Din lipsă de bani, Guvernul se grăbeşte cu scoaterea la vânzare a pachetelor pe care le mai deţine la cea mai mare companie din ţară - "OMV Petrom". Proiectul de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Economiei pentru aprobarea strategiei de vânzare a 11,84% din acţiunile pe care le mai deţine statul la "OMV Petrom" este programat să fie analizat în şedinţa de astăzi a Executivului, susţin surse din minister. Dezbaterea publică a început în urmă trei săptămâni.
Proiectul care urmează să fie analizat de Guvern nu a suferit modificări, în urma dezbaterii publice, potrivit surselor noastre: un pachet de 6.706.662.427 de acţiuni, adminis-trat de Ministerul Economiei (11,84% din capitalul social al "OMV Petrom", înregistrat la data de 31 mai 2010) va fi vândut prin ofertă publică, pe piaţa de capital.
În situaţia în care adunarea generală a acţionarilor "OMV Petrom" SA hotărăşte majorarea capitalului social al societăţii prin aport în numerar, Ministerul Economiei este mandatat să îşi tranzacţioneze, tot prin ofertă publică, drepturile de preferinţă. Astfel, statul va rămâne doar cu 8,8% din acţiunile "Petrom", din care 8% sunt rezervate salariaţilor.
Aceleaşi surse din minister mai susţin că, decizia de vânzare a fost luată din cauza faptului că statul nu a mai încasat, în ultimii doi ani, dividende de la "Petrom" şi nici nu are fonduri să participe în numerar la majorarea de capital a societăţii. Sursele noastre mai spun că statul mizează şi pe o ofertă din partea austriecilor de la "OMV", acţionarul majoritar al "Petrom", care a anunţat recent: "Deţinem deja 51% din capitalul social al Petrom. De aceea, nu există o nevoie imediată de a ne creşte deţinerea în cadrul Petrom. Cu toate acestea, suntem interesaţi şi vom comunica posibili viitori paşi".
În plus, în goana după lichidităţi, Guvernul va tranşa, până la finele anului, şi problema vânzării acţiunilor "Petrom" către salariaţi, dar şi vânzarea acţiunilor filialelor privatizate ale "Electrica" SA tot către salariaţii. Ministerul Justiţiei nu a aprobat, încă, normele de aplicare a vânzării, având reticenţe să accepte tranzacţiile prin asociaţii ale salariaţilor, mai afirmă sursele citate.
Aprobarea normelor de vânzarea acţiunilor "Petrom" şi a filialelor privatizate ale "Electrica" SA către salariaţi este aşteptată de investitori încă din 2004.