Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind anunţă public că va sesiza instituţiile abilitate cu privire la abuzurile conducerii Societăţii Române de Televiziune împotriva salariaţilor, reclamând totodată afectarea imaginii organizaţiei sindicale prin "colportarea unor neadevăruri în spaţiul public" de către aceasta şi imixtiunea conducerii TVR în activitatea sindicatelor.
"Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a aflat, cu stupoare, că actuala conducere a Societăţii Române de Televiziune - SRTV, apelând la cele mai mârşave mijloace securiste de manipulare a publicat ieri, 31 iulie 2019, un comunicat în care susţine că Sindicatul MediaSind nu există în mod legal. Această afirmaţie se bazează - susţine comunicatul - pe verificarea existenţei organizaţiei în evidenţele registrelor Judecătoriei sectorului 1 unde îşi are sediul SRJ MediaSind şi pe baza unor aprecieri personale care adaugă la lege ale unor prevederi din Legea 62/2011 din partea unui funcţionar de la 'direcţia de specialitate' de la Ministerul Muncii. Colportarea unor astfel de neadevăruri în spaţiul public de către conducerea TVR sunt menite să afecteze imaginea SRJ MediaSind", se menţionează într-un comunicat al SRJ MediaSind.
Potrivit sursei citate, personalitatea juridică a organizaţiei este dovedită prin Sentinţa civilă nr. 2782 din data de 12.04.2001 din Dosarul nr. 3630/2001 a Judecătoriei sectorului 6 Bucureşti şi prin Sentinţa civilă nr. 3486/13.04.2017 prin care s-a aprobat fuzionarea SRJ MediaSind cu Sindicatul TVR SIND, organizaţie sindicală constituită la nivel de unitate - Societatea Română de Televiziune - SRTV.
"Întocmai ca studiourile teritoriale ale SRTV, care sunt entităţi autonome fără personalitate juridică, nici structurile MediaSind nu au personalitate juridică. Şi unele şi celelalte desfăşoară o activitate legală. Având în vedere aceste argumente legale, a afirma într-un comunicat public faptul că dacă nu ai personalitate juridică nu exişti denotă o necunoaştere chiar a proprii legi de funcţionare SRTV", se spune în document.
SRJ MediaSind subliniază că funcţionarea sindicatelor naţionale este perfect legală şi garantată de Convenţiile OIM, directivele europene şi prevederile naţionale privind organizarea sindicatelor şi patronatelor. În România există multe sindicate constituite în această formulă, de tip naţional, cum ar fi Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, Sindicatul naţional din Cultură FAIR, Sindicatul Naţional din Administraţie etc.
"Acest model de organizare sindicală este preluat de la principalele organizaţii internaţionale, precum Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, care are în componenţă grupuri regionale - filiale, fără personalitate juridică, cum este Federaţia Europeană a Jurnaliştilor. În logica conducerii TVR, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor nu ar exista! De fapt, prin aceste intoxicări şi diversiuni, conducerea SRTV vrea să oprească angajaţii din SRTV să se mai înscrie în SRJ MediaSind, susţinând acum că nu mai există", spun sindicaliştii.
De aceea, susţine SRJ MediaSind, "jandarmii sindicali" din organizaţiile apropiate conducerii, "secondaţi de un consilier-avocat al PDG, desfăşoară o amplă campanie de discreditare a MediaSind".
"Având în vedere aceste fapte sancţionate de Codul Penal, SRJ MediaSind anunţă public că va sesiza instituţiile abilitate să cerceteze aceste infracţiuni. Precizăm că multiplele încălcări ale legislaţiei de către şefa TVR împreună cu camarila sa au determinat pe membrii Adunării Generale a SRJ MediaSind - Filiala TVR să decidă, prin vot unanim, sesizarea instituţiilor abilitate, pentru a cerceta aceste fapte aflate sub incidenţa prevederilor art. 297 Cod penal, referitoare la abuzul în serviciu", conform comunicatului.
La rândul său, Televiziunea Română a ţinut să facă, ieri, o serie de precizări "ca urmare a articolelor generate de preluarea comunicatului Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, pentru acurateţea şi respectarea dreptului opiniei publice la o informare corectă".
"Distorsionarea adevărului prin intermediul numeroaselor atacuri agresive la adresa managementului SRTv şi, implicit, al instituţiei cu rol de a dezinforma publicul şi a crea articole cu iz senzaţional în jurul unui aparent conflict cu un sindical inexistent, ne obligă să tragem un semnal de alarmă asupra ştirilor false lansate în spaţiul public. Verificarea existenţei Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind ca Filială SRTv, în evidenţele Registrelor instanţei privind persoanele juridice de pe rolul Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti, demonstrează fără echivoc faptul că acesta nu figurează în documentele instanţei. În punctul de vedere formulat de Direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale se arată clar că: 'un sindicat se poate constitui doar la nivelul unei unităţi şi nu poate constitui filiale. Federaţiile sindicale constituite din sindicate din acelaşi sector de activitate, precum şi Confederaţiile sindicale constituite din federaţii sindicale din sectoare de activitate diferite pot constitui filiale judeţene cu personalitate juridică, acestea fiind structuri teritoriale ce reprezintă federaţia sau confederaţia în teritoriu'. Prin urmare, doar şi numai din acest motiv, preluarea mesajelor transmise de această entitate fără solicitarea unui punct de vederea al societăţii vizate conduce la articole de presă cu informaţii neadevărate", susţine TVR.