SRI O CONTRAZICE PE CARMEN DAN: "A existat un schimb de informaţii operativ cu Ministerul de Interne privind manifestările de la protestul din Capitală"

S.A.
Politică #Legislatie / 2 februarie 2017

"A existat un schimb de informaţii operativ cu Ministerul de Interne privind manifestările de la protestul din Capitală"

Vezi galerie foto în articol

------

Actualizare 17:45 CNA: "Ministrul afacerilor interne îşi depăşeşte atribuliile atunci când face referiri la libertatea de exprimare a jurnaliştilor"

Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat că ministrul Afacerilor Interne îşi depăşeşte atribuliile atunci când face referiri la libertatea de exprimare a jurnaliştilor, potrivit unui comunicat de presă.

Conform documentului trimis Redacţiei, membrul CNA a declarat: "În cadrul conferinţei de presă de astăzi, de la Ministerul Afacerilor Interne, ministrul Carmen Daniela Dan a făcut o serie de declaraţii referitoare la modul în care jurnaliştii îşi exercită dreptul la liberă exprimare. Prin cele susţinute, ministrul de interne demonstrează necunoaşterea art. 30 din Constituţia României, referitor la libertatea de exprimare. Mai mult ministrul de interne îşi depăşeşte atribuţiile punând la îndoială rolul fundamental al presei.

Dacă doamna Carmen Daniela Dan preferă comunicarea numai cu o anumită parte a presei, acceptând astfel şi comportamentul acesteia, este o chestiune care ţine exclusiv de capacitatea dânsei de a interacţiona cu mass-media.

Invit ministrul Afacerilor Interne să sesizeze Consiliul Naţional al Audivizualului - C.N.A. sau oricare instituţie judiciară, în situaţia în care constată încălcări ale Legii audiovizualului sau ale altor norme civile în domeniul comunicării publice.

Declaraţiile de tipul celor de astăzi, făcute de la pupitrul unui minister fundamental, nu au legătură cu normalitatea care ar trebui să exsiste între autorităţile statului şi presă".

(J.F.)

-------

Actualizare 13:58 Carmen Dan contrazice SRI: "Au dat SMS-uri puţin înainte de începerea violenţelor"

Carmen Dan, ministrul de Interne, a admis joi într-o declaraţie publică faptul că SRI a informat un secretar de stat şi pe şeful Poliţiei, dar a spus că informaţiile transmise "prin SMS" nu semnalau riscuri privind violenţe, nu au fost informaţii inedite, fiind vorba despre "informaţii de notorietate publică".

Carmen Dan nu a răspuns la întrebările adresate de ziarişti.

"Eu nu am primit informări cu privire la eventuale intenţii de provocare", a declarat ministrul de Interne.

Potrivit lui Carmen Dan, aseară, între orele 19:43-22:55, în mijlocul protestelor secretarul de stat Viorel Ştefu şi şeful IGPR, Bofgdan Despescu, au primit mesaje sms din partea unui ofiţer din cadrul SRI, în care se făcea referire exclusiv la posibilă prezenţa la protest a anumitor persoane. "În general, activişti care participă constant la activităţi de acest gen, precum şi prezenţa unor membri ai galeriilor la modul general", subliniază aceasta.

Aceasta a afirmat: "Datele primite prin sms nu semnalau riscuri privind tulburarea ordinii publice, intenţia de a denatura caracterul manifestaţiei, respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfăşoare acte de violenţă şi nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop".

Carmen dan a mai precizat: "Datele primite prin sms nu semnalau riscuri în ce priveşte tulburarea ordinii publice, respectiv dacă aveau asupra lor mijloace care să fie utilizate în scopuri violente. Infomaţiile privind acest eveniment fuseseră deja analizate în cadrul unei şedinţe operative din dimineaţă zilei de 1 februarie, la ora 9.00. Nu au fost informaţii inedite venite din partea SRI. Între orele 18.45 şi 20.00 la Clubul Sportiv Dinamo se desfăşura meciul de handbal Dinamo-Steaua, la care au fost 1.500 de spectatori. La finalul partidei de handbal, grupurile de suporteri s-au dispersat, unii au venit individual în Piaţa Victoriei. Aceasta a făcut imposibil controlul şi stoparea acestora în sală, ei necomportându-se unitar ca un grup organizat".

"Nu puteam solicita oprirea suporterilor în sala de sport deoarece comportamentul lor la meci nu s-a plasat în afara legii", a mai spus ministrul de Interne.

Carmen Dan afirmă că blocarea suporterilor în sala de sport constituie o încălcare a legii.

Potrivit autorităţilor, 79 de persoane sunt cercetate pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi 8 persoane au fost sancţionate contraventional pentru încălcarea normelor, dintre care trei sunt membri ai galeriilor sportive

(J.F.)

-------

Actualizare 07:56 Gabriela Firea: "Nu ne mândrim cu aceste imagini, care vor face înconjurul Europei"

Imaginile din Piaţa Victoriei vor face înconjurul Europei, a declarat Primarul Capitalei, Gabriela Firea, potrivit Antena3.

Aceasta a afirmat: "Nu ne mândrim cu aceste imagini, care vor face înconjurul Europei, poate al lumii".

Firea a mai spus: "Îi rog pe manifestanţii paşnici să se delimiteze de cei violenţi, de cei care au venit pregătiţi să atace forţele de ordine. Este regretabil tot ce se întâmplă, nu asta înseamnă manifestaţie paşnică, nu asta înseamnă să protestezi pentru o opinie, să se ajungă la incidente care deformează sensul şi mersul ţării".

Potrivit ei, "aceste imagini ne dau cu mulţi ani în urmă".

-------

Actualizare 07:48 Grindeanu: "Trăim zile în care manipularea atinge cote alarmante"

Premierul Sorin Grindeanu a comentat, pe pagina sa de Facebook, protestele din ţară pe tema modificării Codurilor penale, afirmând că, din păcate, un protest paşnic s-a transformat într-unul violent din cauza unor "grupări", şi a spus că respectă dreptul oamenilor de a manifesta, dar în aceste zile "manipularea atinge cote alarmante".

Grindeanu a scris: "Din nefericire, un protest paşnic s-a transformat, în această seară, într-unul violent. De la bun început, ţin să precizez că respect dreptul românilor de a protesta. Trăim, însă, zile în care manipularea atinge cote alarmante. Cum spuneam, din păcate, în această seară, situaţia a degenerat şi vorbim despre doi jandarmi şi trei protestatari răniţi care se află la spital pentru îngrijiri medicale. Fac un apel la calm şi la o informare corectă a românilor care sunt îngrijoraţi de situaţia de astăzi. Mulţumesc Jandarmeriei Române pentru modul în care a acţionat în această seară, convins fiind că totul ar fi decurs normal dacă anumite grupări nu ar fi recurs la violenţă".

(M.I.)

-------

Actualizare 07:41 SRI o contrazice pe Carmen Dan: "A existat un schimb de informaţii operativ cu Ministerul de Interne privind manifestările de la protestul din Capitală"

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a declarat că a trasmis instituţiilor abilitate toate datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor de protest din centrul Capitalei, existând şi un schimb de informaţii operativ cu Ministerul de Interne.

SRI o contrazice astfel pe şefa MAI, Carmen Dan, care afirmase referitor la violenţele izbucnite la protestul din Bucureşti că nu a primit informări prealabile de la servicii că la miting ar fi urmat să aibă loc provocări, transmite Hotnews.

Potrivit SRI, informaţiile operative au fost transmise secretarului de stat în MAI, Viorel Ştefu, şi şefului IGPR, Bogdan Despescu, precum şi la nivelul Jandarmeriei şi SPP.

Într-un comunicat remis de SRI miercuri seară se precizează: "În legătură cu afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la informările SRI cu privire la protestele din data de 1 februarie 2017, facem următoarele precizări:

Serviciul Român de Informaţii a acţionat potrivit competenţelor legale deţinute, datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

În această situaţie a existat un schimb de informaţii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituţiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul Secretarului de Stat Ştefu Viorel şi Bogdan Despescu - IGPR, precum şi la nivelul Jandarmeriei şi SPP".

SRI aminteşte că, în conformitate cu Legea 51/1991 privind securitatea naţională a ţării noastre, republicată în 2014, şi Legea nr. 14/1992, "are competenţe pentru obţinerea de date necesare prevenirii şi contracarării activităţilor extremiste". Astfel, arată Serviciul, "pe această zona, SRI nu a avut surprize operaţionale".

SRI subliniază: "SRI nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultraş, însă dacă se obţin date de interes pentru instituţiile cu atribuţii pe ordine publică acestea sunt furnizate cu celeritate, aşa cum s-a întâmplat în cazul protestelor din data de 1 februarie din Capitală".

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, declarase anterior, într-o intervenţie la România TV, referitor la violenţele izbucnite la protestul din Capitală, că nu a primit informări prealabile de la serviciile de informaţii că la miting ar fi urmat să aibă loc provocări.

Întrebată dacă a fost informată de către serviciile de informaţii de eventuale provocări ce ar uma să aibă loc la protestul din Capitală, Dan a răspuns: "Nu am primit informări că la mitingul din această seară urmau să fie provocări. Eu nu am primit o asemenea informaţie, dar am luat toate măsurile necesare".

(M.I.)

--------

Actualizare 07:28

În jur de 150.000 de oameni au ieşit pe parcurul zilei de miercuri să protesteze în Piaţa Victoriei, cerând demisia Guvernului, după adoptarea, în noaptea de marţi spre miercuri, a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale.

În punctul de vârf al manifestaţiei, în piaţă s-au aflat peste 125.000 de persoane. Pe tot parcursul zilei, protestatarii au venit şi au plecat din piaţă, existând un flux continuu, transmite Hotnews.

Protestul, paşnic de-a lungul zilei şi până seara târziu, a degenerat în violente după ce un grup distinct a început să lanseze petarde şi fumigene în direcţia jandarmilor, în timp ce manifestanţii încercau să se delimiteze de ei, scandând "Nu suntem cu voi", "Fără violenţă" şi "Nu aşa".

Jandarmeria le-a răspuns ultraşilor cu gaze lacrimogene. După incidentele violente, Piaţa Victoriei a început să se golească treptat.

Protestul de miercuri, început încă de dimineaţă, vine după protestul masiv, spontan, din noaptea trecută, când în piaţă au venit 15.000 de oameni. Sunt aşteptate noi proteste în zilele următoare.

Aproximativ 200.000 de oameni au protestat în mai multe oraşe din ţară, scandând împotriva Guvernului şi a PSD

Aproximativ 200.000 de oameni au protestat, şi miercuri noapte, în mai multe oraşe din ţară - Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu, Iaşi, Braşov, Constanţa, Craiova, Alba- Iulia - faţă de adoptarea de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale. La Timişoara, au ieşit în stradă aproximativ 30.000 de oameni, la Cluj- peste 25.000, la Sibiu - peste 23.000, la Iaşi - aproximativ 15.000, conform News.ro.

Aproximativ 4.000 de persoane au participat, miercuri seară, la Alba Iulia, la un protest faţă de adoptarea Ordonaţei de Urgenţă de modificare a codurilor penale, oamenii pornind din faţa Prefecturii Alba într-un marş pe străzile oraşului.

Acţiunea a durat aproape patru ore şi s-a încheiat tot în faţa Prefecturii Alba, iar participanţii au promis că se vor întâlni din nou în stradă joi seară.

Pe parcursul protestului oamenii au purtat pancarte cu mesaje precum "Să vă fie frică, Ardealul se ridică!", "Jos cu toţi! Mama lor de hoţi!", "Uniţi suntem puternici!", "Nu puteţi cumpăra toate generaţiile", "În democraţie, hoţii stau în puşcărie", iar în faţă s-a aflat un grup de tineri care au purtat un imens steag tricolor dar şi o coroană care simboliza "înmormântarea statului de drept".

Unii dintre protestatari şi-au adus şi copiii la miting, iar unii dintre aceştia au purtat pancarte cu mesaje precum "Hoţilor ne-aţi furat viitorul!".

Oamenii au scandat şi lozinci precum: "Bucureşti nu uita/ Alba e de partea ta!", "Dragnea nu uita/ Va veni şi ziua ta!", "Hoţii fură noaptea!", "Dragnea nu uita, aşteptăm şi cartea ta!", "Jos Guvernul!!!", "Am ieşit din casă, fiindcă ne pasă", "Jos corupţia", "Uniţi saalvăm toată România!", sau "Până dimineaţă, radem o mustaţă!" sau "PSD - ciuma roşie".

Peste 2.500 de persoane au protestat, miercuri seară, în municipiul Arad, unde au scandat lozinci împotriva Guvernului, a PSD şi a lui Liviu Dragnea.

Arădenii au început să se adune în centrul oraşului în jurul orei 17.00, însă abia o oră mai târziu au venit în număr mai mare, majoritatea fiind tineri, mulţi dintre ei studenţi. Ei au adus pancarte cu mesaje împotriva Guvernului şi au steaguri şi vuvuzele şi scandează "Jos Guvernul", "Jos corupţia", "DNA să vină să vă ia", "Jos mafia". Unul dintre participanţi a venit îmbrăcat cu o pelerină neagră cu glugă şi a avut o coasă şi o foaie pe care scria: "Dragnea nu scapi".

După aproximativ două ore, arădenii au plecat în marş prin centrul oraşului, oprindu-se în faţa sediului PSD, astfel că traficul prin centrul municipiului a fost blocat. Periodic, a fost blocat şi traficul tramvaielor, poliţiştii făcând eforturi pentru a creea culoare printre manifestanţi de-a lungul şinei.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 22.30, manifestanţii spunând însă că vor reveni în stradă.

Şi la Braşov au ieşit în stradă peste 8.000 de oameni, care au mărşăluit prin centrul oraşului, oprindu-se în faţa sediului PSD, unde au scandat "Hoţii".

Protestul a început la ora 17.00, când în faţa Prefecturii s-au adunat câteva sute de oameni, dar apoi numărul celor care au ieşit în stradă a crescut rapid, depăşind 8.000.

Protestatarii au urcat în Piaţa Sfatului, unde este sediul PSD, şi au strigat "Hoţii", după care au coborât pe strada Mureşenilor şi au continuat marşul pe bulevardul Eroilor, pe lângă Parcul Central, revenind în final în locul de unde au plecat în marş.

Protestatarii au adus cu ei pancarte pe care se putea citi: "Dragnea nu uita, te aşteaptă DNA", "PSD - Ciuma Roşie", "Trebuie să ieşim toţi ca să scăpăm de mafioţi".

Manifestanţii au spus că ei nu vor demisia Guvernului, ci retragerea actelor normative vizând justiţia, adoptate, marţi noapte, de Executiv.

"Noi nu cerem demisia Guvernului, ci retragerea ordonanţei privind modificarea codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea", a spus unul dintre protestatari, care a vorbit la megafon.

Pe pancartele purtate de către manifestanţi se putea citi: "Noaptea, ca hoţii! Ajunge!". Protestatarii au scandat lozinci cum ar fi: "Săriţi cu toţii şi spuneţi tare că România nu e de vânzare" şi "Suntem scârbiţi de aceşti hoţi".

Aproximativ 200 de buzoieni s-au adunat, miercuri seară, începând cu ora 18.00, în centrul oraşului.

Ei au avut fluiere, steaguri, vuvuzele, precum şi pancarte pe care scria: "În democraţie, hoţii stau la puşcărie", "Amnistie pentru voi doar în viaţa de apoi", "Să vă fie frică, poporul se ridică", "Ordonanţe dedicate, cu urgenţe inventate". De asemenea, manifestanţii au strigat: "Mesaj de la Buzău, mergeţi la bulău", "DNA să vină să vă ia", "Dragnea nu uita, România nu e ta".

Peste 25.000 de oameni au ieşit în stradă şi la Cluj-Napoca. Oamenii au început să se adune, încă de la ora 18.00, în Piaţa Unirii din centrul oraşului.

Mulţi dintre manifestanţi au fost studenţi. O coloană de aproximativ o mie de studenţi a plecat, în jurul orei 19.00, în coloană din campusurile din oraş şi s-a alăturat protestatarilor, tinerii strigând "6, 6, vin studenţii".

Protestatarii au scandat lozinci împotriva Guvernului şi a ministrului Justiţiei şi au avut bannere şi afişe cu mesaje prin care îi acuzau pe politicieni de "înaltă trădare": "Ieşiţi din casă dacă vă pasă", "Ruşine să vă fie", "Ne-am săturat" sau "Nu suntem orbi".

În jurul orei 19.30, manifestanţii au plecat în marş din Piaţa Unirii, unde s-au adunat, pe Bulevardul Eroilor către cartierul Mărăşti, iar pe traseu s-au oprit în faţa Tribunalului Cluj, unde au cântat "Deşteaptă-te române", după care şi-au continuat drumul pe Calea Dorobanţilor, fiind blocate toate cele patru benzi de circulaţie ale arterei.

Protestatarii au revenit în Piaţa Unirii după aroximativ trei ore, protestul finalizându-se în jurul orei 23.50.

Peste 4.000 de oameni au ieşit în stradă şi la Constanţa, în jurul orei 19.00 oamenii plecând din faţa Prefecturii într-un marş pe mai multe bulevarde din oraş.

Ajunşi în faţa sediului PSD, protestatarii s-au oprit aproximativ zece minute şi au început să scandeze: "Hoţii, hoţii", "DNA să vină să vă ia", PSD, ciuma roşie".

Sediul PSD a fost păzit de mai multe efective de jandarmi, care s-au retras după ce coloana manifestanţilor s-a îndepărtat. Protestatarii au fost însoţiţi de jandarmi, dar şi de o maşină de la Poliţia Rutieră, circulaţia fiind oprită prin intersecţiile pe unde treceau aceştia.

Peste 4.000 de craioveni au protestat în centrul municipiului, nemulţumiţi de adoptarea de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă cu privire la modificarea Codului Penal. Oamenii au început să se adune în Piaţa "Mihai Viteazul" din Craiova în jurul orei 17.00, protestul fiind anunţat încă de marţi seară pe reţelele de socializare.

Ei au scandat lozinci la adresa liderului PSD Liviu Dragnea şi Cabinetului Grindeanu căruia i-au solicitat demisia. De asemenea, oamenii au afişat pancarte cu mesaje precum "PSD ciuma roşie", "Dragnea, la puşcărie!".

La un moment dat, manifestanţii s-au mutat din Piaţa Mihai Viteazul pe strada Alexandru Ioan Cuza, în faţa Universităţii din Craiova.

Printre protestatari s-a aflat şi fostul finanţator al Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, însoţit de zeci de membri ai fostei galerii a echipei de fotbal.

Câteva sute de persoane s-au adunat, miercuri seară, şi în Piaţa Unirii, din Focşani, unde au scandat "PSD, ciuma roşie", "Ieşiţi din casă dacă vă pasă", "Afară cu mafia din ţară!", sau "Dragnea nu uita, România nu-i a ta", "Jos Guvernul" ori "Nu vă fie frică, Oprişan pică".

De la un microfon, unul dintre protestatari a îndemnat la un protest fără violenţe: "Să nu dăm apă la moară agitatorilor, nu vrem incidente la acest protest!"

Peste 3.500 de oameni au mărşăluit, miercuri seară, pe principalele străzi ale municipiului Galaţi, în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a adopta ordonanţa privind modificarea Codurilor Penale, iar în faţa Palatului Justiţiei manifestanţii au scandat "Jos labele de pe Justiţie" şi "Dragnea nu uita, te aşteaptă Rahova".

Manifestanţii au aprins lumânări la sediul PSD şi au aşezat o pancartă pe care scria "Îndrăzneşte acum, Liviule, să crezi şi tu în România".

Oamenii s-au mobilizat pe Facebook şi au început să se adune în centrul oraşului începând cu ora 17.00.

Ei au avut steaguri tricolore şi pancarte pe care scria: "Cod roşu de infracţionalitate în toată ţara", "Aţi votat liber la furat", "Demisia, Guvern corupt".

Totodată, protestatarii au scandat "Jos Guvernul", "Dragnea nu uita, România nu-i a ta", "PSD, ciuma roşie", "La închisoare, nu la guvernare", "Anticipate".

Spre deosebire de ultimele seri în care gălăţenii au ieşit în stradă, printre manifestanţi s-au aflat numeroşi tineri.

Peste 15.000 de ieşeni au manifestat timp de cinci ore în centrul municipiului, acţiunea încheiindu-se fără incidente, după ce manifestanţii au mărşăluit pe străzile principale ale oraşului.

Manifestaţia a luat sfârşit în jurul orei 22.30, în Piaţa Unirii din Iaşi, după un marş pe o distanţă de câţiva kilometri.

Oamenii au străbătut pietonalul Ştefan cel Mare, apoi s-au deplasat pe traseul Prefectură-bulevardul Anastasie Panu-bulevardul Independenţei-Piaţa Unirii.

În Piaţa Unirii, protestatarii au stat aproximativ o oră, timp în care unii membri ai echipei locale de fotbal au aprins torţe. La un moment în piaţă s-a auzit şi explozia unei petarde, iar cei prezenţi au huiduit, nefiind de acord cu acest gest.

Circulaţia tramvaielor în Piaţa Unirii a fost oprită, din cauza numărului mare de protestatari, care au ocupat calea de rulare.

Organizatorii acţiunii iniţiată pe Facebook spun că vor continua manifestaţiile şi în zilele următoare, dacă guvermnul Grindeanu nu va abroga ordonanţele de urgenţă emise în urmă cu o zi.

Peste 4.000 de persoane au ieşit în stradă, miercuri seară, şi la Ploieşti, pentru a manifesta faţă de decizia Guvernului de a adopta ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală.

O coloană de manifestanţi formată din aproximativ 3.000 de persoane a mărşăluit pe Bulevardul Republicii, cea mai mare arteră rutieră dn oraş, blocând una dintre benzile acestuia, iar în centrul oraşului s-au unit cu alţi peste o mie de protestatari.

Şi la Sibiu, peste 23.000 de oameni au protestat, sibienii începând să se strângă în Piaţa Mare din oraş încă de la ora 17.00.

După ora 19.00, în zona centrală erau cel puţin 2.500 de oameni, care au pornit în marş pe bulevardul pietonal, mii de persoane alăturându-li-se pe parcurs.Oamenii au strigat lozinci împotriva Guvernului, a PSD şi a ministrului Justiţiei, dar şi "Ieşiţi din casă dacă vă pasă" şi "Demisia", precum şi mesaje de susţinere pentru preşedintele Klaus Iohannis.

La sediul organizaţiei municipale a PSD Sibiu, protestatarii s-au oprit timp de câteva minute şi au strigat "PSD, ciuma roşie", "Hoţii", "Afară cu PSD din ţară".

Marşul a continuat până la Prefectura Sibiu, unde s-a cerut demisia Guvernului, apoi la Palatul de Justiţie, unde s-a solicitat demisia ministrului Justiţiei.

În jurul orei 21.50, manifestanţii s-au oprit în faţa casei preşedintelui Klaus Iohannis, de pe strada Bâlea, unde au scandat "Iohannis e cu noi".

În zona locuinţei şefului statului a fost mobilizat un dispozitiv special de forţe de ordine.

Înainte de a ajunge la casa preşedintelui, protestatarii s-au întâlnit cu membri ai galeriei echipei CSU Sibiu, care au ajuns la protest după finalul meciului de baschet desfăşurat la Sala "Transilvania".

Pe durata meciului de baschet, în sala de sport s-a strigat "Uniţi salvăm toată România" şi "PSD, ciuma roşie", iar la finalul meciului circa 2.000 de oamen au rămas în sală şi au cântat o variantă reinterpretată a cântecului "Acolo este ţara mea" a lui Tudor Gheorghe.

Protestul a fost autorizat până la ora 23.00, manifestanţii revenind în Piaţa Mare, de unde au pornit în marş.

Aproximativ 30.000 de timişoreni au ieşit, miercuri seară, pe străzile oraşului şi în Piaţa Victoriei, pentru a protesta faţă de decizia Guvernului privind legile din domeniul justiţiei.

Protestul de la Timişoara a început la ora 18.00, când aproximativ 600 de timişoreni se adunaseră pe platoul din faţa Operei, iar apoi, la scurt timp, în Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia mii de studenţi cazaţi în Complexul Studenţesc. Acestora li s-au alăturat, pe parcursul manifestării, tot mai mulţi oameni.

În jurul orei 20.00, protestatarii au pornit în marş pe mai multe străzi din cartiere aflate în nordul Timişoarei, pentru a scoate cât mai multă lume în stradă. Oamenii au mărşăluit pe străzi aproape două ore, după care au revenit în Piaţa Victoriei.

Pe parcursul marşului, aproximativ 2.500 de oameni au aşteptat în Piaţa Victoriei, pe platoul din faţa Operei. De asemenea, în acest interval, o fanfară a cântat diferite cântece pe treptele Operei.

Protestul s-a încheiat după cinci ore, iar liderii manifestanţilor au anunţat că, în cazul în care revendicările lor nu vor fi ascultate, vor continua protestul şi joi, începând de la ora 12.00, în faţa Prefecturii Timiş, apoi de la ora 18.00, în Piaţa Victoriei din Timişoara.

(M.I.)

------

Actualizare 00:09 Şase protestatari au fost reţinuţi de jandarmi

------

Actualizare 23:51 Jandarmii au ocupat o parte din Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului mai protestează circa 1.000 de oameni

Jandarmii au ocupat, la această oră, o mare parte din Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului aflându-se acum circa 1.000 de protestatari. Un grup de circa 200 de persoane, aflate pe Calea Victoriei, aruncă în jandarmi cu bulgări de zăpadă şi sticle, forţele de ordine ripostând cu gaze lacrimogene, conform News.ro.

-------

Actualizare 23:49 Protestul de la Timişoara s-a încheiat după cinci ore şi va continua joi la prânz şi seara

Cei aproximativ 30.000 de oameni care au protestat la Timişoara, atât în Piaţa Victoriei, cât şi în marş pe străzile din oraş, au încheiat manifestaţia, urmând să o continue joi la prânz, în faţa Prefecturii, apoi seara în Piaţa Victoriei.

Liderii manifestanţilor au anunţat că, în cazul în care revendicările lor nu vor fi ascultate, vor continua protestul şi joi, începând de la ora 12.00, în faţa Prefecturii Timiş, apoi de la ora 18.00, în Piaţa Victoriei din Timişoara, conform News.ro.

------

Actualizare 23:38 Raed Arafat: "Doi jandarmi şi doi protestatari au fost transportaţi la spital"

Doi jandarmi şi doi protestatari au fost transportaţi la spital, însă nu sunt grav răniţi, a declarat Raed Arafat.

-----

Actualizare 23:32 Un jurnalist a fost atacat de protestatari

Un jurnalist a fost atacat de protestatari, dar nu a fost rănit.

-----

Actualizare 23:25 Un stand publicitar a fost incendiat pe Calea Victoriei

------

Actualizare 23:18 MAI: "Un jandarm a fost rănit şi dus la Spitalul Floreasca, alţii au fost răniţi, dar au revenit în dispozitiv"

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat la Antena 3, că un jandarm a fost rănit în urma altercaţiilor, el fiind transportat la Spitalul Floreasca unde se află sub îngrijire medicală şi este în afara pericolului, iar alţi membri ai forţelor de ordine au fost răniţi uşor, dar au revenit în dispozitiv.

Ministrul de Interne a spus, potrivit News.ro, că, din informaţiile ei, un singur jandarm a fost rănit, el fiind transportat la Spitalul Floreasca, dar din informaţiile ei se află sub îngrijire medicală şi "îşi va reveni".

Ea a precizat că şi alţi jandarmi au fost răniţi, dar au primit îngrijiri la faţa locului şi au revenit în dispozitiv.

Carmen Dan a făcut un apel la manifestanţi să părăsească Piaţa Victoriei şi să se delimiteze de grupul de "huligani" care provoacă violenţe.

Ministrul de Interne a adăugat că sunt peste 1.000 de jandarmi în piaţă în acest moment.

------

Actualizare 23:14 Carmen Dan: "Nu dorim ca oamenii să aibă de suferit"

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat la Antena 3 că nu doreşte ca oamenii să aibă de suferit. Totodată, aceasta a spus că toţi agresorii vor fi pedepsiţi.

------

Actualizare 23:12 Olguţa Vasilescu, despre proteste: "Cei care au venit cu copii să realizeze că sunt iresponsabili"

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a comentat, la Antena 3, violenţele din Piaţa Victoriei, afirmând că protestatarii care au venit cu copii la miting ar trebui să realizeze că sunt "iresponsabili", pentru că este o "zonă de război", şi a afirmat că retrăieşte momentele de la protestul pentru Colectiv, când Guvernul Ponta a demisionat, pentru că este o "coincidenţă" prea mare.

Lia Olguţa Vasilescu a afirmat, la Antena 3, potrivit News.ro: "Cei care au venit cu copiii la miting ar trebui să îşi dea seama că sunt iresponsabili, să îşi scoată copiii din această zonă, care este practic de război".

Ea a spus că "retrăieşte scenariul de la Colectiv" din 2015, provocate de protestele care au dus la căderea Guvernului Ponta, mai ales după incendiul care a avut loc în clubul Bamboo. "Iată un nou incendiu. (...) Mi se pare coincidenţa mult prea mare", a spus ea.

-----

Actualizare 23:07 Trupele speciale au ajuns în Piaţa Victoriei

------

Actualizare 23:05

Jandarmii au împins mulţimea, care fuge spre Mihalache. Se recurge la gaze şi grenade lacrimogene, sunt prezente foarte multe forţe de ordine, mai ales în zona din care se lansează petarde şi pietre. Multă lume pleacă din piaţă iar alţii s-au retras spre Muzeul Antipa, potrivit Hotnews.

-------

Actualizare 22:58 Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei: "Cei care au venit cu copii să se delimiteze de zona în care au loc violenţe"

Persoanele care au venit cu copii să se delimiteze de zona în care au loc violenţe, ca să nu fie afectaţi de măsurile pe care Jandarmeria le va lua în acele zone, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a declarat, la Digi24: "Asupra cordoanelor de jandarmi au fost executate violenţe, iar acum mesajul pe care eu îl transmit este ca toate persoanele să părăsească Piaţa Victoriei, au fost violenţe asupra jandarmilor. Vom folosi materialele din dotare. Pentru siguranta lor, trebuie este să folosească căile de evacuare şi să părăsească zona în care au loc aceste violenţe. Avem echipe in teren, sunt multiplicatori de mesaje. Este important ca oamenii de bună credinţă să se delimiteze. În special cei care au venit cu copii să se delimiteze de zona în care au loc violenţe, ca să nu fie afectaţi de măsurile pe care le vom lua în acele zone".

--------

Actualizare 22:51 Numărul protestatarilor de la Timişoara a ajuns la aproximativ 30.000

Numărul protestatarilor de la Timişoara a ajuns la aproximativ 30.000, după ce manifestanţii au pornit în marş, în urmă cu mai bine de două ore, pe mai multe străzi din oraş, potrivit News.ro.

--------

Actualizare 22:45 Jandarmii intervin cu gaze lacrimogene

Jandarmii intervin cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea care aruncă cu sticle, cu torţe şi cu petarde. Mai multe persoane au fost imobilizate de către jandarmi, în timp ce mulţimea huiduie.

Incidentele la manifestaţia din Piaţa Victoriei au început în jurul orei 21.00, fiind provocate de acest grup de 40-50 de persoane, dar şi de un altul, aflat în capătul bulevardului Iancu de Hunedoara, conform News.ro.

------

Actualizare 22:44 Un grup de manifestanţi din Piaţa Victoriei aruncă cu sticle, torţe şi petarde

Un grup de manifestanţi din Piaţa Victoriei aruncă cu sticle, cu torţe şi cu petarde spre jandarmi. Restul mulţimii scandează "Nu aşa!" şi "Fără violenţă!".

------

Actualizare 22:37 Jandarmeria: "În Piaţa Victoriei sunt manifestanţi care aruncă cu obiecte pirotehnice"

Jandarmeria face apel către protestatarii din Piaţa Victoriei să se manifeste "în limite normale", a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, precizând că în mulţime sunt persoane care aruncă spre jandarmi cu obiecte pirotehnice şi cu obiecte contondente, iar cei care observă astfel de persoane să se delimiteze de acestea.

Enache a declarat, potrivit News.ro: "Sunt persoane care se manifestă în limite normale, dar sunt şi unele care aruncă spre jandarmi cu obiecte pirotehnice şi cu obiecte contondente. Facem apel către cei care observă astfel de manifestanţi să se delimiteze de ei. În continuare vom avea aceeaşi atitudine, dar este important să prevenim orice fel de incidente şi să ne asigurăm că toţi aceşti oameni vor ajunge acasă în siguranţă".

El a sublinat că Jandarmeria nu face estimări publice privind numărul manifestanţilor pentru că nu are la dispoziţie instrumentele "pentru astfel de estimări care să nu poată fi contrazise".

Reprezentantul Jandarmeriei Bucureşti a mai spus: "Estimările noastre sunt empirice şi pur operative, făcute doar pentru a le comunica reprezentanţilor Jandarmeriei care stabilesc numărul de dispozitive".

La manifestaţia din Piaţa Victoriei au avut loc, în ultimele două ore, mai multe incidente - câţiva protestatari au aruncat din mulţime cu petarde în curtea Guvernului, dar şi cu o fumigenă, în timp ce alţi manifestanţi au aruncat cu sticle pline cu pietre spre gardul de la intrarea principală a Executivului. Imediat, mulţimea a început să strige "Fără violenţă".

-------

Actualizare 22:34 Protestul de la Alba Iulia s-a încheiat, însă cei 4.000 de protestatari au promis că vor ieşi în stradă şi joi

Protestul de la Alba Iulia faţă de adoptarea de către Guvernul condus de Sorin Grindeanu a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale s-a încheiat după patru ore, iar cei 4.000 de participanţi au promis că vor ieşi în stradă şi joi.

Acţiunea a durat aproape patru ore şi s-a încheiat tot în faţa Prefecturii Alba, iar participanţii au promis că se vor întâlni din nou în stradă joi seară.

Pe parcursul protestului oamenii au purtat pancarte cu mesaje precum "Să vă fie frică, Ardealul se ridică!", "Jos cu toţi! Mama lor de hoţi!", "Uniţi suntem puternici!", "Nu puteţi cumpăra toate generaţiile", "În democraţie, hoţii stau în puşcărie", iar în faţă s-a aflat un grup de tineri care au purtat un imens steag tricolor dar şi o coroană care simboliza "înmormântarea statului de drept", potrivit News.ro.

Unii dintre protestatari şi-au adus şi copiii la miting, iar unii dintre aceştia au purtat pancarte cu mesaje precum "Hoţilor ne-aţi furat viitorul!".

Oamenii au scandat şi lozinci precum: "Bucureşti nu uita/ Alba e de partea ta!", "Dragnea nu uita/ Va veni şi ziua ta!", "Hoţii fură noaptea!", "Dragnea nu uita, aşteptăm şi cartea ta!", "Jos Guvernul!!!", "Am ieşit din casă, fiindcă ne pasă", "Jos corupţia", "Uniţi saalvăm toată România!", sau "Până dimineaţă, radem o mustaţă!" sau "PSD - ciuma roşie".

Protestul de la Alba iulia s-a încheiat în jurul orei 22,00 şi pe parcursul acestuia nu au fost înregistrate incidente.

-------

Actualizare 22:29 Peste 150.000 de persoane protestează în Capitală, transmit televiziunile de ştiri.

-----

Actualizare 22:13 Protestatrii de la Sibiu s-au oprit în faţa casei şefului statului, unde au scandat "Iohannis e cu noi"

Protestatarii de la Sibiu, al căror număr a ajuns la 23.000 şi care au plecat în marş prin oraş în urmă cu aproape trei ore, s-au oprit în faţa casei şefului statului, unde au scandat "Iohannis e cu noi".

Protestatarii sibieni şi-au continuat marşul pe traseul stabilit, iar în jurul orei 21.50 s-au oprit în faţa casei preşedintelui Klaus Iohannis, de pe strada Bâlea, unde au scandat "Iohannis e cu noi", conform News.ro.

În zona locuinţei şefului statului a fost mobilizat un dispozitiv special de forţe de ordine.

Înainte de a ajunge la casa preşedintelui, protestatarii s-au întâlnit cu membri ai galeriei echipei CSU Sibiu, care au ajuns la protest după finalul meciului de baschet desfăşurat la Sala "Transilvania".

Pe durata meciului de baschet, în sala de sport s-a strigat "Uniţi salvăm toată România" şi "PSD, ciuma roşie", iar la finalul meciului circa 2.000 de oamen au rămas în sală şi au cântat o variantă reinterpretată a cântecului "Acolo este ţara mea" a lui Tudor Gheorghe.

--------

Actualizare 21:58 Peste 4.000 de constănţeni au strigat în faţa sediului PSD: "DNA să vină să vă ia"

Numărul protestatarilor constănţeni a crescut în ultimele ore ajungând la peste 4.000 în momentul în care coloana manifestanţilor a ajuns la sediul organizaţiei judeţene a PSD Constanţa, unde aceştia au strigat "DNA să vină să vă ia".

Câteva sute de oameni au plecat în jurul orei 19.00, conform News.ro, din faţa Prefecturii Constanţa într-un marş pe mai multe bulevarde din municipiu.

Astfel, manifestanţii au pornit pe Bulevardul Ferdinand şi au mers apoi pe Bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, iar pe măsură ce înaintau li se alăturau alte grupuri de oameni. Ajunşi în faţa sediului PSD, protestatarii s-au oprit aproximativ zece minute şi au început să scandeze: "Hoţii, hoţii", "DNA să vină să vă ia", PSD, ciuma roşie".

Sediul PSD era păzit de mai multe efective de jandarmi, care s-au retras după ce coloana manifestanţilor s-a îndepărtat.

Protestatarii erau însoţiţi de jandarmi, dar şi de o maşină de la Poliţia Rutieră, circulaţia fiind oprită prin intersecţiile pe unde treceau aceştia.

---------

Actualizare 21:50 Un reprezentant al Jandarmeriei se adresează manifestanţilor: "Acţiunea dumneavoastră este ilegală"

Un reprezentant al Jandarmeriei s-a adresat mulţimii, din faţa intrării principale a Guvernului, spunându-le manifestanţilor că participă la o acţiune ilegală de protest.

Reprezentantul Jandarmeriei a spus, conform News.ro: "Vă recomandăm să respectaţi legea, să nu recurgeti la acte de vjolenţă. Atenţiune, activitatea dumneavostră este ilegală, participaţi la o manifestare publică neutorizată, vă rugăm să respectaţi legea!".

Din acel moment, mulţimea a început să huiduie.

Anunţul a avut loc după ce s-au auzit mai multe petarde în mijlocul mulţimii, iar una dintre petarde a ajuns în apropierea unui grup de jandarmi, care, însă, nu au reacţionat. De asemenea, câţiva protestatari au aruncat din mulţime cu mai multe petarde în curtea Guvernului, dar şi cu o fumigenă, în timp ce alţi manifestanţi au aruncat cu sticle pline cu pietre spre gardul de la intrarea principală a Executivului. Imediat, mulţimea a început să strige "Fără violenţă". În urma incidentului, o persoană a fost ridicată de jandarmi şi dusă în curtea Palatului Victoria.

Ieşirea de la metrou se desfăşoară cu dificultate în zonă. Mulţi călători au preferat să ia trenul în alte direcţii, văzând că ieşirea este greoaie. Garniturile de tren au fost retrase după vârful de trafic, dar pentru că, în loc să scadă, numărul călătorilor creşte, au fost repuse în circulaţie mai multe garnituri, care să facă faţă traficului spre Piaţa Victoriei, potrivit reprezentanţilor Metrorex.

--------

Actualizare 21:44 Jandarmii care însoţesc coloana de protestatari ce mărşăluiesc la Cluj au intonat "Deşteaptă-te române" alături de manifestanţi

Jandarmi care însoţesc coloana de protestatari ce mărşăluiesc pe străzile din centrul Clujului au intonat, alături de manifestanţi, imnul "Deşteaptă-te române". Momentul a avut loc în zona Pieţei Mărăşti, când coloana de protestatari s-a oprit să cânte imnul naţional.

Astfel, potrivit News.ro, câţiva dintre jandarmii care îi supravegheau pe manifestanţi au cântat şi ei.

Şi la protestele anterioare, jandarmii i-au încurajat pe protestatari să dea tonul la scandări.

De asemenea, în momentul în care manifestanţii au ajuns în marş în faţa Prefecturii Cluj, mai mulţi oameni s-au aşezat pe jos şi au început să scandeze "Să vă fie frică Clujul se ridică", moment în care se ridicau şi ei.

------

Actualizare 21:41 Aproximativ 1.000 de cetăţeni ai ţării noastre protestează în centrul Londrei

-----

Actualizare 21:35

Aproximativ 130.000 de persoane protestează la Bucureşti, potrivit unui comunicat de presă al Jandarmeriei Române. De asemenea, la Timişoara şi Sibiu protestează 20.000 de oameni, la Cluj 40.000 de persoane, iar la Iaşi sunt 15.000 manifestanţi în stradă.

-----

Actualizare 21:27 Staţia de metrou Piaţa Victoriei este blocată

------

Actualizare 21:19

Peste 125.000 de protestatari se află în Piaţa Victoriei din Capitală, potrivit Hotnews.

--------

Actualizare 21:17 Numărul protestatarilor de la Sibiu a ajuns la 20.000, ei cerând alegeri anticipate

Numărul protestatarilor de la Sibiu a ajuns la 20.000, iar oamenii mărşăluiesc în continuare pe bulevardele principale din oraş şi cer alegeri anticipate.

După ce protestatarii au parcurs aproape jumătate din traseu şi au ajuns pe Bulevardul Mihai Viteazul, numărul acestora s-a dublat, conform News.ro, alăturându-li-se oameni de pe fiecare dintre străzile parcurse.

Protestatarii au parcurs aproape trei sferturi din traseul marşului şi scandează în continuare lozinci împotriva Guvernului.

Oamenii au steaguri, vuvuzele, fluiere, dar au adus şi o coroană pe care este scris "PSD".

De asemenea, ei strigă "Cine nu sare, nu vrea schimbare", "Singura soluţie, încă o revoluţie", "Iohannis nu uita, Sibiul e de partea ta".

Traficul pe Bulevardul Mihai Viteazul, unde mărşăluiesc protestatarii, este complet blocat.

-------

Actualizare 21:10 Zeci de români protestează la Londra faţă de Guvern

Zeci de români protestează la Londra, în faţa Institutului Cultural Român, pentru a protesta faţă de ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern marţi noapte.

Mai mulţi participanţi la manifestaţie au publicat pe reţelele de socializare clipuri de la miting.

"Dacă vă pasă, ieşiţi din casă!", "Nu staţi la ferestre, haideţi la proteste!", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie!", "Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta", au strigat oamenii, potrivit News.ro. Ei au reluat şi sloganul scandat în România, "PSD, ciuma roşie!"

Manifestanţii au fluturat drapele româneşti şi pancarte pe care erau mesaje ca "Să vă fie frică, ţara se ridică".

-------

Actualizare 21:07 Incidente la manifestaţia de la sediul Guvernului: Mai mulţi protestatari au aruncat cu sticle pline cu pietre

Un incident a avut loc la manifestaţia din Piaţa Victoriei, unde mai mulţi protestatari au aruncat cu sticle pline cu pietre spre gardul de la intrarea principală a Guvernului.

De asemenea, câţiva protestatari au aruncat cu mai multe petarde în curtea Guvernului, conform News.ro.

------

Actualizare 21:03 Galaţi: Protestatarii au aprins lumânări la sediul PSD şi au plecat în marş spre Palatul Justiţiei

Manifestanţii din centrul municipiului Galaţi au aprins lumânări la sediul PSD şi au aşezat o pancartă pe care scrie "Îndrăzneşte acum, Liviule, să crezi şi tu în România", după care au pornit în marş pe străzile oraşului, intenţionând să ajungă la Palatul Justiţiei.

Numărul protestatarilor strânşi în faţa sediului Prefecturii a crescut în ultima oră la peste 1.500 de persoane, aceştia continuând să-şi exprime nemulţumirile faţă de decizia Guvernului de a adopta ordonanţa privind modificarea Codurilor Penale.

Un participant la protest a spus, potrivit News.ro: "Vrem să arătăm că Galaţiul, deşi este considerat oraşul roşu, a reuşit să mobilizeze un număr important care să iasă în stradă, să protesteze faţă de ordonanţele adoptate pe şest şi publicate în Monitorul Oficial la o oră la care doar hoţii acţionează".

Totodată, o parte dintre manifestanţi au aprins lumânări pe bordura gardului sediului PSD, situat în apropierea Prefecturii, şi au aşezat o pancartă pe care scrie "Îndrăzneşte acum, Liviule, să crezi şi tu în România".

Protestatarii au pornit apoi în marş pe străzile Domnească şi Brăilei, scăndând "Hoţii, hoţii" şi "Ieşiţi din casă dacă vă pasă".

La acestă oră, coloana de manifestanţi se deplasează pe strada Brăielei, pe un sens de mers al arterei de circulaţie, ei intenţionând să ajungă, ca şi la protestele precedente, la Palatul Justiţiei.

---------

Actualizare 20:59 La Ploieşti numărul protestatarilor se apropie de 4.000, iar oamenii continuă să iasă în stradă

Ploieştenii ies în stradă pentru a manifesta împotriva Guvernului, la trei ore de la debutul protestului spontan din centrul oraşului, la care iniţial au participat aproximativ 500 de persoane, numărul manifestanţilor ajungând la 4.000.

Oamenii au plecat de la sediile PSD din centrul oraşului şi au mărşăluit pe cel mai mare bulevard din Ploieşti scandând lozinci antiguvernamentale şi împotriva PSD, iar la ora transmiterii acestei ştiri centrul Ploieştiului este blocat de oameni, protestul desfăşurându-se fără incidente.

Protesul început în jurul orei 17.00, potrivit News.ro, în centrul municipiului Ploieşti continuă, iar la aproape trei ore şi jumătate de la debutul acestuia numărul manifestanţilor a crescut de opt ori.

Astfel, aproximativ 4.000 de ploieşteni sunt în stradă, miercuri seară, pentru a manifesta împotriva deciziei Guvernului de a adopta ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală.

O coloană de manifestanţi formată din aproximativ 3.000 de persoane a mărşăluit pe Bulevardul Republicii, cea mai mare arteră rutieră dn oraş, blocând una dintre benzile acestuia, iar în centrul oraşului s-au unit cu alţi peste o mie de protestatari.

Circulaţia rutieră în centrul Ploieştiului este blocată, iar protestul se desfăşoară paşnic.

-------

Actualizare 20:52 Manifestanţii de la Cluj au plecat în marş prin oraş şi au cântat "Deşteaptă-te române"

Manifestanţii de la Cluj au plecat în marş prin centrul oraşului şi s-au oprit în faţa Tribunalului unde au cântat "Deşteaptă-te române", după care şi-au continuat traseul, alăturându-li-se alte câteva mii, numărul total al protestatarilor depăşind în prezent 25.000.

În jurul orei 19.30, manifestanţii au plecat în marş din Piaţa Unirii, unde s-au adunat, pe Bulevardul Eroilor către cartierul Mărăşti, iar pe traseu s-au oprit în faţa Tribunalului Cluj, unde au cântat "Deşteaptă-te române", după care şi-au continuat drumul pe Calea Dorobanţilor, fiind blocate toate cele patru benzi de circulaţie ale arterei.

Pe parcursul marşului, transmite News.ro, celor 20.000 de oameni care plecaseră din Piaţa Unirii li s-au alăturat alte câteva mii, astfel că, la ora transmiterii acestei ştiri, protestează peste 25.000 de persoane, care se află pe Bulevardul 21 Decembrie, urmând să revină în centrul oraşului.

Manifestanţii sunt supravegheaţi de mai multe echipaje de poliţişti şi jandarmi.

Şi la Arad, numărul manifestanţilor s-a dublat, ajungând la peste 1.500.

Ei au pornit în marş pe străzile centrale ale oraşului, traficul rutier fiind complet blocat, iar poliţiştii deviază maşinile pe alte străzi.

Oamenii au pornit în marş pentru a le cere celor din case să li se alăture şi scandează: "Ieşiţi din casă daca vă pasă!". Coloana de oameni are câteva sute de metri.

-------

Actualizare 20:41 Circa 60.000 de oameni protestează în Bucureşti, 80.000 în restul ţării.

Circa 60.000 de oameni protestează la această oră în Piaţa Victoriei din Bucureşti, alţi 80.000 de manifestanţi fiind în stradă în restul ţării.

Un protestatar care a sărit gardul în curtea Guvernului a fost reţinut de jandarmi cu puţin timp în urmă. În mijlocul mulţimii, un manifestant a aprins o torţă, iar altul a aruncat o petardă.

Numărul celor care protestează, miercuri seară, în Piaţa Victoriei din Capitală faţă de modificările codurilor penale a ajuns la 60.000, transmite News.ro, în timp ce alţii 80.000 protestează în mai multe oraşe din ţară.

Jandarmii au reţinut un manifestant care a sărit gardul în curtea Guvernului, în timp ce, în mijlocul mulţimii, un protestatar a aprins o torţă, iar altul a aruncat o petardă.

Manifestanţii scandează "DNA să vină să vă ia", "Puşcăria conduce România", "Abrogati şi plecaţi", "Jos Guvernul comunist!", "Hoţii", "Dragnea nu uita, România nu-i a ta", "Corectorul", "Mafia", "PSD, ciuma roşie", "Altă întrebare: Când dai abrogare?"

Pe pancarte scrie: "Prostul satului face legea în România", "#neamsăturat", "Guvern de slugi", "Sunt aici pentru că tu nu ai votat", "Deşteaptă- te, române", "Noapte de noapte cerem dreptate", "Iordache, mama ta ştie cu ce te ocupi? E mândră de tine? Hoţule!", "Să vă fie frică, ţara se ridică".

---------

Actualizare 20:22 Aproximativ 10.000 de persoane protestează la Sibiu, pornind într-un marş prin centrul oraşului

Aproximativ 10.000 de persoane protestează la Sibiu, oamenii pornind într-un marş prin centrul oraşului, traseul având aproximativ zece kilometri. Manifestanţii urmează să se oprească şi în faţa locuinţei preşedintelui Klaus Iohannis.

Sibienii au început să se strângă în Piaţa Mare din Sibiu încă de la ora 17.00, când a fost programat să se declanşeze protestul autorizat de Primărie, conform News.ro. Cei mai mulţi dintre manifestanţi au ajuns însă în zona centrală a oraşului după ora 19.00, oră la care se făcuse apelul pe Facebook.

După ora 19.00, în zona centrală erau cel puţin 2.500 de oameni, care au pornit în marş pe bulevardul pietonal, mii de persoane alăturându-li-se pe parcurs.

Oamenii strigă lozinci împotriva Guvernului, a PSD şi a ministrului Justiţiei şi strigă "Ieşiţi din casă dacă vă pasă" şi "Demisia", dar şi mesaje de susţinere pentru preşedintele Klaus Iohannis.

La sediul organizaţiei municipale a PSD Sibiu, protestatarii s-au oprit timp de câteva minute şi au strigat "PSD, ciuma roşie", "Hoţii", "Afară cu PSD din ţară".

Marşul a continuat până la Prefectura Sibiu, unde s-a cerut demisia Guvernului, apoi la Palatul de Justiţie, unde s-a solicitat demisia ministrului Justiţiei.

La ora transmiterii acestei ştiri, protestatarii se îndreaptă către una dintre arterele principale ale oraşului, fiind aşteptat ca numărul manifestanţilor să crească în condiţiile în care în fiecare seară din zona respectivă numeroşi oameni s-au alăturat protestatarilor.

În zonă se află Sala Sporturilor "Transilvania", unde echipa de baschet CSU Sibiu joacă un meci, iar suporterii au anunţat că se vor alătura acţiunii în momentul în care coloana de manifestanţi ajunge în dreptul lor.

Cel puţin cinci kilometri va mai continua marşul, fiind inclusă şi strada pe care se află locuinţa preşedintelui Klaus Iohannis, în faţa căreia cu o seară înainte s-a scandat "Klaus, bagă-i la zu haus!"

Protestul este autorizat până la ora 23.00, manifestanţii urmând să ajungă din nou în Piaţa Mare, de unde au pornit.

------

Actualizare 20:18 Hoteluri şi cafenele ajută protestatarii veniţi din provincie

Mai multe hoteluri, cafenele şi diferite firme oferă servicii gratuite protestatarilor din provincie ce vin la manifestaţiile din Capitală.

Astfel, Little Bucharest şi Pura Vida Sky Bar & Hostel Bucharest are la dispoziţie 130 de camere şi în funcţie de câte sunt libere, zilele acestea, sprijină pe cei ce vin din afara Bucureştiului.

Într-un mesaj pe Facebook se arată: "Dacă ştiţi persoane ce vin la proteste din afara capitalei şi au nevoie de cazare în Bucureşti oferim locuri gratuit la cele 2 hosteluri ale noastre, Little Bucharest şi Pura Vida Sky Bar & Hostel Bucharest. Rugămintea e să daţi un email la adresa oldtown@littlebucharest.ro cu numele şi numărul persoanelor. Avem 130 de locuri în total şi in funcţie de câte avem disponibile zilele acestea sprijinim pe cei ce vin din afara Bucureştiului. Mulţumesc pentru ce faceţi!"

Re:Modelier a postat pe pagina sa de Facebook că oferă ceai gratuit oamenilor aflaţi la protest. În postarea de pe pagina de socializare se precizează: "Suntem la o aruncătură de baţ de Piaţa Victoriei şi fix aici vă aşteptăm după 18:00 cu ceai cald #onthehouse. Dacă mergeţi să vă strigaţi şi voi indignarea în piaţă, noi vă aşteptăm să vă încălziţi între urlete şi huiduieli la noi. Beţi ceaiul #free şi apoi băgaţi tura 2 de indignare, plus că puteţi să-l luaţi la pachet să-l duceţi şi celor care răman pe poziţii".

Cafeneaua Ted's Coffe Co a publicat: "Pentru a-i ajuta pe cei care înfruntă vremea de afară pentru a-şi susţine valorile în care cred, ne-am gândit să fim de ajutor cu o cafea caldă. Treci pe la noi, ne spui că te îndrepţi spre piaţă şi îţi oferim un espresso fierbinte din partea noastră".

Share Cafe a publicat pe Facebook că duce ceai cald în Piaţa Victoriei din Capitală. În postare se arată: "Azi toată ziua ducem ceai cald in Piaţa Victoriei şi vă aşteptăm la căldură între două runde de protest".

Totodată, Green Hours jazz-cafe oferă ceai protestatarilor, potrivit mesajului de pe pagina de Facebook a companiei: "UŞI DESCHISE PROTESTATARILOR! Ne alăturăm prietenilor ce sprijină apărătorii din stradă ai democraţiei din România. În drum spre Piaţa Victoriei sau înapoi spre case, de treceţi prin dreptul adresei noastre (Calea Victoriei 120), oferim ceai fierbinte - "To Go" - protestatarilor. 24 de ore, uşile noastre sînt deschise. (Bistro by Green Hours: 09.00 - 00.00 & UnderGreen 18.00 - 09.00). Luaţi-vă termosuri, să-i încălziţi şi pe cei ce se vor fi aflînd în piaţă".

Olivera.ro a publicat pe Facebook: "Oliviera.ro sustine romanii din Bucuresti! In jurul orei 20.00, astazi seara, colegii nostri vor merge sa imparta pizza celor care se implica in acest protest!".

De asemenea, Pain Plaisir a postat: "În drum spre Piaţa Victoriei treceţi pe la Pain Plaisir, strada Barbu Delavrancea nr 1, pentru o porţie de biscuiţi. Cadou. Parola: #nuOUG".

Firma Laguna Media oferă un banner gratuit protestatarilor. În mesajul de pe Facebook se menţionează: "Laguna Media sustine libera exprimare si apararea principiilor, de aceea ne-am hotarat sa oferim un banner de 3x1m gratuit. Postati ideile pentru banner in sectiunea comment pana la ora 17:00 si vom alege cel mai inedit design si vi-l livram diseara la Victoriei! Alte intrebari?".

Corner Shop oferă spaţiu şi vopsea pentru pancarte sau bannere. În mesaj de arată: "Dacă aveţi idei de pancarte sau bannere pe care să le afişaţi la protestele care se vor desfăşura în zilele următoare în Capitală, Corner Shop vă pune la dispoziţie, gratuit, spaţiul şi vopseaua pentru a vă realiza mesajele de protest. Ne găsiţi în Intrarea Sibioara nr 1, Sector 1, Bucureşti, până la ora 20:00. După care ne mutăm în stradă. «Alte întrebări?»".

------

Actualizare 20:00 Numărul protestatarilor din Bucureşti a trecut de 50.000

-----

Actualizare 19:39

Între 25.000 şi 30.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei din Bucureşti, transmite redactorul ziarului BURSA aflat la protest.

------

Actualizare 19:31

Toate bulevardele din zona Pieţei Victoria sunt blocate, iar piaţa este ocupată în totalitate. Manifestanţii scandează "DNA să vină să vă ia", "Puşcăria conduce România", "Abrogati şi plecaţi", "Jos Guvernul", "Hoţii".

De asemenea, grupuri mari de persoane se îndreaptă dinspre Piaţa Romană spre sediul Guvernului, iar de la metrou oamenii ies cu steaguri.

În urmă cu puţin timp, au avut loc îmbrânceli între jandarmi şi manifestanţii care voiau să înainteze către clădirea Guvernului, transmite News.ro. De asemenea, în urma sesizării făcute de către unii participanţi la protest, jandarmii au intervenit şi au legitimat trei persoane care consumau băuturi alcoolice, fapt interzis la manifestaţiile publice.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat că dispozitivul de intervenţie din Piaţa Victoriei a fost suplimentat pentru că Palatul Victoria este obiectiv de importanţă deosebită pentru siguranţa statului şi este în paza Jandarmeriei.

Enache a precizat că dispozititul de jandarmi aflat la sediul Guvernului are echipament special, care include şi pulverizatoare cu gaze lacrimogene, ca măsură de prevenire a unor situaţii conflictuale, a acţiunilor de tulburare a ordinii publice şi a escaladării violenţelor. El a mai spus că există şi rezerve de intervenţie, care la nevoie pot fi aduse în timp operativ în Piaţa Victoriei.

Georgian Enache a relatat că unii manifestanţi au forţat cordonul de ordine aflat în faţa zonei de protest şi au blocat circulaţia în Piaţa Victoriei, dispozitivul de jandarmi fiind regrupat în faţa intrării în curtea Palatului Victoria.

De asemenea, în jurul orei 18.00, în urma sesizării făcute de către unii participanţi la protest, jandarmii au intervenit şi au legitimat trei persoane care consumau băuturi alcoolice, fapt interzis la manifestaţiile publice, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache. El a precizat că două dintre aceste persoane au fost sancţionate cu amenzi de către 100 de lei, iar a treia a primit avertisment.

-------

Actualizare 19:27 Numărul protestatarilor de la Timişoara a ajuns la 15.000

Numărul protestatarilor de la Timişoara a ajuns la 15.000 de persoane, potrivit jandarmilor, platoul din faţa Operei Naţionale fiind plin, astfel că oamenii s-au aşezat şi pe părţile laterale ale pieţei.

Oamenii continuă să sosească în centrul oraşului, numărul manifestanţilor crescând foarte mult după sosirea miilor de studenţi.

Imediat după ora 18.00, în Piaţa Victoriei din Timişoara au sosit mii de studenţi din Complexul Studenţesc şi s-au alăturat protestatarilor, potrivit News.ro. Cu toţii au strigat lozinci precum: "Să vă fie frică, ţara se ridică, "Abrogaţi şi plecaţi", "Ruşine să vă fie", "România în stradă, Dragnea să ne vadă", "Vrem justiţie nu corupţie", "Studenţii sunt cu noi", "Refuz, refuz, refuz acest abuz" şi altele.

Câţiva tineri sosiţi în Piaţa Victoriei din Timişoara cu o bicicletă specială au împărţit ceai şi cafea atât protestatarilor, cât şi poliţiştilor şi jandarmilor.

Protestatarii au anunţat că în cursul serii vor porni în marş prin mai multe cartiere din nordul municipiului Timişoara, pe traseul strada Gheorghe Lazăr - Calea Torontalului - Piaţa Unirii - Piaţa Victoriei.

-------

Actualizare 19:23 Peste 4.000 de persoane au ieşit în stradă la Cluj; 500 de oameni protestează şi la Arad

Peste 4.000 de persoane au ieşit în stradă la Cluj, iar la Arad protestează 500 de oameni.

--------

Actualizare 19:13 Protestatarii au dat la o parte gărduleţul ce era pus până în poarta Guvernului şi au înaintat spre instituţie

------

Actualizare 18:43 Peste 7.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei

Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei depăşeşte 7.000, transmite reporterul ziarului BURSA . Protestatarii scandează "Hoţii", "Jos PSD", "DNA să vină să vă ia".

(M.I.)

-------

Actualizare 18:06 Aproximativ 5000 de oameni protestează în Capitală

(M.I.)

-------

Actualizare 11:24

Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la aproximativ 2.000, potrivit televiziunilor de ştiri. Oamenii scandează "Nu scăpaţi", "Ordonanţe dedicate, cu urgenţe inventate", "Gaşcă ordinară, ieşi puţin afară", "Să vă fie frică, poporul se ridică".

(S.A.)

----------

Actualizare 10:20 Peste o mie de oameni protestează în Piaţa Victoriei, cerând demisia Guvernului

Numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei continuă să crească, în faţa Guvernului adunându-se deja peste o mie de persoane care cer demisia Cabinetului Grindeanu, transmit televiziunile de ştiri.

Protestatarii scandează "Hoţii", "Noaptea, ca hoţii" şi "România, trezeşte-te".

Zona de protest a fost delimitată de jandarmi cu garduri, iar traficul nu este blocat în Piaţa Victoriei.

(S.A.)

-----------

Câteva sute de persoane s-au adunat, în această dimineaţă, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta împotriva adoptării ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale.

Peste 500 de oameni protestează deja la ora 9:00 faţă de adoptarea ordonanţelor de urgenţă prin care politicieni, oameni de afaceri şi foşti primari vor beneficia de graţierea unor pedepse, iar numărul acestora continuă să crească, relatează Digi24.

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu marţi seară privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare.

Prevederea privind termenul de 6 luni până la care pot fi făcute denunţuri privind săvârşirea unor infracţiuni intră în vigoare de la momentul publicării ordonanţei în Monitor.

Aproximativ 15.000 de oameni au protestat aproape cinci ore la Bucureşti, marţi noapte, în faţa Guvernului.

Ministrul Justiţiei a făcut după ora 22:00 anunţul care a dezlănţuit demonstraţiile, iar documentul a fost publicat în timp record (Câteva sute de persoane s-au adunat, în această dimineaţă, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta împotriva adoptării ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale.

Peste 500 de oameni protestează deja la ora 9:00 faţă de adoptarea ordonanţelor de urgenţă prin care politicieni, oameni de afaceri şi foşti primari vor beneficia de graţierea unor pedepse, iar numărul acestora continuă să crească, relatează Digi24.

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu marţi seară privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare.

Prevederea privind termenul de 6 luni până la care pot fi făcute denunţuri privind săvârşirea unor infracţiuni intră în vigoare de la momentul publicării ordonanţei în Monitor.

Aproximativ 15.000 de oameni au protestat aproape cinci ore la Bucureşti, marţi noapte, în faţa Guvernului.

Ministrul Justiţiei a făcut după ora 22:00 anunţul care a dezlănţuit demonstraţiile, iar documentul a fost publicat în timp record, în jurul orei 01:00.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. Oare DNA-ul are dreptul sa salte guvernul pentru abuz in serviciu ? Asaaaaa, .....intra pe usa si incepe sa puna catuse........wishfull thinking ?

    1. Ăla era SS-ul. Șefii DNA pot fi săltați pentru colaborarea cu SRI.

      Si cu cine ar trebui sa colaboreze pentru a prinde INFRACTORII??? Sau ar trebui sa astepte sa se autodenunte INFRACTORII? Guvernul a devenit o grupare infractionala organizata si au legiferat furtul. Urmeaza ingradirea drepturilor de exprimare. Este timpul sa ne trezim, pana nu va fi prea tarziu. Partidul Comunist inca nu a murit desi este ilegal !

      DNA-ul a incarcerat patronii media. DNA-ul a confiscat sedii de televiziuni.

      Kovesi se bate cu pumnii in piept pentru separatia puterilor in stat. Justitia si serviciile organizate in echipe mixte au infundat judecatori sau i-au santajat pentru condamnarea adversarilor politici.

      Securitatea ceausista este la putere. De asta PSD-ul nu este lasat sa guverneze. 

      de la ce sustii pana unde s-a ajuns este un pas foarte mare, sunt de acord ca securitatea conduce romania insa nu aste este solutia.

      Continuarea abuzurilor securiste este singura solutie acceptata de sistem.

      Manifestatiile nu conteaza ! Sunt facute de niste TFL(tineri frumosi si liberi) spalati pe creier care se lupta pentru mai putina libertate! Cel putin asa graieste marele avocat Gigea Piperea...

      Ma băiețaș,mergi la un control, se pare ca ai buba la cap.Care TV a fost confiscat?Ai fumat ceva?...

    s-a saturat lumea de hotiile guvernantilor; doar hotii direct implicati si profitorii din jurul lor (membrii de partid, unii bugetari, asistatii sociali) mai doresc continuarea hotiilor, dar toate au un sfarsit

    1. Securitatea ceausista s-a sfarsit in seara zilei de 22 decembrie 1989.

      Copiii securistilor de atunci lucreaza in IT. :)))))))) 

      hai, că m-ai făcut să râd. bună gluma

    Sunteti peste 100 000 acum, celelte orase nu conteaza.

    Ponta V. cand si-a furat doctoratul NU ati iesit in strada acum ca se elibereaza cativa gainari, penali nu conteaza; Gherla libera! 

    Ati votat Psd cu Firea in Frunte, ati votat Psd la alegeri asa ca acum ciocu' mic si rabdati! 

    Cei care se refera ca protesteaza ei pentru mine, le transmit ca nu o sa ies in strada, am iesit la vot, nu am votat Psd.

    60% care nu ati iesit la vot stati in strada! 

    1. *Cititi articolul lui Codita si va trageti singuri concluziile.

      New Y Times in limba romana despre coruptie! 

      Asta merita toti cei care au dormit in ziua votului.

      Nu-i putem condamna pe cei care au votat PSD, este optiunea lor; i-am fi putut contracara, dar cand natia doarme, hotii pot fura in voie.  

      Asa este.

      Este discutabila optiunea spre PSD. 

    PSD a facut mizerii (nu foarte grave) din prostie...pnl sunt ipocriti. toti sunt la fel de prosti si de hoti (sau mai exact de 'abuzisti' in serviciu). Nu mi se pare nimic special..nimic de Revolutie, desi doar o Revolutie adevarata e singura solutie sa ii schimbe pe toti in normalitate. USR sunt periculosi ca nu se stie exact ai cui sunt. Pana aici nimic special. Cel mai grav e ca tinerii aia din strada habar nu au de ce sunt acolo. Stiu ei de pe facebook si what's up..ca psd si comunistii au furat 'ceva' si dau drumul la hori pe strada..si atat. Nu au cea mai mica idee despre ce e vorba exact. Multi nici nu stiu cine e premier acum. Nu au televizor, nu citesc ziare..si se uita pe facebook doar la titlurile cu like-uri multe. Au vazut ei pe facebook, instagram si tweeter ca e [citez] : cool, misto, interesant..sa fie in strada sa topie pe acolo. Personal am discutat cu tineri de facultate, doctoranzi...despre proteste si habar nu au ce si cum. Spuneau: iesim sa nu fie dragnea premier (de parca acum nu e tot el,indirect, prin Grindeanu). De fapt nici nu conteaza exact ce au facut tampitii din politica....ingrijorator pentru Romania si viitorul ei este faptul ca tinerii (multi corporatisti si it-sti care cred ca USA e ceva bun ca le da salarii mici pe ore lucrare peste program) nu au nici cea mai mica idee despre componenta clasei politice....nu stiu cine conduce Romania..nu stiu sferele de influenta care conduc Romania si nici nu le pasa. Nu voteaza.Si esential sunt foarte usor influentabili! Un popor de oite tinere si oarbe e un popor fara viitor. Protestele sunt legitime dar trebuie facute de oameni constienti si informati. Pa

    1. asa sperati voi, ca toti sunt tampiti si nu au impresionanta voastra capacitate de a intelege realitatea, sau fabrici niste argumente pentru a discredita protestatarii

    Curtea de Apel in fruntea coruptilor cu ea se albesc dosare.

    Dragnea a cerut sa se sparga protestul? Jandarmilor de ce interveniti? Londra a avut proteste nu a intrvenit nimeni. PSD a trimis infractori sa agite spiritele si sa fie violenta?

    1. Este o manevra intre Jandarmerie si cativa "ultrasi" pentru a sparge/compromite menifestatile.

    Te-am citit pana in guvernul Dragnea-Grindeanu.

    Bravo agitatorilor!!! Ei stiu ca pot face ce vor, o sa scape. Pe stadion nu poti sa mergi ca jandarmi ii aresteaza, Legea ii lasa liberi. Democratia creeaza asa ceva. De eram jandarm de prindeam unu de acesta ii dadeam peste costum. Protestatarii de ce nu au prins agitatori sa ii duca la jandarmi? Drepturile uomului'.

    Dragnea nu te lasa !!! Ai fost ales diemocratic' Ieuropa' trebuie sa te respecte!!! 

    Vreau sa citesc ce scrie presa straina, vreau sa ma ajutati.

    Multumesc. 

    1. Trebuie sa-ti si traducem si sa-ti coloram?

    Corect ce a spus ca sunt consultati penali sau infractori (nu stiu cum s-a exprimat) Gigi Becali mi-a sarit in minte.

    Ce bine vorbeste la liber.

    Ce presiune uriasa e pe Csm! 

    Carmen Dan spune că SRI dezinformează.

    "Eu nu am primit informări cu privire la eventuale intenții de provocare. Aseară, între orele 19.43 - 22.55, în mijlocul protestelor, secretarul de stat Viorel Ștefu și șeful Poliției au primit mesaje tip SMS din partea unui ofițer SRI în care se face referire exclusiv la posibila prezență la protest a anumitor persoane, în general, activiști care participă constant la activități de acest gen, precum și prezența unor membri ai galeriilor la modul general. Datele primite prin SMS nu semnalau riscuri în ceea ce privește tulburarea ordinii publice, intenția de a denatura caracterul manifestației respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfășoare acte de violențe și nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop. Nu au fost informații inedite venite din partea SRI", a spus Carmen Dan. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb