Stăm pe o baltă de petrol?

Alina Cimpoeru
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 14 noiembrie 2005

"Petrom" încearcă să afle răspunsul prin explorare pe zone seismice 3D

Anual, 100 milioane de euro vor susţine activităţile de prospectare

După preluarea pachetului majoritar de la "Petrom" de către grupul austriac OMV, compania a adoptat o nouă strategie de explorare. Tehnologia seismică tridimensională (3D) este un instrument de ultimă generaţie în căutarea de petrol şi este folosit cu succes în întreaga lume. Anul acesta, "Petrom" a demarat trei programe de evaluare seismică, două pe uscat şi unul în Marea Neagră.

După 1990 la noi circula mitul americanilor care au văzut din satelit că România stă pe o baltă de petrol, dar care se află la 10.000 metri adîncime. În aceste condiţii, orice persoană care gîndeşte în termeni economici s-ar fi aşteptat ca numeroase companii americane să ne "invadeze" teritoriul şi să îl transforme într-un al doilea Texas, în căutare de "aur negru".

Petroliştii sunt de părere că oricum este foarte puţin probabil (dar nu imposibil) să se găsească zăcăminte la adîncimi atît de mari. În primul rînd presiunea crescută nu ar permite ţiţeiului să curgă (rocile sunt foarte tasate), respectiv să fie scos la suprafaţă. Dar şi temperatura ridicată ar ridica probleme exploatării. Pe de altă parte, Gabriel Năstase, purtătorul de cuvînt al "Petrom", susţine că nici nu există o metodă de a determina locaţia rezervoarelor de ţiţei prin satelit.

Sistemul de prospectare pe zone seismice 3D oferă informaţii complete despre structura geologică a scoarţei terestre. Pînă în prezent, "Petrom" realiza prospecţiuni prin seismică 2D. Sistemul 3D diferă de cel 2D prin faptul că datele sunt înregistrate pe o suprafaţă şi nu de-a lungul unei linii. Astfel, se obţine imaginea tridimensională a blocurilor de roci şi identificarea adecvată a faliilor (care ajută la poziţionarea optimă a sondelor).

Cele trei locaţii selectate de "Petrom" să fie explorate prin procedeul 3D sînt: blocurile petroliere Mamu şi Colibaşi, situate în regiunea Craiovei, şi blocul Istria din Marea Neagră. Mai mult de 850 de kilometri pătraţi vor fi exploraţi în cadrul acestor proiecte. Prospecţiunile au început în luna iulie şi se preconizează finalizarea lor în jurul datei de 15 decembrie anul acesta.

Deşi costurile sunt mult mai ridicate pentru acest tip de analiză, rezultatele aşteptate vor ajuta compania să facă economii importante. Prospecţiunile făcute prin vechile metode au necesitat un total al investiţiilor de 20 milioane de euro. Pînă în prezent era considerat acceptabil un randament mediu de o sondă din două să producă. Pe viitor, "Petrom" va investi anual 100 milioane de euro în prospecţiuni geologice. În urma informaţiilor oferite de seismica 3D, sondele vor fi amplasate eficient şi astfel vor fi eliminate costurile de forare şi construcţie a unor sonde seci. "În doi ani vrem ca toate analizele să fie făcute prin metoda tridimensională", ne-a declarat Werner Ladwein, membru al Comitetului Director, responsabil de activităţile de explorare şi producţie. Reprezentanţii "Petrom" sunt încrezători în rezultatele investigaţiilor şi intenţionează să extindă operaţiunile de explorare seismică şi în 2006.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb