Statele UE, acord în privinţa creditelor bancare neperformante

E.P.
Internaţional / 26 octombrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Statele membre ale Uniunii Europene sunt aproape de un acord cu privire la reguli mai stricte pentru băncile împovărate cu credite bancare neperformante, potrivit diplomaţilor şi documentelor consultate de Reuters, în plus planul prevede că băncile vor avea la dispoziţie mai puţin timp pentru a-şi constitui rezerve cu care să se protejeze împotriva noilor credite neperformante.

Băncile din zona euro nu şi-au revenit încă de pe urma crizei financiare din 2008, iar în acest an acţiunile lor au scăzut cu peste 20%, în timp ce în cazul băncilor italiene este vorba de un declin de aproape 30%, după formarea unui Guvern eurosceptic în luna iunie.

Dacă vor fi adoptate, noile reguli ar putea să creeze probleme băncilor. Potrivit unei propuneri consultate de Reuters, băncile ar avea la dispoziţie doar şapte ani, nu opt cum se discuta până acum, să pună deoparte rezerve cu care să acopere în întregime noile credite neperformante susţinute de garanţii. Se pare că săptămâna următoare vor urma convorbiri pentru decizia ce trebuie luată în acest sens.

Conform regulilor propuse, activele băncilor care nu îşi constituie o rezervă suficientă vor fi devalorizate în mod automat. În plus, "portiţele legislative" care ar fi permis băncilor să pună deoparte mai puţini bani pentru unele credite au fost eliminate din propunere, a dezvăluit un diplomat implicat în procesul de negociere.

În schimb, ca o concesie făcută ţărilor unde băncile au nivele mari de credite neperformante, guvernele UE vor sprijini o prelungire, de la doi până la trei ani, a intervalului de timp în care băncile trebuie să acopere noile credite fără garanţii, mai riscante, care vor deveni neperformante.

În schimbul acestei concesii, noile măsuri ar urma să intre în vigoare retroactiv din luna martie 2018, ceea ce înseamnă că, practic, se va scurta perioada de timp pe care băncile o vor avea la dispoziţie. Preşedinţia austriacă a propus ca noile măsuri să se aplice doar noilor credite acordate după ce regulile vor fi adoptate.

Cu toate acestea, Parlamentul European, care trebuie să îşi dea şi el acordul asupra modificărilor propuse de guvernele statelor membre, are opinii împărţite cu privire la această reformă, a dezvăluit europarlamentarul Roberto Gualtieri. Potrivit acestuia, dacă nu se va ajunge la un acord înaintea alegerilor europarlamentare din luna mai 2019, există posibilitatea ca aceste modificări să fie anulate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb