Startul proiectului "Roşia Montană" ar putea avea ecou la BVB

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 iunie 2011

Andreea Gheorghe: Companiile din coşul "iFond Gold" au recomandări fundamentale interesante faţă de preţurile de piaţă

Înainte de IPO-ul fondului, Răzvan Paşol miza mai mult pe acţionarii puternici ai Gabriel Resources, decât pe demararea exploatării aurului

George Soros, indirect acţionar al "Gabriel Resources" şi contestatar al proiectului "Roşia Montană"

Proiectul "Roşia Montană" se pregăteşte să ia startul, după ce Curtea de Apel Bucureşti a validat certificatul de urbanism şi a respins cererea de sus-pendare a documentului emis către compania de proiect, "Roşia Montană Gold Corporation".

Ştirea ar putea avea ecou şi la Bursa de Valori Bucureşti, unde a fost lis-tat "iFond Gold", primul fond sectorial românesc, care investeşte în companii din sectorul exploatării şi extracţiei aurului. La sfârşitul anului 2010, 38,22% din activele fondului erau plasate în acţiuni "Gabriel Resources", acţionarul majoritar al proiectului "Roşia Montană".

Compania de brokeraj "Intercapital Invest" a lansat acest fond, în noiembrie 2010. Atunci, Răzvan Paşol, şeful "Intercapital Invest", susţinea că va investi în acţiunile "Gabriel Resources", chiar dacă exista posibilitatea ca firma să nu obţină avizele de mediu pentru proiectul "Roşia Montană".

Motivul domniei sale era faptul că "Gabriel Resources" are acţionari puternici. Printre aceştia, nimeni altul decât George Soros, a cărui fundaţie a protestat vehement împotriva proiectului "Roşia Montană".

"Newmont Canada" Limited ("Newmont") a cumpărat 3.878.302 de acţiuni comune, respectiv 1,5% din "Gabriel Resources" Ltd. în 2008, prin intermediul Toronto Stock Exchange. Astăzi, "Newmont" deţine 50.724.702 de titluri comune, reprezentând circa 19,9% din capitalul companiei.

Unul dintre acţionarii "Newmont" este fondul mutual SPDR S&P 500 ETF Trust, deţinut de investitorul miliardar George Soros.

Lansarea "iFond Gold" a venit în contextul în care cotaţia aurului pe pieţele internaţionale a atins, în 2010, maxime după maxime, timp de două luni, depăşind preţul de 1.420 de dolari/uncie.

Andreea Gheorghe, director general "Intercapital Invest", ne-a declarat că proiectele aurifere din ţara noastră (Roşia Montană şi Certej) se află în stadiu incipient privind potenţialul real de exploatare, iar investiţia în fond trebuie gândită pe termen lung.

Directorul general "Intercapital Invest" ne-a precizat: "Evoluţia investiţiei în companii cu exploatări aurifere este generată de două variabile importante - desfăşurarea proiectelor miniere în care acestea sunt implicate şi evoluţia preţului aurului. Între cele două există într-adevăr şi o anumită corelaţie, însă companiile ar trebui privite şi prin prisma proiectelor derulate la un moment dat. Perspectivele unei companii care exploatează mine de aur sunt date de o combinaţie dintre evoluţia aurului, rezerve miniere şi momentul în care au loc efectiv exploatările".

Companiile din coşul "iFond Gold" au, în acest moment, recomandări fundamentale interesante faţă de preţurile de piaţă curente, acestea putând obţine o importanţă mai mare pentru investitori, în momente cheie ale acestor proiecte, cum ar fi obţinerea de avize necesare începerii exploatărilor, în cazul Roşia Montană şi Certej, potrivit Andreei Gheorghe.

În opinia sa, investiţia în aur sau investiţia în companii cu exploatări în domeniul aurului trebuie privită din perspectiva diversificării unui portofoliu, cu o expunere de circa 20%, în instrumente de acest gen. "Aurul are calitatea de a reduce riscul unui portofoliu diversificat, prezentând un coeficient de corelaţie scăzut sau chiar negativ, în comparaţie cu majoritatea activelor", potrivit domniei sale.

Preţul acţiunilor "iFond Gold" (simbol IFG) a urmat un trend descendent, de la data lansării IPO (n.r. noiembrie 2010) şi până în prezent. Acţiunile au pornit la trazacţionare, pe piaţa reglementată de la Bursa de Valori Bucureşti, la preţul de 212 lei/titlu, la data de 30 decembrie 2010. Din a doua jumătate a lunii martie, a acestui an, titlurile IFG au continuat să scadă, în prezent, preţul mediu de tranzacţionare fiind de 129,9 lei/acţiune.

"iFond Gold" a înregistrat, în 2010, o pierdere de 116.751 lei.

Totalul activului fondului "iFond Gold", la finalul anului 2010, a fost de 3.912.549 lei, ponderea activelor investiţiilor financiare, pe termen scurt, în total active, fiind de 97,4%. Acestea sunt compuse din deţinerile în societăţile aurifere listate la bursa din Toronto.

Conform "Situaţiei activelor şi obligaţiilor", certificată de depozitarul fondului, în data de 31.12.2010 erau înregistraţi 209 investitori dintre care 203 persoane fizice şi 6 persoane juridice. La sfârşitul anului, activul net a fost de 3.894.449 lei, în timp ce valoarea unitară a activului net (VUAN) a fost de 194,18 lei.

La finalul anului 2010, plasamentele fondului erau după cum urmează: 38,22%, deţinere în acţiunile "Gabriel Resources" (GBU), companie ce deţine majoritar proiectul românesc "Roşia Montană"; 19,89% deţinere în "European Goldfields" (EGU), companie ce deţine majoritar proiectul românesc "Certej"; 8,34% în acţiunile companiei "New Gold Inc." (NGD); 8,17% în acţiunile companiei "Yamana Gold Inc." (YRI); 7,78% în acţiunile companiei "Allied Nevada Gold" (ANV); 7,76% în acţiunile "Alamos Gold Inc." (AGI); 7,23% în acţiunile "Novagold Resources" (NG). Toate companiile din portofoliul "iFond Gold" sunt listate în Canada, la Toronto Stock Exchange.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. HOTII!!!!!!!

    1. Atata stii sa faci,sa strigi...

      pe voi asta va intereseaza? ecourile pe o bursa moarta? sunteti penibili. aveti reclama de la rosia montana?? ca au cumparat toata presa. poate a ajuns si pe la voi ceva maruntis de scrieti prostiile astea...

      O noua hotie...de ce nu s-a organizat o licitatie? cine este in spatele afacerii?

      Statul nu a avut bani sa exploateze acolo, drept pentru care a lasat totul balta. Canadienii au vrut sa investeasca in mina din zona. Nu mi se pare ca suntem in pozitia in care sa dam cu sutul la investitii.

      Articolul este bine documentat si reflecta de fapt situatia unei afaceri in perspectiva. Faptul ca actiunile unui fond de investitii profilat pe extractia metalelor pretioase dintr-o zona miniera au scazut semnificativ intr-un timp destul de redus reflecta o realitate de care trebue sa se tina cont.In mod sigur pierderile vor creste in timp. Motivul: situatia complexa din zona si interesele nationale care se vor opune proiectului RMGC,care doreste o exploatare intensiva pe termen scurt si utilizarea cianurilor . Intre timp Recomandarile UE privind interzicerea utilizarii cianurilor in mineritul aurifer vor deveni norme obligatorii. Noi stim ce se afla la Rosia Montana. Metalele pretioase sunt doar o parte a uriasului zacamant metalifer din zona. In opinia noastra el constitue un bun national ,nu un prilej pentru niste neica nimeni de a se imbogati! Chiar daca acesti neica nimeni se numesc Soros, Basescu,Berceanu sau Videanu. Subiectul frige rau si provoaca moarte mai lenta sau mai rapida a celor care vor sa jefuiasca zona. Provocand un dezastru ecologic.pe durata a cateva secole! Atrag atentia dlui Bogdan Balthazar, unul dintre ciracii alogeni vanduti lui Soros care fac galagie mediatica pentru demararea proiectului RMGC, ca Tom Lantos, unul dintre suporterii acestui proiec ucigas a murit cu cativa ani in urma. Soros este cu un picior in groapa iar dl Balthazar ii va urma lui Soros sau Lantos! Nici-un petic de hartie numit PUZ nu va demara proiectul RMGC! Cine-l va sustine sau aproba risca plecarea definitiva in zonele vesnic verzi..! Sugerez investitorilor cinstiti ,nu speculatori, investirea in domeniul alimentar: ferme de vaci ,ferme de capre,etc. mult mai sigure decat proiecte miniere cu destin incert si risc mortal. Pe bune !

      Ce tampenie!

      Ne convine sa fim jecmaniti de Euro Gold, Soros, etc si sa ramanem cu lacul de cianura? De ce nu va ganditi??? Daca statul nu are inca bani sa exploateze aurul, sa il lase acolo unde este, pentru generatiile urmatoare!! Le lasam in loc o balta de cianura si locuri pustii !!! 

    Eu zic ca daca actele sunt ok dpdv legal, ar trebui sa inceapa cat mai repede exploatarea. avem nevoie de banii obtinuti de aici, si avem nevoie de investitii straine

    1. Ti se potriveste raspunsul cu numarul 7 !!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb