BURSA Analytics

Sphera - printre cele mai bune evoluţii din indicii BET şi BET - XT

F.D.
BURSA Analytics / 3 iunie

Sphera - printre cele mai bune evoluţii din indicii BET şi BET - XT

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 MARTIE - 30 MAI 2024

Prime Transaction: "Cererea este atât de solidă încât pot fi transmise mai departe nu doar creşterile de costuri, ci şi marje suplimentare de profit, fără ca o parte a clienţilor să dispară din restaurante"

Patru din cele şapte fonduri de pensii Pilon II aveau acţiuni Sphera, la finele lunii aprilie

Titlurile Sphera Franchise Group (SFG), companie ce reuneşte sub umbrela sa lanţurile de restaurante KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, au înregistrat o creştere de 22,94%, în perioada 1 martie - 30 mai, în raport cu moneda euro, clasându-se printre acţiunile cu cel mai mare randament din indicii BET şi BET-XT, în perioada avută în vedere.

Creşterea puternică a profitabilităţii în trimestrul al patrulea al anului trecut şi în primul trimestru al acestui an, bugetarea unui profit mai mare pentru 2024 comparativ cu 2023, perspectivele creşterii consumului privat şi posibilele achiziţii ale fondurilor de pensii Pilon II, care începând cu a doua parte a lunii martie au început să primească viramentele mărite la 4,75% din venitul brut lunar al salariaţilor din ţara noastră, sunt printre elementele care pot explica aprecierea preţului acţiunilor Sphera.

Sphera şi-a triplat profitul, în primele trei luni ale anului

Operatorul restaurantelor KFC, Pizza Hut si Taco Bell a raportat, pentru trimestrul al patrulea din 2023, un profit în creştere cu 60%, în dinamică anuală, în vreme ce creşterea rezultatului din primele trei luni ale acestui an a fost de circa 200%, până la 22,6 milioane de lei.

Evoluţia are la bază veniturile mai mari, dar mai ales creşterea semnificativă a marjelor de profit. Pentru primul trimestru al anului, marja netă a crescut la 6,19%, peste cea din primul trimestru al anului trecut, de 2,22%, cât şi peste nivelul de 4,88% înregistrat pe întregul an 2023.

"Faptul că marjele de profit nu doar au crescut, ci sunt chiar peste cele pe întregul an 2023, anunţă perspective bune pentru restul anului. Aşa cum arată lucrurile, cererea este atât de solidă în momentul de faţă, încât pot fi transmise mai departe nu doar creşterile de costuri, ci şi marje suplimentare de profit, fără ca o parte a clienţilor să dispară din restaurante", se menţionează într-un raport de analiză a societăţii de brokeraj Prime Transaction.

În perioada 1 martie - 30 mai, acţionarii Sphera au aprobat alocarea unui dividend de 1,05 lei pe titlu, iar conducerea a anunţat că intenţionează să propună o nouă distribuţie similară. Astfel, este posibil ca Sphera să aloce în acest an un dividend unitar de 2,1 lei, echivalentul unui randament brut de 6%.

Pentru acest an, conducerea companiei a estimat vânzări în restaurante de 1,65 miliarde lei, cu 12,2% peste cele de anul trecut, inclusiv datorită veniturilor obţinute de unităţile noi deschise, şi un profit net normalizat de 95,7 milioane lei, în creştere cu 20,1%.

La finele lunii aprilie, patru din cele şapte fonduri de pensii Pilon II aveau un pachet de 10,3% din operatorul lanţurilor de alimentaţie publică, dar este destul de probabil ca deţinerile acestora să fi crescut, în condiţiile în care, acum, administratorii au mai mulţi bani la dispoziţie.

Indici - BET s-a apreciat cu 9,55%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 9,55%, în perioada 1 martie - 30 mai.

Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 2,32%, în intervalul avut în vedere, în vreme ce indicele BET-XT s-a apreciat cu 8,96%, în perioada 1 martie - 30 mai.

Prebet - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

Acţiunile Prebet se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 1 martie - 30 mai, cu o creştere de 78,09%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se găsesc acţiunile Digi Communications, cu o apreciere de 35,88%, iar pe poziţia a treia se află titlurile MedLife, cu o creştere de 29,31%.

Fonduri de investiţii - randament de 13,31% pentru ETF BET Patria-Tradeville

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 29 februarie - 29 mai, este condus de titlurile ETF BET Patria-Tradeville, cu o apreciere de 13,31%. Titlurile Certinvest BET Index au înregistrat o creştere de 12,73%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Index Romania ROTX, care au urcat cu 12,46%.

Bitcoin - creştere de 18,46%

Bitcoin s-a apreciat cu 18,46%, în intervalul 1 martie - 30 mai, în raport cu moneda euro. Cotaţia aurului a crescut cu 13,54%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,13%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb