Standardizarea pachetelor de ţigări va afecta activitatea comercianţilor

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 16 aprilie 2013

Standardizarea pachetelor de ţigări va afecta activitatea comercianţilor

Posibila introducere pe piaţă a pachetelor standardizate de ţigări, măsură prevăzută în proiectul de revizuire a Directivei Europene pe tutun, a fost unul dintre subiectele abordate, ieri, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Iaşi.

Evenimentul a reunit reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Indus­trie din Iaşi şi pe cei ai Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, care i-au invitat pe comercianţi la o dezbatere pe tema noutăţilor legislative la nivel naţional şi european ce afectează activitatea retailerilor mici şi mijlocii din ţara noastră.

Comercianţii au subliniat faptul că, dacă Directiva în domeniu, care se află spre aprobare în Parlamentul European, va fi adoptată, standardizarea pechetelor de ţigări le va afecta activitatea.

Petru Bota, preşedintele Organizaţiei Profesionale pe Filiera Tutun, consideră că propunerile pentru revizuirea Directivei pe tutun depăşeşte limita restricţiei, "lansând prohibiţia".

Domnia sa a precizat: "Pentru noi, cultivatorii de tutun, standardizarea pachetelor de ţigarete este o grijă majoră în plus, întrucât aceasta favorizează nu numai contrabanda, dar şi contrafacerea. Acest fapt deschide posibilitatea infractorilor să inunde piaţa cu produse care utilizează tutun ieftin, de calitate îndoielnică ce nu respectă normele de calitate, sănătate şi de mediu în vigoare, în plan naţional şi european. Standardizarea pachetelor va forţa producătorii să îşi reducă costurile, pentru a putea să concureze din punctul de vedere al preţurilor cu piaţa neagră, fapt nefiresc care va conduce la o cerere tot mai scăzută pentru tutun de calitate superioară. Acest fapt va cântări greu în detrimentul furnizorilor de materie primă oneşti, care trudesc din greu un pământ nepretenţios, evitat de alte culturi. Asta, în condiţiile în care subvenţiile sunt minuscule faţă de alte state membre, iar noi ne confruntăm deja cu o profitabilitate nesigură din activităţile pe care le desfăşurăm"

Recent, Raportorul UE Linda McAvan, din partea Comisiei de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară (ENVI), a dat publicităţii propunerea de rezoluţie legislativă a Parlamentului European referitoare la revizuirea Directivei Produselor din Tutun. Printre altele, domnia sa a subliniat că propunerile pentru modificarea legislaţiei în vigoare prevăd şi introducerea pachetelor standardizate.

Actul legislativ propus prevede norme noi şi mai stricte privind modul în care pot fi fabricate, prezentate şi comercializate produsele din tutun, vizând alinierea legislaţiilor, reglementărilor şi prevederilor administrative ale statelor membre UE cu privire la nivelul maxim de gudron, nicotină şi monoxid de carbon al ţigaretelor, folosirea avertismentelor de sănătate şi a altor informaţii pe ambalajul produselor din tutun.

Proiectul prevede adoptarea unor măsuri precum introducerea ambalajelor generice (prin eliminarea tuturor formelor de prezentare a mărcii, cu excepţia numelui de marcă ce ar fi prezentat într-un font uniform şi identic pentru toate brandurile existente pe piaţă), interzicerea afişării produselor la punctele de vânzare, mărirea pictogramelor cu avertismente de sănătate de la 30% la 75% din suprafaţa pachetului, stabilirea unei liste comune de ingrediente permise sau interzise pentru utilizare în produsele din tutun, interzicând utilizarea de ţigarete, tutun de rulat şi produse din tutun nefumigene cu arome caracteristice.

Toţi jucătorii din industria tutunului, de la cultivatori până la distribuitori, dar şi reprezentanţii industriilor conexe şi chiar şi autorităţile din ţările membre UE şi-au arătat, însă, scepticismul faţă de aceste potenţiale reglementări. Reprezentanţii sectoarelor menţionate au spus, la unison, că, dacă vor fi adoptate, aceste reglementări nu-şi vor atinge obiectivul, ba, mai mult, vor conduce, printre altele, la creşterea contrabandei şi a nivelului ratei şomajului. În UE, există 11 state care dispun de culturi mari de tutun şi 17 state în care sunt fabricate produse din tutun.

Un raport publicat de Centrul Comun de Cercetare al Criminalităţii Transnaţionale (Transcrime), avertizează că prevederile luate în considerare de Comisia Europeană ca parte a revizuirii Directivei pe tutun prezintă un risc semnificativ de creştere a infracţionalităţii şi a comerţului ilegal cu produse din tutun.

Un alt studiu, realizat de compania internaţională Roy Morgan, specializată în cercetarea de piaţă, a confirmat temerile retailerilor din Australia, potrivit cărora pachetele fără însemne grafice le reduc profiturile.

Până în prezent, 14 camere ale parlamentelor naţionale s-au opus propunerii actuale de revizuire a Directivei, subliniind faptul că aceasta încalcă principiul subsidiarităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb