Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern prin care sunt începute procedurile de expropriere pentru magistrala 6 de metrou, dintre Gara de Nord şi aeroportul Otopeni, urmând să fie expropriată o suprafaţă totală de peste 40.000 de metri pătraţi de proprietăţi pentru realizarea proiectului. Statul estimează că va plăti 67 milioane lei pentru proprietăţile expropriate.
Documentul precizează că, în urma revizuirii Studiului de Fezabilitate, experţii au identificat 43 de imobile aflate în proprietate privată, deţinute de persoane fizice şi juridice, dar şi de statul român în domeniul privat.
"Conform soluţiei tehnice adoptate în Studiul de Fezabilitate revizuit, suprafaţa totală afectată de coridorul de expropriere/transfer este de 225.903 mp, din care: domeniul public al statului: 185.190 mp; proprietăţi private: 40.713 mp", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ, potrivit News.ro.
După începerea procedurilor de expropriere urmează să fie aprobate sumele individuale, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul liniei de metrou.
"Sumele individuale aferente despăgubirilor, în cuantum total de 67.099.958 lei, au fost estimate de către expropriator, pe baza unui Raport de evaluare realizat de un expert evaluator autorizat ANEVAR având în vedere expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici", arată documentul.
Unul dintre companiile ce urmează a fi expropriate este Băneasa Investmens SA, controlată indirect de omul de afaceri Puiu Popovici.
"Prin adresa Ministerului Finanţelor Publice nr. 430.749/10.2016 se semnalează faptul că terenul imobilelor aflate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică, deţinute de societatea Băneasa Investments S.A. (...) a fost retrocedat Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, ulterior fiind adus de către aceasta ca aport la capitalul social al societăţii Băneasa Investments S.A. (...) În conformitate cu art.8 alin (3) din Legea 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia s-a solicitat acordul adunării generale a acţionarilor societăţii Băneasa Investments S.A. În funcţie de hotărârea acesteia, se vor aplica prevederile articolului sus-menţionat", arată nota de fundamentare.
Cele mai mari despăgubiri pentru proprietăţile expropriate urmează să fie primite de către: Auto Rom SRL (11,9 milioane lei) şi Mega Image (8,6 milioane lei).
Într-o adresă transmisă Ministerului Transporturilor în octombrie 2016, Auto Rom SRL şi Hyundai Auto România SRL contestau suma propusă de minister.
Magistrala 6 de metrou va avea o lungime de 14,5 km şi 12 staţii, valoarea totală a investiţiei fiind estimată la 5,9 miliarde lei. Lucrările urmează să înceapă în a doua jumătate a aacestui an, dacă nu apar întârzieri în derularea procedurilor.
Finanţarea se va realiza din acordul de împrumut încheiat între Guvernul României şi Agenţia Japoneză pentru Cooperare Internaţională (JICA), din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 şi de la bugetul de stat.