STANDARD & POOR"S: Perspectiva României, redusă de la "stabil" la "negativ"

Cristina Alexandru
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 noiembrie 2007

Perspectiva României, redusă de la "stabil" la "negativ"

Reacţia limitată a Guvernului la creşterea rapidă a deficitelor externe, coroborată cu înăsprirea, la nivel mondial, a condiţiilor de creditare, a determinat agenţia de rating Standard&Poor"s să reducă perspectiva asupra României de la "stabil" la "negativ".

Ratingurile pentru datoriile în valută pe termen scurt şi lung au fost reconfirmate la nivelurile de A-3 şi, respectiv, BBB-.

În acelaşi timp, ratingul pentru datoriile în moneda naţională a fost menţinut la BBB, în cazul datoriilor pe termen lung şi la A-3, în cazul celor pe termen scurt. De asemenea, indicatorul de convertibilitate şi transfer a rămas la nivelul A-.

Agenţia consideră ineficiente politicile fiscale şi salariale ale ţării noastre şi crede că viitoarele alegeri vor determina creşterea în continuare a cheltuielilor bugetare, calitatea guvernării se va reduce, iar presiunile inflaţioniste vor creşte. Marko Mrsnik, analist de credit la S&P, este de părere că situaţia actuală va împiedica România să profite de avantajele aderării la UE.

Florin Cîţu, director ING, crede că această decizie "nu reprezintă o surpriză, având în vedere că ţinta de inflaţie este ratată, deficitul de cont curent a ajuns la un nivel îngrijorător, iar la nivel internaţional economia trece printr-o perioadă dificilă.

Nu suntem singurii care ne-am întâlnit cu o asemenea situaţie după intrarea în UE". Domnul Cîţu consideră că acţiunea S&P trage un semnal de alarmă asupra ţării noastre. În opinia domniei sale, prin politica monetară şi cea fiscală se poate contribui la redresarea situaţiei, însă este foarte greu ca, în acest moment, Guvernul să mai poată face ceva în această privinţă, date fiind cheltuielile şi deficitul prevăzut în cadrul bugetului pe 2008.

Daniel Dăianu, profesor de economie, crede că într-adevăr sunt evoluţii pe plan macroeconomic care neliniştesc. "Preţurile bunurilor alimentare au crescut şi pe plan mondial şi nici preţurile la energie nu au cum să scadă. De asemenea, bugetul se va confrunta anul viitor cu o creştere a veniturilor bazată pe fonduri europene, creştere care va impulsiona cererea. În cazul în care oferta nu va reacţiona pe măsură, ne vom confrunta din nou cu o creştere a inflaţiei".

În opinia domnului Dăianu, economia românească nu va intra în recesiune, însă mai mult ca sigur, îşi va încetini ritmul de creştere.

Daniel Dăianu pune situaţia actuală pe seama exploziei creditelor oferite de băncile comerciale: "În afară de creşterea dobânzii de politică monetară, BNR nu prea mai are ce să facă. Băncile comerciale însă, urmăresc mai mult propriul profit". În opinia sa, acestea trebuie să se axeze mai mult pe creditele pentru investiţii. "Nu ne putem permite să ajungem iar la inflaţie de 8%-9%. Unii analişti economici spun că economia este insuficient restructurată, însă economia aparţine în majoritate sectorului privat. Statul nu mai are multe de făcut în restructurarea economiei, cel mult câteva privatizări. Sectorul privat trebuie să absoarbă mai multă tehnologie, să semneze contracte mai performante, să regleze salariile propriilor angajaţi", apreciază domnul Dăianu.

Domnia sa afirmă că nu putem realiza "cvadratura cercului" în economie: "Nu putem avea şi creştere economică, şi inflaţie mică şi deficite uşor finanţabile şi salarii mari. Întotdeauna vor exista deficite, trebuie găsită combinaţia optimă".

Şi analistul financiar Călin Rechea crede că era de aşteptat ca perspectiva asupra României să fie redusă. "S&P trebuia să facă acest lucru încă din vară. Mai mult ca sigur, de acum înainte se vor mişca mult mai repede, altfel devine o problemă de credibilitate a agenţiei". În opinia domniei sale, este foarte probabil ca, până la sfârşitul anului, cel mai târziu la începutul anului viitor, agenţia să reducă cu un grad ratingul de ţară.

"Mai mult ca sigur urmăresc orice mişcare a Guvernului şi vor acţiona în consecinţă. Nu este doar situaţia României, procedează la fel cu toate ţările, data fiind situaţia actuală la nivel internaţional", a concluzionat Călin Rechea.

Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari, a declarat că modificarea S&P adusă perspectivei asupră ţării noastre este una firească, date fiind previziunile pentru anul 2008 care nu sunt optimiste. "A încetinit creşterea economică, ţinta inflaţiei pentru acest an a fost şi ea revizuită şi, în opinia mea, leul se va deprecia destul de puternic în anul viitor. Sunt de părere că este posibil ca S&P să scadă şi ratingul de ţară după jumătatea anului 2008, însă cred că vor aştepta rezultatele alegerilor înainte de a face ceva în acest sens", a mai declarat domnia sa.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat ieri că turbulenţele economice pe plan internaţional vor reduce accesul României la finanţările externe, iar această situaţie va determina agenţiile să scadă ratingul.

Isărescu: "Băncile, vinovate pentru deficitul extern"

Expansiunea creditului neguvernamental a erodat puternic deficitul de cont curent al României, în 2007, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării Raportului trimestrial asupra inflaţiei. "Deficitul de cont curent este creat de sectorul neguvernamental, de expansiunea creditului. Nu oamenii de afaceri sunt vinovaţi, ci băncile. Deficitul este creat de bănci, ca să o spun mai clar", a subliniat guvernatorul, citat de Rompres.

Mugur Isărescu a spus că relaxarea creditării a făcut ca băncile comerciale să nu mai ţină cont de implicaţiile macroeconomice ale creşterii consumului, pentru a câştiga cotă de piaţă.

"Factorul care a contribuit la expansiunea creditului în acest an a fost relaxarea restricţiilor de creditare. Principala relaxare din acest an a constat în relaxarea restricţiilor directe în calea creditului", a explicat guvernatorul Băncii Centrale.

Isărescu nu este foarte optimist în ceea ce priveşte diminuarea creditului neguvernamental: "Nu vedem în perioada următoare unu sau doi factori care să acţioneze cu certitudine în diminuarea cererii, nici pe aceea de consum, particulară, nici cererea de credite".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb