Statul român, dator cu 141 milioane de euro la "Bechtel"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 23 ianuarie 2009

Ministerul Transporturilor are plăţi restante, pentru lucrările pe 2008, de 141,5 milioane euro către "Bechtel". Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că ministerul va plăti aceşti bani de îndată ce va fi aprobat bugetul de stat. Domnia sa susţine că, în urma discuţiilor de ieri cu oficialii Bechtel, s-a stabilit ca, în acest an, să nu se mai plătească avansul de 150 de milioane euro şi să se efectueze decontări lunare sau plăţi pe faze de proiect. Ministerul Transporturilor mai trebuie să aloce, pentru lucrările aferente anului 2009, 291 milioane de euro necesare finalizării lucrărilor pe tronsonul Câmpia Turzii - Gilău.

Ministrul Transporturilor afirmă că acest sistem este mult mai avantajos pentru bugetul de stat, dar şi pentru fluenţa lucrărilor derulate de americanii de la "Bechtel" pentru construcţia "Autostrăzii Transilvania". Ministrul Berceanu susţine că a stabilit urgentatea exproprierilor unor terenuri de pe traseul autostrăzii şi a mutării unor linii electrice şi a unor conducte de gaz, lucrări ce trebuiau făcute încă de anul trecut. Radu Berceanu a adăugat: "Primii 42 de km din tronsonul 2B Câmpia Turzii - Gilău, Cluj Napoca vor fi gata în noiembrie, iar restul până la 52 km la începutul lui 2010.

Vom continua să lucrăm cu americanii de la în următoarele 2-3 săptămâni pentru a stabili detaliile de execuţie şi termenele de finalizare a tronsonului 3C până la graniţă".

Radu Berceanu susţine că statul nu poate rezilia contractul pentru execuţia lucrărilor la Autostrada Transilvania întrucât nu este rentabil. Domnia sa susţine că a discutat cu conducerea Bechtel posibilitatea concesionării tronsonului Târgu Mureş - Braşov. Dacă americanii vor fi de acord, fie pot aduce chiar ei finanţarea, fie statul poate scoate la licitaţie acest tip de contract.

Radu Berceanu susţine că a propus celor de la Bechtel această variantă pentru că este clar că statul nu are suficiente resurse din buget pentru a finanţa întreaga autostradă. În cazul în care Bechtel nu renunţă la contract, o soluţie de finanţare va fi găsită începând cu anul 2012.

Ministrul Transporturilor Radu Berceanu susţine că a descoperit că fostul ministru Ludovic Orban i-a lăsat moştenire plăţi restante de circa 600 milioane de euro. Aproximativ 500 milioane de euro sunt deja facturate pentru lucrări efectuate în 2008. Pentru alţi 100 milioane de euro, Ministerul urmează să primească facturi. Domnul Radu Berceanu susţine că va reduce personalul Ministerului Transporturilor mai mult de 20% deoarece angajaţii Ministerului s-au înmulţit considerabil în perioada Ministrului Orban.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce nu se analizeaza acest contract si vinovatii sa raspunda pt tradarea interesului national ?Casa de avocatura care a intermediat a primit de la statul roman 5,6 mil.$ pt performata

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb