Statul, în "încetare de despăgubiri"

ADINA ARDELEANU, CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 martie 2012

Dorina Danielescu: "Un număr de 688 de dosare au fost supraevaluate şi constituie prejudiciu la bugetul de stat".

Dorina Danielescu: "Un număr de 688 de dosare au fost supraevaluate şi constituie prejudiciu la bugetul de stat".

Foştii proprietari: Plăţile erau oricum oprite de un an de zile

Rămas fără acţiuni "Fondul Proprietatea" şi sub presiunea CEDO să eficientizeze procesul de despăgubire a proprietarilor deposedaţi abuziv de regimul comunist, statul a găsit soluţia salvatoare, pentru moment.

Guvernul a decis, ieri, suspendarea pentru şase luni a emiterii titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist.

Foştii proprietari spun, însă, că despăgubirile oricum nu mai erau plătite în ultimul an.

"Probabil că au fost serviţi < băieţii deştepţi >, iar, acum, s-au suspendat plăţile pentru prostime", ne-a spus Adrian Iuraşcu, de la partidul "Forţa Civică" şi reprezentant al unor asociaţii de foşti proprietari. Domnia sa ne-a declarat: "Problema despăgubirilor a fost total abandonată de actuala clasă politică".

Domnia sa a amintit că "Forumul Civic Românesc" a solicitat ANRP, în luna noiembrie a anului trecut, să desfăşoare o anchetă, semnalând, punctual, să cerceteze nouă probleme în procesul de despăgubire.

Autorităţile noastre sunt obligate printr-o decizie CEDO să eficientizeze procesul de despăgubire, până în iulie 2012.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a luat această hotărâre ca urmare a numeroaselor procese împotriva statului român din cauza procedurii de restituire a proprietăţilor către cei deposedaţi abuziv de regimul comunist.

Titlurile de despăgubire pot fi valorificate prin conversie în acţiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea în titluri de plată. Însă, participaţia statului la FP a ajuns aproape de zero.

În prezent, Ministerul Finanţelor mai are doar 2,69% din acţiunile FP, pachet însă blocat la depozitarul central deoarece a subscris titlurile, dar nu a participat cu aport în acţiuni la alte companii. Astfel, autorităţile mai au disponibile numai 0,04% din acţiunile FP.

Conform legii, persoanele îndreptăţite pot opta pentru acordarea des-păgubirilor băneşti în cuantum de până la 500.000 de lei, urmând ca pentru diferenţă să primească acţiuni la Fondul Proprietatea.

Nereguli la ANRP: Dosarele, repartizate pe criterii aleatorii

Dorina Danielescu, preşedintele Autorităţii Naţionale a Restituirii Proprietăţilor, a declarat, ieri, că a fost desfăşurat unu audit "ad-hoc" privind activitatea ANRP şi execuţia bugetară în 2010 şi 2011.

Dorina Danielescu a spus că s-a constatat că există 38.000 de dosare nesoluţionate pentru perioada 2005-2011, dintre care 21.000 nu au fost repartizate în lucru.

Preşedintele ANRP a mai menţionat că în 80% din cazuri, la dosare, nu sunt ataşate certificate din care să rezulte calitatea de moştenitor.

O altă problemă cu care se confruntă instituţia ţine de modul în care au fost repartizate dosarele. "În urma controlului efectuat am descoperit că dosarele erau repartizate aleatoriu, neexistând criterii de repatizare", a subliniat doamna Danielescu.

De asemenea domnia sa a spus că unii despăgubiţi au prezentat certificate medicale pentru a grăbi plăţile.

Însă, diagnosticele invocate erau ridicole. Printre acestea, doamna Danielescu a menţionat "tahicardie, infecţii urinare, fost fumător".

Certificatele medicale constituie o prioritate pentru plata despăgubirilor.

688 dosare, supraevaluate

Preşedintele ANPR a mai spus că, în 2008, Curtea de Conturi a efectuat un control, în urma căruia s-a descoperit că un număr de 688 de dosare au fost supraevaluate şi constituie prejudiciu la bugetul de stat.

De asemenea, Dorina Danielescu a precizat că mulţi angajaţi ANPR nu îndeplineau condiţiile de angajare şi, din aceste motive, au fost întârziate lucrările instituţiei sau nu au fost efectuate corect: "Pentru multe decizii date de instanţe în diverse cauze, nu au fost folosite căile de atac". Domnia sa a precizat că aceste persoane, inclusiv foşti preşedinţi sau vicepreşedinţi ai ANPR, vor fi "condamnaţi la plata prejudiciilor".

Preşedintele ANPR a atras atenţia că rezultatele controlului intern, efectuat de specialişti din cadrul Ministerului de Finanţe, şi prezentate, ieri, Guvernului reprezintă o parte din procesul de remediere a problemelor care ţin de procesul de despăgubire.

Domnia sa a spus că, în acest mod, sunt respectate şi prevederile deciziei CEDO, conform căreia, până în luna iulie a acestui an, trebuie remediat procesul de despăgubire.

Forumul Civic Românesc solicitase cercetarea beneficiarilor titlurilor de conversie

Forumul Civic Românesc i-a trans-mis Dorinei Danielescu, în luna noiembrie, o scrisoare prin care îi solicita o analiză a numelor beneficiarilor celor mai mari titluri de conversie şi datele aferente acestora (număr de dosar, data înregistrării la ANRP şi data soluţionării - primirea de acţiuni la Fondul Proprietatea respectiv numerar), precum şi verificarea dacă aceştia sunt proprietari de drept, res-pectiv cesionari.

Preşedintelui ANRP i se mai solicita să verifice lista persoanelor care au primit despăgubiri în valoare mai mare de 500.000 euro, proprietari de drept, respectiv cesionari, să reanalizeze evaluările făcute în dosarele mai mari de 200.000 euro, să analizeze câte dosare cesionate din anii 2009, 2010 şi 2011 au fost soluţionate în sensul că au primit despăgubiri în bani sau acţiuni la Fondul Proprietatea, să analizeze care a fost durata soluţionării dosarelor care au fost cesionate de la proprietarii de drept, să aducă la cunoştinţă Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) numele persoanelor care au cumpărat dreptul de proprietate şi au fost înregistraţi la Depozitarul Central ca proprietari de drept.

"Toate aceste persoane trebuiau să plătească un impozit pe venit, ştiut fiind faptul că doar proprietarii de drept sunt scutiţi conform legii, de impozit pentru venituri realizate prin Legea 247/2005", se arată în scrisoarea organizaţiei, care continuă: "Totodată să comunicaţi numele acestor persoane şi Oficiului Naţional pentru Combaterea Spălării Banilor pentru a verifica provenienţa banilor cu care s-au cumpărat Titlurile de Proprietate".

ANRP ar mai trebui să evidenţieze şi numele persoanelor sau a societăţilor care au mai mult de două cesionări de dosare.

Ungureanu spune că este dispus să sesizeze organele de cercetare penală pentru nereguli la ANRP

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, ieri, că este dispus să sesizeze organele de cercetare penală pentru modul defectuos în care a fost gestionată activitatea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Domnia sa a arătat, în şedinţa de Guvern, că există deja un raport de audit efectuat pe această temă.

"Sunt dispus, în cazul acesta, să mergem pe seama cercetărilor deja făcute, a auditului prezentat la nivelul cabinetului primului-ministru, până la sesizarea organelor în drept pentru cercetare penală", a spus Ungureanu.

Dorina Danielescu, fost procuror-şef DIICOT, a fost instalată la conducerea ANRP în octombrie 2011, după ce Crinuţa Nicoleta Dumitrean a demisionat de la conducerea instituţiei.

Demisia lui Dumitrean a survenit arestării vicepreşedintelui ANRP Remus Baciu într-un dosar de corupţie, acesta fiind acuzat că ar fi primit peste 400.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire a unor foşti proprietari de imobile naţionalizate.

Titlurile de despăgubire sunt certificate emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în numele statului, care încorporează drepturile de creanţă ale deţinătorilor asupra statului român corespunzător despăgubirilor acordate.

Plafonarea despăgubirilor era în discuţie anul trecut

În luna octombrie, Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE) a publicat un raport, potrivit căruia Guvernul a propus o lege prin care urmează să plafoneze şi să eşaloneze despăgubirile acordate foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist.

Propunerea Guvernului a venit ca răspuns la hotărârea pilot a CEDO (n.r. Curtea Europeană a Drepturilor Omului) din octombrie 2010, care obligă statul român să rezolve în 18 luni problema restituirii proprietăţilor naţionalizate în timpul comunis-mului, se mai arată în raport.

Guvernul ar urma să plafoneze despăgubirile la 300.000 de lei şi să le eşaloneze pe o perioadă de 15 ani, conform unor propuneri iniţiale.

Noul act normativ ar putea prevedea termene de decădere pentru solicitanţi, care vor avea la dispoziţie 90 de zile ca să-şi completeze dosarele, termene limită obligatorii pentru deciziile autorităţilor locale, termene de soluţionare pentru autorităţile locale şi o grilă simplificată pentru determinarea valorilor despăgubirilor pentru imobile, se mai arată în documentul CRPE.

"Piesele de rezistenţă ale propunerii guvernului - instituirea unor termene limită administrative prin lege, nerespectarea cărora poate fi atacată în instanţă, şi abilitarea instanţelor să ia hotărâri finale în privinţa cererilor de restituire - sunt în conformitate cu cea mai accentuată recomandare a Curţii Europene a Drepturilor Omului", potrivit raportului.

Gheorghe Piperea: Finalul ne-glorios al ideii de despăgubiri prin FP

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat: "Măsura anunţată de guvern este finalul ne-glorios al ideii de despăgubiri prin FP. Nu mai sunt acţiuni la FP şi nici bani în buget ca să susţină despăgubirile în bani. Speram să mă înşel în anul 2005 când am spus despre FP că este un monstru cu picioare de lut care nu va duce la niciun rezultat în chestiunea ardentă a despăgubirilor pentru imobilele naţionalizate. Iata că, din păcate, nu m-am înşelat. Cu toate acestea, despăgubirile trebuie plătite, pentru că problema există şi ea afectează zeci de mii de persoane cărora li s-a promis în 2001 de aceeaşi putere (care acum se declară depăşită de chestiune) despăgubiri pentru că nu li se puteau restitui în natură imobilele naţionalizate. Şi aceasta nu numai pentru că se apropie termenul dat de CEDO în deciza-pilot Atanasiu contra României în care Statul român trebuie să rezolve în concret toate dosarele de despăgubiri, ci şi pentru că în această chestiune trebuie să se facă în sfârşit dreptate.

Justificările suspendării procedurii de despăgubire par să fie rezonabile. Dacă tot s-a constatat prin audit că au fost mari nereguli în gestionarea procesului de despăgubire, de ce nu se desfiinţează ANRP? De ce nu se anulează acele titluri care s-au emis în contra legii? De ce nu se anulează titlurile ajunse prin cesiuni de drepturi litigioase la speculator, inclusiv la unele fonduri care acum sunt mari acţionari ai FP? Am spus că suspendarea doar pare rezonabilă. Eu suspectez că, fiind în an electoral, domnul Preşedinte va scoate din joben Soluţia "salvatoare", aşa cum a făcut în cazul reîntregirii salariilor bugetarilor. Şi într-un caz, şi în celălalt, domnul Preşedinte, el însuşi, a spus că nu sunt bani. Ba chiar îi ameninţă pe judecători cu răspunderea disciplinară dacă îşi vor mai fi permis să condamne statul la despăgubiri. Când va fi nevoie pentru a recâştiga un dram de electorat, domnul Preşedinte va găsi şi aici fonduri. Pe care, evident, nu va şti de unde să le ia, dar nu strică să promită, că nu doare pe nimeni o promisiune-două acolo. Dacă zecile de mii de titulari de despăgubiri se vor lăsa convinşi de această manevră, rămâne de văzut. Dar, aşa cum se ştie, impostura nu poate dura o veşnicie.

Un lucru este cert: mai e puţin timp până la momentul la care statul român trebuie să "producă" o modalitate concretă de despăgubire. Altfel, sancţiunile vor fi drastice. În primul rind, toate cele peste 1000 de cazuri suspendate prin cauza pilot se vor fi admis automat; în al doilea rând, statul român va putea fi supus sancţiunilor, care pot ajunge chiar şi la excluderea din sistemul CEDO".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ia faceti un efort si incercati sa aflati cine este aceasta doamna danielescu si cum arata trecutul ei!

    1. DIN 2005 PINA PREZENT ! CU TOTI COMPLICII POLITICI SAU INSTITUTIONALI

    Fondul Proprietatea a fost creat de un grup de smecheri care au profitat de dorinta legitima a pagubitilor de a-si recupera proprietatile. Era clar ca nu puteau fi despagubiti toti, la valoarea reala a pierderilor! In primul rand, cum stabilesti aceasta valoare? In al doilea rand de unde iei banii? De la restul populatiei care nu are nicio vina? Cand are loc un furt pagubasul se adreseaza justitiei, are loc un proces, hotul, daca este prins, este judecat si condamnat. Oare nu la fel ar fi trebuit sa se intample si cu cei deposedati de regimul comunist? Trebuiau identificati vinovatii si pusi sa plateasca. Nu tot poporul roman! Vinovatii, odata gasiti, ar fi avut avocati care sa stabileasca, printre altele, si cine a fost furat si valoarea reala a proprietatilor.

    1. Niste "manageri" desavarsiti" astia de la Autoritatile de Partid.Dupa ce sau lasat furati sau posibil sa fi furat chiar ei, pana au terminat fondurile acum constata evidenta..ca s-a furat ! Asta dupa 3 ani....."noroc" ca nu mai sunt fonduri ca altfel nu constatau hotiile!O fi anul electoral de vina si fondurile au "migrat" ?!

    Romania de cacat ! s-au creat institutii care sa fure, nu sa despagubeasca. 

    Premierul Ungureanu ar trebui sa dispuna - pe langa pedepsirea tuturor celor implicati - mai ales a judecatorilor care au "solutionat" dosare de restituire, numirea de functionari adusi din afara; doar acestia sa se ocupe de problemele de despagubire.

    Iar toata clientela/ mafia de la nivel de capitala, ar trebui decapitata. Asa cum s-a procedat sa nu ne mai miram de felul in care suntem priviti/primiti/taxati in Europa. 

    si bunica cu matusa au dosare pt despagubire de 10 ani in primaria Silistea jud Constanta si nu sunt in stare sa le dea dreptul lor pe care l-au muncit cu truda , au ajuns la batranete sa se roage sa li se dea un drept al lor. cand a venit regele Mihai intr-o luna li sa aprobat toate proprietatile, spune-ti este corect?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb