Statul român vrea să construiască 9.462 de locuinţe sociale, până în 2010, cu 250 milioane euro, din care 56% sunt asiguraţi de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), iar 30% de la bugetul de stat, potrivit datelor afişate pe pagina de internet a Ministerului Economiei şi Finanţelor(MEF), citate de NewsIn.
Parlamentul României a adoptat legea pentru aprobarea Acordului-cadru de împrumut între România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 140 milioane euro, împrumut necesar construcţiei şi reabilitării locuinţelor sociale pentru tineri, destinate închirierii, potrivit datelor publicate de MEF.
Costul total net estimat al lucrărilor este de 250 milioane euro, contribuţia BDCE fiind de 56%. Restul sumei va fi asigurat de la bugetul de stat, mai exact 74,53 milioane euro (30%), şi de la bugetele locale - peste 35,46 milioane euro (14%).
Cele 9.462 de apartamente sociale care vor fi construite sau reabilitate vor fi închiriate tinerilor, cu vârste între 18 şi 35 de ani, sau familiilor tinere care au venituri reduse, contra unor chirii accesibile. Astfel, li se va permite să economisească bani pentru a-şi achiziţiona propria locuinţă la sfârşitul perioadei de închiriere, care va fi de cel puţin cinci ani. În plus, ei vor putea să înstrăineze locuinţele după cel puţin cinci ani de la data cumpărării acestora.
Beneficiarii împrumutului vor fi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL) şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), cea din urmă având şi obligaţia de a contracta, prin licitaţie, lucrările de proiectare, execuţie şi supraveghere a lucrărilor.
"Împrumutul BDCE este acordat pe o perioadă de 20 ani, din care cinci ani reprezintă perioada de graţie. Dobânda de bază este egală cu dobânda EURIBOR sau LIBOR la depozitele la 6 luni, plus o marjă - care, în cazul altor împrumuturi de acest fel, s-a situat la maximum 0,51% - ce acoperă cheltuielile administrative ale BDCE", potrivit datelor MEF.
Obligaţiile financiare privind rambursarea împrumutului, plata dobânzilor şi a comisioanelor aferente, precum şi o parte din contribuţia României la finanţarea proiectului vor fi incluse în bugetul de stat, prin bugetul MDLPL, în calitate de subîmprumutat şi coordonator al ANL.