Gruparea Statul Islamic (SI) şi-a păstrat toate capacităţile, în pofida morţii liderului său Abu Bakr al-Baghdadi, relevă într-un raport un organism independent american, care avertizează că o plecare a forţelor americane din Irak ar conduce "probabil" la o resurgenţă a grupării jihadiste, relatează AFP.
Moartea liderului SI Abu Bakr al-Baghdadi la 27 octombrie, într-o operaţiune americană în nord-vestul Siriei, nu a avut un impact asupra grupării jihadiste, relevă în acest raport, publicat marţi, biroul Inspectorului General al Pentagonului, un organism independent însărcinat cu anchete interne în cadrul acestei administraţii complexe.
Citând informaţii furnizate de către Agenţia de informaţii militare a Departamentului Aărării (DIA) şi Comandamentul Central american (CENCTOM), însărcinat cu forţele americane în Irak şi Siria, Inspectorul General al Pentagonului notează că SI şi-a "păstrat coeziunea, cu o structură de comandă şi control intactă, reţele urbane clandestine şi o prezenţă a insurgenţilor în majoritatea zonelor rurale din Siria".
"Atât CENTCOM, cât şi DIA au conchis că moartea lui al-Baghdadi nu a condus la o degradare imediată a capacităţilor SI", se subliniază în raport.
În Irak, forţele americane şi-au suspendat operaţiunile împotriva SI după raidul american în care a fost ucis, la 3 ianuarie, la Badgad, generalul iranian Qassem Soleimani, omul-cheie al influenţei Iranului în Orientul Mijlociu, pentru a se concentra asupra apărării instalaţiilor şi trupelor americane desfăşurate în această ţară.
În pofida unui vot în Parlamentul irakian care cere o retragere a forţelor americane din Irak şi dorinţei exprimate de către unii membri ai Guvernuui de la Bagdad, Washingtonul a refuzat să-şi retragă trupele din Irak, iar forţele irakiene şi-au reluat, la sfârşitul lui ianuarie, operaţiunile împreună cu coaliţia internaţională antijihadistă condusă de către Statele Unite.
În raportul Inspectorului General al Pentagonului este considerat "puţin clar" impactul acestei pauze asupra SI şi se subliniază că reluarea operaţiunilor comune nu garantează o menţinere a prezenţei miliatre a Statelor Unite în Irak.
Însă, "fără o prezenţă militară americană, o resurgenţă a SI este probabilă", se subliniază, în raport, care citează în acest sens o analiză DIA.