Un scenariu straniu a apărut pe unele site-uri web internaţionale săptămâna trecută, potrivit căruia Dominique Strauss-Kahn, fostul director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a fost arestat după ce a descoperit că rezervele de aur ale Statelor Unite s-au evaporat.
Conform EU Times, "un nou raport pregătit de Serviciul Federal de Securitate pentru premierul rus Vladimir Putin arată că fostul director al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a fost acuzat şi reţinut după ce a descoperit că lipseşte tot aurul deţinut în depozitele de la Fort Knox şi/sau nu era inventariat".
Conform raportului secret, Strauss-Kahn a devenit tot mai preocupat, în ultima vreme, de faptul că Statele Unite ar fi tras de timp pentru livrarea a 191,3 tone de aur către FMI. Aurul urma să fie vândut pentru finanţarea DST (Drepturi Speciale de Tragere), ca alternativă la rezervele curente.
Un alt aspect semnalat este arestarea, la numai câteva zile, după acelaşi "scenariu Dominique Strauss-Kahn" (n.r. pentru agresiune sexuală), a unui important bancher din Egipt, Mahmoud Abdel Salam Omar, în vârstă de 74 de ani, prieten cu fostul şef al FMI, care se pare că avea cunoştinţă de bănuielile lui Strauss-Kahn şi chiar o parte din dovezile în acest sens.
În opinia multor analişti, cele scrise de EU Times reprezintă un nonsens, iar adevăratul motiv pentru reţinerea celui care a deţinut şefia FMI este intenţia de a candida în alegerile prezidenţiale din Franţa, de anul viitor, în care, potrivit sondajelor, ar fi avut şanse să-l învingă pe rivalul Nicolas Sarkozy.
Totuşi, trebuie menţionat că informaţia referitoare la bănuielile lui Strauss-Kahn privind lipsa aurului din rezervele SUA a venit la scurt timp după ce candidatul prezidenţial american Ron Paul a sugerat că vânzarea aurului din Fort Knox ar fi o "decizie bună şi morală".
Acesta a afirmat: "Având în vedere preţul mare care este acum pe piaţa aurului şi problema datoriilor colosale, în toate sensurile, vindeţi tot".
• Aurul, activ important pentru FMI
O parte importantă a activelor FMI sunt reprezentate de aur.
După cum relata anul trecut cotidianul Bursa, la sfârşitul lunii ianuarie 2010, FMI deţinea 3.005,3 tone de aur, cu o valoare de piaţă de 105 miliarde dolari. Rolul aurului în cadrul FMI s-a schimbat fundamental în urma aprobării celui de-al doilea amendament la actul constitutiv, în aprilie 1978. O parte a stocului de aur de la FMI, 403,3 tone, a fost achiziţionată după 1978 şi nu face obiectul restituirii către ţările membre. În urma scăderii accelerate a veniturilor FMI în perioada premergătoare crizei financiare, ţările membre au aprobat vânzarea acestei cantităţi, în scopul creşterii resurselor de finanţare şi a asigurării stabilităţii financiare a FMI pe termen lung. Până la sfârşitul lunii ianuarie 2010, Fondul a vândut 212 tone de aur către ţări membre: 200 tone către Banca Centrală a Indiei, 10 tone către Banca Centrală din Sri Lanka şi 2 tone către Banca Centrală din Mauritius.
Pentru celelalte 191,3 tone de aur au apărut oferte din sectorul privat. Eric Sprott, preşedintele Sprott Asset Management LP, a încercat să achiziţioneze toată cantitatea rămasă pentru Sprott Physical Gold Trust ETV, un fond de investiţii în aur fizic, care permite investitorilor să ceară livrarea directă a metalului.
Sprott a fost refuzat, iar FMI şi-a justificat decizia prin faptul că nu tranzacţionează cu clienţi instituţionali privaţi.
1. Nu numai atat...
(mesaj trimis de G.B. în data de 07.06.2011, 09:46)
Autorul opiniei de fata nu este adept al teoriilor conspiratiei ci doar un cititor care doreste sa fie bine informat. Din varii surse,evident on-line .Saptamana trecuta m-au surprins doua stiri : una referitoare la cumpararea ,pe tacute de catre Mexic a aprox. 300 tone aur, alta stire referitoare la existenta unui nou tip de lingouri : lingouri aurite,din tungsten afirma stirea care se referea la un mic scandal provocat de un cumparator asiatic de aur .Care verificand calitatea marfii constatase stupefiat ..noutatea. Stirea nu a mai aparut din ratiuni ...comerciale,probabil! In aceeasi opinie de saptamana trecuta .bazandu-ma pe un portal bine informat privind afacerea DSK am opinat ca in Fort Knox ,nu mai exista aur. ! Mi s-a cerut ,imperativ de catre un anonim ,sa incetez definitiv ( ?!) interventia ! Increngaturile de interese politico-economice sunt incalcite rau ! Afacerea DSK a iritat niste cercuri de interese situate la varf atat in UE cat si SUA ,inclusiv CFR si Bilderberg . Asa ca se incearca ,de nu stiu cine ,ca sa se puna batista pe ..tambal! Consider ca articolul de fata in Bursa on-line este binevenit. La timpul potrivit ,daca vom considera necesar, vom mai interveni cu o opinie ! Pana atunci ,reamintesc intalnirea Bilderberg 2011, 09-11, 06 , la St Moritz, Elvetia. Si un material despre afacerea Iran, pe portalul ziaristionline,de Corneliu Vlad. Merita !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Acelasi în data de 07.06.2011, 14:46)
Da, inceteaza. In 10 iunie vom vedea ce se alege cu profetiile facute in data de 10.02.2011 ora 13,39 !!.
Asta asa ca sa incetezi, da !pentru totdeaauna - ( se poate inceta si temporar) cu prostiile.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2011, 16:21)
Vai ce rau e "Acelasi". Ofi din haita lui Tepes.Sau tatl vreunuia intre ei...
2. Aur
(mesaj trimis de Matei în data de 07.06.2011, 14:50)
Toata lumea cu bun simt stie ca aurul e supraevaluat, e un metal pretios si nimic mai mult in ziua de azi. Faptul ca SUA a considerat un pret bun si a scapat de rezerva sa de aur ar putea duce piata foarte in jos. Consider ca aceasta bula a aurului a fost un prilej pentru ca toti detinatorii mari de aur sa scape de el, si faptul ca acest fapt nu este facut inca public de SUA se datoreaza faptului ca mai sunt destule banci centrale care inca nu au scapat de surplusul lor de au.