Statul reintră acţionar la "Rompetrol Rafinare"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 octombrie 2010

Statul reintră acţionar la "Rompetrol Rafinare"

Cu toate că şi-a făcut alte planuri, statul român s-a trezit ieri, din nou, acţionar la "Rompetrol Rafinare", la aproape zece ani de când a privatizat compania către "Grupul Rompetrol", controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu. Statul a dobândit, ieri, 44,69% din acţiunile "Rompetrol Rafinare", în urma conversiei în acţiuni a 20 de milioane de obligaţiuni pe care "Grupul Rompetrol", controlat de kazahii de la "KazMunaiGaz", a refuzat să le răscumpere. Participaţia statului la "Rompetrol Rafinare" depăşeşte un miliard de lei, potrivit preţului de 0,0601 lei înregistrat de acţiunile RRC în şedinţa bursieră de miercuri.

Obligaţiunile, în valoare de 600 de milioane de dolari (circa 570 de milioane de euro) au fost emise în 2003 în contul datoriilor istorice ale Petromidia. Din obligaţiunile emise, kazahii au plătit statului doar 54 de milioane de euro, calculându-şi cu grijă fiecare mişcare astfel încât să îşi păstreze controlul asupra "Rompetrol Rafinare". În urma conversiei obligaţiunilor, participaţia Grupului Rompetrol a fost diminuată la 54% din acţiunile RRC, de la circa 99%, cât avea înainte.

Obligaţiunile Rompetrol, ajunse la scadenţă ieri, au declanşat un război de uzură între statul român şi Grupul Rompetrol, în condiţiile în care statul şi-a bugetat că va primi cel puţin jumătate din valoarea obligaţiunilor emise, iar kazahii au dat mai multe semnale pe parcursul anului că nu le vor răscumpăra integral.

La mijlocul lunii trecute, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a instituit sechestru asigurator asupra activelor "Rompetrol Rafinare" ca să se asigure că societatea nu le va înstrăina.

Acţionarii RRC au aprobat, ieri, majorarea capitalului social cu 1,97 miliarde de lei, reprezentând suma aferentă conversiei în acţiuni pentru 20,65 milioane de obligaţiuni emise de companie. Preţul de emisiune a fost de 0,1118 lei/acţiune.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Dupa ce statul infractor si-a pus cretinul, dpv economico-financiar si nativ, patriciu pe post de mare kkat investitor, imbogatindu-l, a crezut ca si altii sunt tot atit de imbecili ca el (el statul!). S-a inselat!

    Daca ne gandim ca in acest moment orice ban intrat in bugetul statului se duce in buzunarele pensionarilor ca rasplata pentru voturile date presedintelui si partidului aferent in anii trecuti, a fi coactionar cu o corporatie de talie mondiala si a beneficia de avantajele unei investitii pe termen lung parca nu pare chiar asa de tragic pentru un contribuabil al statului cu pricina!....

    1. Iti spun de la inceput ca sunt pensionar cu vechime completa, nu la FF!

      Asa cum se stie , fapte confirmate printre altii si de fostul prim-ministru Petre Roman: 

      -IN 1990 BUGETUL DE PENSII AL ROMANIEI AVEA UN EXCEDENT DE PESTE 50% FATA DE NECESAR! 

      -REGIMUL DE LUNGA DURATA ILIESCU-PSD A FURAT ACESTI BANI, SUB FORMA DE IMPRUMUT LA BUGETUL DE STAT, CA SA SE INFRUPTE EI, IAR IMPRUMUTUL NU A MAI FOST RESTITUIT NICI PANA IN ZIUA DE AZI! 

      Asa se explica; 

      -MARILE AVERI ALE BUGETARILOR DIN TATA IN FIU DE ACTIVIST PCR CUM AR FI NASTASE , HRBENGIUC et comp. 

      -deficitul actual al bugetului de pensii, MAJORAT SI PRIN POLITICILE DISTRUGATOARE, SUBJUGATE INTERESELOR PROPRII ALE GUVERNARILOR ""GLORIOSULUI" TANDEM PSD-PNL DIN ANII '90, SPIJINITI DEZINTERESAT DESIGUR DE ALIATUL LOR DE NADEJDE, ATI GHICIT, VANTU SORIN OVIDIU!

      Si ca sa nu te jigneasca tineri, iti urez sa nu ajungi pensionar... 

    Statul roman e prizonierul hotilor mari sponsori de partid si de parlamentari!

    Acest patriciu, ca si ceilalti doi frati in rele ai lui, are obraznicia sa iasa pe tv si sa dea lectii de afaceri. 

    Pai de la asa un "om de afaceri"ca patriciu ai de invatat urmatoarea reteta de "afaceri": sa fie PSD la putere, cu prim-ministru Vacaroiu si presedinte iliescu care sa-ti dea cadou DEZINTERESAT DOAR PT. OCHII TAI FRUMOSI cea mai noua rafinarie romaneasca. 

    Asta-i toata priceperea de afaceri a unora: HOTIA MANA IN MANA CU DEMNITARII STATULUI ROMAN! 

    Ca sa vedeti cine sunt demnitarii statului roman, va reamintesc: IN ANII DE GLORIE AI PSD, VACAROIU ERA SI PRESEDINTE AL SENATULUI SI DIRECTOR LA BANCA DE INVESTITII SI DEZVOLTARE A LU' VANTU FACUTA DIN BANII DE LA FNI! 

    ASTIA SUNT DEMNITARII ROMANI SI AFACERISTII ROMANI DE IERI, DE AZI SI CHIAR SI DE MAINE , CA NU SE INTREVEDE NIMIC BUN LA ORIZONT. 

    E unul singur care "face scandal"- BASESCU! dar nu are sanse, ca s-au unit toti sa-l puna cu botul pe labe, sa-l dea jos, iar romanii pt. un mic si o bere si-ar vinde si parintii si copiii, CA PE PRESEDINTELE ROMANIEI L-AR DA GRATIS! 

    ROMANII NU VOR CORECTITUDINE SI CINSTE, EI VOR BAUTURA SI ANARHIE!

    Cum zicea un filozof interbelic: ROMANII SUNT UN POPOR NEREGULAT, adica in limbaj contemporan, ROMANILOR NU LE PLAC LEGILE, REGULILE, LE RESPING! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb