ŞTEFAN VUZA: "Chimcomplex poate concura cu succes la preluarea Oltchim"

F.A.
Companii / 24 noiembrie 2013

"Chimcomplex poate concura cu succes la preluarea Oltchim"

Update 14:57 Gerea: "Oltchim are o mare şansă prin interesul care este în jurul său"

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a declarat astăzi că interesul arătat de potenţialii investitori pentru Oltchim reprezintă o mare şansă pentru salvarea societăţii, care poate redeveni un jucător important pe piaţa europeană de profil, arată sursele de presă.

Domnia sa a precizat, în timpul unei vizite în localitatea Ştefăneşti: "Eu spun că Oltchim are o mare şansă în acest moment prin interesul care este în jurul său şi cred că ar trebui să profităm, pentru că are un potenţial fantastic. Este vorba de un miliard de euro cifră de afaceri, iar acest miliard de euro greu poate fi realizat cu investiţii minime şi cu închirieri de active (...). Oltchim are nevoie de o gândire strategică şi de un capital serios investit, în aşa fel încât să revină acolo unde îi este locul pe piaţa petrochimiei europene".

Oficialul a adăugat că Oltchim prezintă în continuare interes şi pentru investitorii străini, o delegaţie de oameni de afaceri chinezi urmând să fie prezentă în Capitală, la începutul săptămânii viitoare, cu ocazia Forumului Economic China - Europa Centrală şi de Est.

---

Societatea Chimcomplex Borzeşti este pregătită pentru a prelua combinatul Oltchim, chiar dacă în pachet va intra şi rafinăria Arpechim Piteşti a Petrom OMV, a declarat, ieri, omul de afaceri Ştefan Vuza, care deţine pachetul majoritar al societăţii din Oneşti, conform Agerpres.

Vuza a precizat că societatea se află, în prezent, în faza finalizării documentaţiei pentru o ofertă competitivă de achiziţionare a pachetului majoritar al Oltchim Râmnicu-Vâlcea.

Omul de afaceri s-a arătat încrezător că poate concura "cu succes" la preluarea Oltchim, arată sursa citată.

Domnia sa a explicat: "Eu am spus întotdeauna < se poate > şi iată că în trei-cinci luni cred că fratele mai mic, Chimcomplex, îl va cumpăra pe cel mare, Oltchim. Cele două firme, împreună, îmi vor permite transpunerea unei mari dorinţe ca om de afaceri român, crearea Companiei Naţionale de Chimie, chiar dacă proiectul depăşeşte 170 de milioane de euro. Iar dacă la pachetul privatizării Oltchim intră şi Arpechim, vom negocia cu Petrom OMV. Suntem pregătiţi şi pentru această tranzacţie".

Acţionarul majoritar al Chimcomplex a amintit că a fost de curând la Râmnicu Vâlcea, împreună cu alţi peste 30 de specialişti în chimie, economie şi mediul de afaceri, pentru a evalua încă o dată activele şi situaţia Oltchim şi pentru a demonstra că este interesat de privatizarea acestuia.

Până în prezent, de Oltchim sunt interesate consorţiile PCC - Fortissimo Capital, Chimcomplex Borzeşti (societate controlată de Ştefan Vuza) - SIF-uri, şi compania rusească Oil Gas Trade.

Afacerile Chimcomplex Borzeşti au scăzut în primele nouă luni cu 6,6%, de la 142,3 milioane de lei la 132,9 milioane de lei, în timp ce profitul net a coborât cu 27%, la 6,1 milioane de lei. Compania a raportat pentru perioada similară a anului trecut un profit net de 8,4 milioane de lei.

Vuza deţine, prin firma A2 Impex Ploieşti, 83,81% din acţiunile Chimcomplex, iar Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului are 12,89% din titluri.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ioan Niculae şi Ştefan Vuza sunt doi dintre miliardarii de carton ai României. Neinspirat, prin anii 1997-2000, am achiziţionat, din piaţă, câteva acţiuni la nişte societăţi pe care acum le administrează. Rafinăria Astra Română, preluată de primul, are acum valoare de piaţă diminuată de 10 ori în raport cu capitalul social, respectiv acţiunea cu VN = 0,1 lei se tranzacţionează cu doar 0,01 lei. În fapt rafinăria nu mai există. Deţine doar terenul, de sute de ha, din Ploieşti. La cele 2 societăţi preluate de Vuza, Chimcomplex Borzeşti şi UZUC Ploieşti, situaţia e un pic mai bună. La privatizare, acţiunea Chimcomplex avea VN = 2,5 lei şi acum se tranzacţionează cu 0,79 lei iar o acţiune UZUC cu VN = 2,5 lei se tranzacţionează cu 2,4 lei. Societăţile lui Vuza au avut ceva profit, dar prin tot felul de inginerii financiare, cu alte societăţi pe care le deţine, micii investitori s-au ales cu praful de pe tobă, adică nici dividende şi nici creştere a valorii de piaţă pentru acţiuni. Şi ne mai mirăm de ce nu creşte numărul investitorilor la BVB?

    1. Nu sunt miliardari din carton. Eu nu iau apararea nimanui insa, ei produc ceva, au o multime de angajati.

      Discutabil e modul de dobandire a banilor sau activelor cu care s-a inceput afacerea. 

      Vuza, ca actionar majoritar trateaza cu indiferenta actionarii minoritari. El are painea si cutitul. Nu zic nu, stresul si munca, e facuta de majoritar dar cum vrei sa ai o piata de capital dezvoltata, companiile sa se dezvolte prin finantare bursiera cand tu tratezi cu indiferenta minoritarul!?

      Vuza a facut treaba buna la Chimcomplex dar, faptul ca nu da dividende timp in care el scoate bani din societate prin jongleriile lui si isi pune salariu de zeci de mii de euro, te face sa stai departe de bursa.

      Vad ca nu ma lasa sa scriu tot articolul asa ca dau doar link-ul, ca sa se vada "omul" Vuza, cat de "corect" este. 

      gazetadecluj.ro/stiri-cluj-inv estigatii/vuza-isi-da-salariu- de-vara/

    proverbele astea cu ulciorul nu merge de mere de multi ori la apa:-)

    "trei-cinci luni cred că fratele mai mic, Chimcomplex, îl va cumpăra pe cel mare, Oltchim." Asa a facut si fratele mai mic al OMV in urma cu multi ani , asa cum zice prietenul Gerhard. Au uitat insa un singur lucru: 2014 e anul calului si armasarul Roibu s-a odihnit pentru a aduna putere sa se bata cu balaurul cu sapte capete :-) Avem nevoie de nimeni care este de fapt cineva si nu de cineva care este nimeni. Parerea domnului Leitner va intra in analele istoriei ca fiind cea mai neinspirata fraza, fiind putand doar egalata de Petrochemie-there we make some money, sau mica, ineficienta si fara deschidere la mare.  

    1. are foarte mult adevar aceasta expresie , adica vuza ca si niculae , tender,patriciu la vremea lui si multi altii , nu sunt decat "paravane",ce mascheaza adevaratii stapani, niste papitoi fara valoare reala , aruncati in fata doar de fatada , pestisori intr-un acvariu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb