Guvernul Marii Britanii a vândut, zilele trecute, ultimele acţiuni pe care le mai deţinea "Lloyds Banking Group" Plc, cel mai mare creditor ipotecar din ţară, instituţia revenind pe deplin în proprietate privată la aproape un deceniu de la salvarea sa de către stat, în perioada crizei financiare.
Ultima înstrăinare a fost de 0,25% din capitalul băncii.
Ministerul de Finanţe de la Londra a obţinut un profit de 894 milioane de lire sterline (1,2 miliarde de dolari) după vânzarea întregii sale participaţii la "Lloyds", de 43%, pe care a obţinut-o după ce a injectat 20,3 miliarde de lire în bancă.
"În urmă cu şase ani am moştenit o afacere care era într-o situaţie financiară fragilă. Datorită muncii asidue a tuturor angajaţilor, am reuşit să redresăm grupul", a afirmat directorul general al "Lloyds", Antonio Horta-Osorio, care conduce banca din 2011.
UK Financial Investments Limited (UKFI), entitatea care a gestionat participaţia guvernului la "Lloyds", a reluat vânzarea de acţiuni ale acestei bănci în octombrie anul trecut, după ce oprise înstrăinările timp de aproape un an, din cauza turbulenţelor de pe pieţe.
După anunţul din toamna lui 2016 privind reluarea vânzărilor, Guvernul, care mai avea în proprietate 9% din bancă, a oferit acţiuni "Lloyds" în tranşe către investitorii instituţionali.
La momentul reluării vânzărilor, ministrul britanic al Finanţelor, Philip Hammond, declara: "Revenirea Lloyds în sectorul privat este în interesul băncii, al contribuabililor şi al ţării. De aceea, ieşirea din acţionariatul Lloyds într-un mod sistematic, la un preţ cât mai bun cu putinţă, este una dintre priorităţile mele".
În timpul crizei financiare din 2008, Guvernul de la Londra a cheltuit peste 45,8 miliarde de lire sterline pentru salvarea "Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS) şi 20,5 miliarde pentru "Lloyds". În prezent, Marea Britanie mai deţine peste 70% din RBS, iar analiştii aşteaptă ca statuil britanic să înregistreze pierderi în urma vânzării acestei participaţii.