STEJĂREL OLARU SUSŢINE: Securitatea statului, periculoasă pentru stat

Cătălin Alexandru
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 28 iunie 2006

Controlul parlamentar asupra serviciilor de informaţii este esenţial, a declarat, ieri, istoricul Stejărel Olaru, prezent în calitate de martor la o audiere publică. În contextul în care acestea utilizează informaţii în folosul anumitor grupuri de interese din politica internă, ele pot ameninţa ţara şi sistemul politic, a lăsat să se înţeleagă domnia sa. O opinie critică a exprimat şi istoricul Marius Oprea. Domnia sa consideră că nu putem avea servicii secrete credibile atîta vreme cît în structura lor vor exista foşti securişti. Aceştia au fost obişnuiţi să slujească regimul politic aflat la putere şi nu pe cetăţenii ţării, a continuat martorul audiat. Poziţia sa a fost susţinută în cvasiunanimitate astfel încît majoritatea depoziţiilor a criticat pachetul de legi privind securitatea naţională, supus audierii publice.

Ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, a condamnat, la rîndul său, încercările de implementare în acest domeniu a unei "mixturi" legislative americano-franceze care nu se potriveşte particularităţilor ţării noastre. Atanasiu a mai acuzat scoaterea structurilor de informaţii de sub aria de acţiune a Guvernului, în condiţiile în care tocmai Executivului îi revine sarcina de a le controla.

Radu Moţoc, reprezentantul Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, a declarat că legile în discuţie "contrazic principiile generoase elaborate de Strategia de Securitate Naţională" pentru că permit încălcarea unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti. În opinia sa, ele "limitează posibilitatea controlului democratic asupra serviciilor secrete" şi oferă ofiţerilor de informaţii un statut mai privilegiat chiar decît cel al magistraţilor şi parlamentarilor. În ciuda subiectului de maximă importanţă naţională, audierea publică, organizată de Asociaţia Pro Democraţia, nu s-a bucurat de un interes deosebit. Motivat sau nemotivat, au lipsit unii martori şi chiar şi unii dintre organizatori. Demersul, care se desfăşoară pe o perioadă de 7-8 zile, se va încheia cu o conferinţă de presă la care vor fi făcute publice rezulatele audierilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb