STOCAREA GRÎULUI DIN RECOLTA 2004: Subvenţii "otrăvite" pentru ţărani?

Sorin Barariu
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 7 iulie 2004

Autorităţile vor să subvenţioneze stocarea cerealelor, ca să-i ajute pe fermieri

Măsura i-ar putea îmbogăţi, însă, pe unii speculanţi

O nouă iniţiativă a autorităţilor pune pe jar piaţa cerealelor. După ce au anunţat că gradarea cerealelor nu mai este obligatorie, autorităţile vor să subvenţioneze cu 338 de miliarde de lei stocarea unei cantităţi de 1,2 milioane tone de grîu. Gestul nu este o premieră, acum doi ani desfăşurîndu-se un program similar. Atunci, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) a întrerupt brusc subvenţionarea stocării grîului, deoarece, potrivit oficialilor MAPDR, subvenţia nu mai ajungea la ţărani, ci la comercianţii care cumpăraseră ieftin grîul de la micii producători şi aşteptau creşterea preţului acestuia. Pentru 2004, oficialii MAPDR nu au anunţat schimbări majore ale procedurii de subvenţionare a stocării grîului. Este, deci, foarte posibil ca şi în acest an banii să ajungă în buzunarele speculanţilor. Cum ideea subvenţionării stocării grîului a apărut acum circa o lună, suma de 338 de miliarde de lei nu avea cum să figureze în bugetul MAPDR. De altfel, oficialii MAPDR au confirmat că banii se regăsesc în bugetul pe 2005. Aşadar, ţăranii nu vor avea nici un avantaj de pe urma intenţiei autorităţilor.

Miron Moldovan, şeful direcţiei Buget-Finanţe din cadrul MAPDR, spune că nu este totul pierdut pînă la sfîrşitul anului: "Există posibilitatea de a transfera anumite sume destinate subvenţiilor pentru producţia marfă, către programul de susţinere a stocării grîului". Chiar şi aşa, banii vor veni cu întîrziere, pentru că nu este cunoscută distribuţia judeţeană a producţiei şi, implicit, destinaţia banilor.

Alarmate de scăderea previzibilă a preţului grîului, autorităţile au încercat să redreseze situaţia, apelînd la subvenţionarea stocării, fapt care ar permite fermierilor să-şi păstreze mai mult timp recolta, sperînd la preţuri mai mari. Totuşi, preţurile sînt deja mici (în raport cu aşteptările fermierilor).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb