarea pentru acţiunile companiei franceze: "cumpără", de la "păs-trează".

Indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a crescut cu 0,8%, la 5.498,88 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 0,4%, la 3.968,54, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,7%, la 5.913,97.

Bursele din Statele Unite ale Americii au fost închise ieri, americanii sărbătorind Martin Luther King Day.

Asia, în scădere

Acţiunile de pe pieţele din Asia au scăzut ieri, după ce, vineri, "JPMorgan Chase & Co." a raportat pierderi pe segmentul de retail banking. O influenţă negativă a avut-o şi publicarea cifrelor din care rezultă că încrederea consumatorilor din SUA nu se ridică la nivelul aşteptărilor.

Acţiunile "HSBC Holdings" Plc, cea mai mare bancă din Europa, care obţine 20% din vânzări în America de Nord, au pierdut 1,6% pe piaţa din Hong Kong, ajungând la 89,25 dolari HK. Titlurile "Mitsubishi UFJ Financial Group" Inc., cea mai mare bancă din Japonia, au scăzut cu 1,6% pe piaţa din Tokyo, la 498 yeni.

Titlurile "Aozora Bank" Ltd., creditor japonez controlat de "Cerberus Capital Management" LP, au coborât cu 5,5%, la 121 yeni. Directorul executiv al băncii, Brian Prince, a declarat că au apărut neînţelegeri în negocierile de fuziune cu "Shinsei Bank" Ltd. Acţiunile "Shinsei Bank" au coborât cu 4,7%, la 123 yeni.

Titlurile "Australia & New Zealand Banking Group" Ltd., a patra bancă din Australia, au urcat cu 3,3%, la 23,17 dolari australieni. Banca poartă discuţii preliminare de preluare cu administrartorul de fonduri "IOOF Holdings" Ltd., anunţă cotidianul Age. Titlurile IOOF au urcat cu 7,1%, la 6,45 dolari australieni. Reprezentanţii celor două entităţi au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la o eventuală tranzacţie.

Titlurile "Nissan Motor" Co., al treilea producător auto din Japonia, care obţine circa 35% din vânzări în America de Nord, au coborât cu 2,6%, la 780 yeni. Acţiunile "Honda Motor" Co., al doilea constructor auto nipon, care realizează 42% din vânzări în America de Nord, au scăzut cu 0,9%, la 3.370 yeni.

Acţiunile "China Mobile" Ltd., cel mai mare operator mondial de telefonie mobilă (după numărul utilizatorilor), au scăzut cu 2,5%, la 76,90 dolari HK. Investitorii se tem că aprecierea recentă a cursului acţiunilor nu este justificată de perspectivele de profit.

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a coborât cu 1,2%, la 10.855,08 puncte, Hang Seng al pieţei din Hong Kong - cu 0,9%, la 21.460,01, S&P/ASX 200 al celei din Sydney a urcat cu 0,2%, la 4.911,10.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb