Start la obligaţiunile Transelectrica

A.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 decembrie 2013

Start la obligaţiunile Transelectrica

Transelectrica dă, astăzi, startul, unei emisiuni de obligaţiuni în valoare totală de 200 milioane de lei. Conducerea companiei a anunţat, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) că oferta se va derula timp de şase zile lucrătoare, între 11 şi 18 decembrie. Vor fi scoase la vânzare 20.000 de obligaţiuni nominative în formă dematerializată la un preţ de 10.000 de lei pe obligaţiune.

Rata dobânzii este între 5,4% şi 6,4%. Rata finală fixă a dobânzii va fi publicată cu două zile înainte de data de închidere a ofertei. Scadenţa emisiunii este pe data de 19 decembrie 2018. Intermediarul ofertei este Banca Comercială Română SA. Nu vor exista limite minime sau maxime ale subscrierilor investitorilor.

Transelectrica va depune toate diligenţele în vederea admiterii obligaţiunilor la tranzacţionare pe piaţa reglementată la vedere, administrată de BVB.

Banii obţinuţi în urma obligaţiunii vor fi folosiţi, în principal, ca sursă de finanţare pentru investiţiile în extinderea şi consolidarea reţelei de transport a electricităţii, precum şi pentru refinanţarea unor obligaţii financiare bilanţiere, în scopul optimizării structurii de finanţare a Transelectrica şi diminuării riscurilor aferente fluctuaţiilor de cost şi devalorizare a monedei naţionale.

Acţionarii Transelectrica au aprobat, în această toamnă, un plafon de până la 900 milioane lei pentru emisiunile de obligaţiuni ale companiei din perioada 2013-2017, care vor putea fi denominate atât în lei, cât şi în alte valute. Ştefan Bucătaru, directorul general al Transelectrica, a declarat, recent, că ţinta companiei este optimizarea costurilor directe şi indirecte cu finanţarea operaţiunilor şi a investiţiilor, reducerea riscului devalorizării valutare, îmbunătăţirea fluxurilor de numerar în scopul accelerării programelor de investiţii în modernizarea şi retehnologizarea echipamentelor, multe dintre ele aflate în funcţiune încă din anii "60 şi "70.

Domnia sa a precizat că până la jumătate din volumul investiţional programat pentru următorii ani ar putea să fie asigurat din obligaţiuni, pe care compania le va lista la BVB.

Banca Mondială se va implica în susţinerea programelor investiţionale ale companiilor Transgaz şi Transelectrica, printr-un instrument de asigurare a riscului de credit, informează Ministerul Finanţelor, într-un comunicat remis redacţiei. Astfel, cele două companii ar putea fi susţinute de Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) - entitate a Băncii Mondiale, printr-un instrument de asigurare care acoperă riscul de neplată a obligaţiilor financiare la nivelul întreprinderilor de stat şi care ar avea ca efect atât reducerea semnificativă a costului de finanţare, cât şi extinderea maturităţilor împrumuturilor necesare investiţiilor.

Comunicatul arată: "Ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, vice prim-ministru în Guvernul României, s-a întâlnit, marţi, cu o delegaţie a Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA). În cadrul întrevederii, ministrul Finanţelor Publice a apreciat colaborarea excelentă dintre România şi Banca Mondială şi a reafirmat intenţia de a menţine şi diversifica parteneriatul activ cu instituţia financiară internaţională. Ministrul a evidenţiat disponibilitatea Guvernului şi companiilor de stat de a continua procesul de reformă structurală în domeniul energiei, îndeobşte eforturile de rentabilizare şi eficientizare. De asemenea, a arătat că Guvernul continuă restructurarea companiilor de stat, pentru a le face profitabile pe termen lung".

Ministerul consideră că Transelectrica şi Transgaz au o guvernanţă corporatistă bună, cu management privat şi profesional recunoscut şi de experţii Băncii Mondiale, cu o abordare de dezvoltare a companiilor pe termen mediu şi lung, ambele companii sunt performante din punct de vedere economic şi financiar, potenţialul pe termen mediu şi lung fiind mare, ambele companii sunt listate şi tranzacţionate pe piaţa bursieră românească, ambele companii sunt extrem de bine cunoscute de specialiştii pe sectorul energetic ai Băncii Mondiale, etapele de due diligence necesare într-o tranzacţie care ar implica MIGA fiind uşor de parcurs.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Minciuna asta nu mai tine !

    Toate echipamentele au beneficiat de investitii grase si ar fi trebuit sa fie ca noi la finalizarea lucrarilor ! 

    Numai daca cumva investitiile si retehnologizarile sau facut doar pe hartie A4 !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb