Criza economică a afectat dramatic sportul autohton. Rezultatele sunt tot mai slabe, baza de selecţie se restrânge, condiţiile de antrenament sunt departe de standarde. Pe acest fond două echipe au reuşit să obţină şi rezultate la nivel continental şi pe plan intern şi să reuşească să stârnească pasiunea publicului Steaua (fotbal) şi Oltchim Râmnicu Vâlcea (handbal). Din nefericire, două evenimente care au mai puţină legătură cu sportul, ci mai mult cu mediul de afaceri şi cu lumea justiţiei sunt pe cale să pună pe butuci singurele branduri sportive care puteau face profit şi în această perioadă grea.
Multiplă campioană naţională, finalistă a Ligii Campionilor, Oltchim Râmnicu Vâlcea este cotat drept unul din primele 5 cluburi de handbal feminin din lume. Problemele pe care uzina le are s-au răsfrânt şi asupra clubului. Dacă în urmă cu un an, milionul de euro oferit de Primăria Capitalei a salvat situaţia, în acest moment clubul este foarte aproape de faliment. Bugetul de două milioane de euro, care ar permite continuarea activităţii la un nivel înalt, nu mai poate fi asigurat, autorităţile locale nu par dispuse să se implice, iar oamenii de afaceri din zonă refuză, deocamdată, să investească în cea mai galonată echipă sportivă autohtonă a ultimului deceniu. Conducerea CS Oltchim Râmnicu Vâlcea a anunţat că nu va putea evolua în ediţia viitoare a Ligii Campionilor din cauza problemelor financiare, iar handbalistele au fost anunţate că sunt libere să îşi caute alte angajamente, activitatea urmând să fie continuată cu junioarele. Alarmaţi, suporterii au ajuns să iasă în stradă, la începutul acestei săptămâni, în speranţa că gestul lor va sensibiliza autorităţile. Protestul s-a desfăşurat în faţa Prefecturii Vâlcea, a Primăriei Râmnicu Vâlcea şi a sălii polivalente Traian. Nicio oficialitate locală nu a venit să stea de vorbă cu suporterii, care au anunţat că vor relua manifestările. "Zeci de ani de glorie, nu-i vrem doar istorie", "Nu lăsaţi Oltchimul să moară" sau "Vâlcea înseamnă Oltchim" sunt câteva din scandările suporterilor care refuză să creadă că în această ţară, în care toţi politicienii se înghesuie la poze când se jocă o finală sau se obţine o medalie, nimeni nu vrea să facă ceva pentru mişcarea sportivă.
Într-o situaţie la fel de complicată se află şi cea mai de succes echipă autohtonă, Steaua Bucureşti, multiplă campioană, deţinătoare a Cupei Campionilor Europeni. După ce justiţia l-a condamnat definitiv la 3 ani de puşcărie cu executare pe finanţatorul echipei, problemele pe linie sportivă au început să apară. Ultimii doi ani au demonstrat că echipa se putea autofinanţa din bonusurile obţinute de la UEFA, din participarea în cupele europene, şi din vânzarea de bilete. Numai că problemele finanţatorului s-au răsfrânt şi asupra echipei, iar forurile sportive pot decide măsuri drastice, marele pericol venind dinspre UEFA, care poate elimina echipa campioană din actuala ediţie a Ligii Campionilor. UEFA a anunţat pe site-ul oficial că a deschis o procedură disciplinară împotriva FC Steaua, iar cazul va fi analizat de Comisia de Control şi Disciplină a forului în data de 21 iunie, federaţia europeană luând în discuţie situaţia campioanei României după decizia ÎCCJ în dosarul "Valiza": "A fost deschisă o procedură împotriva clubului Steaua Bucureşti în baza articolelor 2.04.g), 2.05 şi 2.10 ale regulamentului ediţiei 2013/2014 a UEFA Champions League, referitoare la criteriile de admitere pentru participarea în competiţiile UEFA". O eliminare a Stelei poate reprezenta o gaură în buget de peste 20.000.000 euro, bani care ar fi putut veni din calificarea în grupele Ligii Campionilor. O astfel de problemă va afecta tot fotbalul autohtonă, atât la nivelul imaginii cât şi la cel financiar.
Un alt brand de tradiţie al fotbalului traversează momente teribile. Intrat în insolvenţă, clubul Rapid a fost retrogradat în Liga a 2-a, iar dacă George Copos, actualul deţinător al pachetului majoritar de acţiuni, nu se decide să vândă mai repede, echipa riscă să intre în faliment şi să ajungă în liga a V-a. În toată această perioadă, extrem de delicată pentru mişcarea sportivă autohtonă, dinspre Ministerul Tineretului şi Sporturilor nu răzbate nimic, nici măcar un mesaj de încurajare.