Autorităţile de la Washington şi cele de la Seul şi-au anunţat, vineri, decizia de a instala un sistem american de apărare antirachetă pe teritoriul Coreei de Sud, în pofida opoziţiei manifestate de Rusia şi de China, care văd acest lucru ca pe o ameninţare la adresa securităţii lor.
Cei doi aliaţi au convenit asupra instalării aşa-numitului sistem de apărare terestru mobil de mare altitudine THAAD pentru a-i proteja mai bine pe militarii Coreei de Sud şi ai Statelor Unite din regiune de capacitatea balistică şi nucleară din ce în ce mai mare a Coreei de Nord, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului sud-coreean al Apărării, Ryu Jae-seung, relatează The New York Times, citat de Mediafax.
Autorităţile de la Seul şi cele de la Washington au purtat timp de mai multe luni discuţii cu privire la implementarea noului sistem. Ryu a spus că oficiali din ambele state se află în stadiul final de alegere a locului pentru instalarea bazei Thaad.
Ministrul de Externe al Chinei a declarat că această decizie va aduce modificări echilibrului strategic din regiune şi va submina interesele ţării sale în materie de securitate.
"Partea chineză îşi exprimă astfel nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă", a anunţat acesta.
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a investit un capital politic considerabil încercând să îl convingă pe preşedintele sud-coreean, Park Geun-hye, să respingă presiunile făcute de Administraţia Obama privind instalarea sistemului antirachetă.
Rusia se opune, de asemenea, acestui proiect. Konstantin Kosachyov, şeful Comisiei de Afaceri Externe a Camerei Superioare a Parlamentului rus, a declarat, citat de Interfax, că ţara sa ar putea răspunde instalării sistemelor de apărare antirachetă din Coreea de Sud prin măsuri defensive.