Storia.ro: Preţurile solicitate în luna august pentru chirii au crescut cu 17%

F.D.
Miscellanea / 12 septembrie 2023

Storia.ro: Preţurile solicitate în luna august pentru chirii au crescut cu 17%

În luna august a acestui an s-au înregistrat cu 33% mai multe interacţiuni între chiriaşi şi cei care publică anunţuri de închiriere pe Storia.ro - platforma de imobiliare lansată de OLX, date care marchează un record de contactări şi care arată că vizitatorii Storia.ro închiriază apartamente cu şi mai multă rapiditate decizională, comparativ cu luna iulie 2023, conform unui comunicat de presă al platformei online.

Potrivit sursei citate, în luna august românii au vizualizat cu 12% mai multe pagini cu anunţuri imobiliare de pe Storia.ro, comparativ cu luna iulie. De asemenea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în luna august a anului curent contactările au crescut cu 19%.

Preţurile solicitate pe platforma Storia.ro pentru chiriile din cele 10 oraşe analizate au înregistrat o creştere de 17% de la un an la altul (august 2023 vs. august 2022), în timp ce preţurile solicitate de la o lună la alta (august 2023 vs. iulie 2023) au crescut, în medie, cu 2%.

"În această perioadă efervescentă a sectorului imobiliar, în care studenţii se pregătesc pentru noul an universitar 2023-2024, Storia.ro a aflat şi care este bugetul disponibil al studenţilor, în funcţie de tipul apartamentelor pe care vor să le închirieze, dar şi cu cine îşi doresc să locuiască şi care este gradul lor de mulţumire faţă de ofertele găsite pentru închiriere. Astfel, conform celui mai recent sondaj desfăşurat de noi, se observă că majoritatea studenţilor care îşi doresc să închirieze o garsonieră dispun de un buget cuprins între 201-300 de euro (53%), îşi doresc să locuiască singuri (64%) şi sunt mulţumiţi (40%) de ofertele pe care le găsesc şi care se încadrează în bugetul lor" a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia.ro & OLX Imobiliare.

În acelaşi timp, majoritatea studenţilor care îşi doresc să închirieze un apartament cu două camere dispun de un buget cuprins între 301-400 de euro (44%), îşi doresc să locuiască împreună cu un prieten (48%) şi sunt mulţumiţi (46%) de ofertele pe care le găsesc în bugetul lor.

În cazul studenţilor care îşi doresc să se mute într-un apartament cu trei camere, majoritatea dispun de un buget cuprins între 301-400 de euro (45%), îşi doresc să locuiască împreună cu un prieten (46%) şi sunt mulţumiţi (55%) de ofertele pe care le găsesc în bugetul lor.

Sondajul a fost publicat online, pe Storia.ro şi OLX Imobiliare, în luna august 2023, iar răspunsurile au fost colectate de la 1009 respondenţi, la nivel naţional, arată sursa citată.

Cum au evoluat preţurile chiriilor în Bucureşti, conform datelor Storia.ro

Comparativ cu luna august 2022, în august a.c. preţurile medii pentru chirii au crescut cu 14% pentru apartamentele cu două sau trei camere şi cu 8% în cazul garsonierelor. Analizând creşterile pe sectoare, se observă că preţurile medii pentru chirii au crescut la toate categoriile de locuinţe, cu excepţia preţurilor pentru apartamentele cu trei camere din sectorul 4, care au stagnat. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în cazul apartamentelor cu trei camere din sectorul 5, unde preţurile solicitate pentru închiriere sunt mai ridicate cu 33%, urmate de apartamentele cu trei camere din sectorul 3, care s-au scumpit în ultimul an cu 25%, dar şi de apartamentele cu trei camere din sectorul 2 şi de cele cu două camere din sectorul 6, care se închiriază la preţuri mai mari cu 18% faţă de anul trecut.

În luna august a.c., chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 280 de euro (în sectorul 5) şi 400 de euro (sectorul 1). Preţurile medii ale apartamentelor cu două camere s-au aflat între 430 de euro (sectorul 4) şi 600 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut preţuri medii cuprinse între 500 de euro (sectorul 4 şi 6) şi 775 de euro (sectorul 1).

Cum au evoluat chiriile în alte oraşe mari din ţară, conform datelor Storia.ro

Comparativ cu luna august a anului trecut, la nivelul ţării s-au înregistrat preponderent creşteri ale preţului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente, cu o singură excepţie în cazul garsonierelor din Oradea, al căror preţ mediu de închiriere a rămas constant faţă de anul trecut. În acelaşi timp, Cluj-Napoca este singurul oraş în care preţurile au rămas constante la toate categoriile de apartamente în luna august 2023, comparativ cu luna iulie 2023. Tot în categoria excepţiilor se încadrează şi oraşul Sibiu, care este singurul în care s-au înregistrat scăderi ale preţurilor de închiriere în luna august 2023, la toate categoriile de apartamente, comparativ cu luna iulie 2023. Constanţa este oraşul cu cea mai mare creştere de la lună la lună (august 2023 vs. iulie 2023), la categoria garsonierelor (+8%), precizează Storia.ro.

CLUJ-NAPOCA

În luna august a.c., preţurile medii solicitate pentru apartamente s-au menţinut aproape constante faţă de cele din luna anterioară. Preţul mediu de închiriere pentru apartamentele cu trei camere a rămas constant, de 700 de euro, în timp ce preţul apartamentelor cu două camere a avut o uşoară creştere de 1%, de la 549 euro la 550 de euro. În cazul garsonierelor, preţul de închiriere a scăzut cu 1%, de la 350 de euro in iulie 2023, la 349 de euro în luna august a aceluiaşi an.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile medii ale chiriilor au crescut cu 20% în cazul apartamentelor cu două camere, cu 19% pentru apartamentele cu trei camere şi cu 16% în categoria garsonierelor.

IAŞI

În Iaşi, preţurile medii solicitate au rămas relativ similare faţă de luna anterioară, singura modificare înregistrându-se la garsoniere (-6%). Comparativ cu luna august 2022, preţurile medii solicitate au crescut cu 13% pentru garsoniere, cu 11% pentru apartamentele cu trei camere şi cu 8% pentru apartamentele cu două camere. În Iaşi, în luna august a.c., o garsonieră se închiriază, în medie, cu 283 de euro, un apartament cu două camere cu 400 de euro, în timp ce unul cu trei camere se închiriază cu 500 de euro.

BRAŞOV

În luna august a.c., preţurile medii solicitate pentru închiriere fluctuează uşor comparativ cu luna anterioară. Dacă în luna iulie a.c. o garsonieră se închiria cu 312 de euro, în luna august a.c. preţul a scăzut cu 4% şi a ajuns la 300 de euro. Preţul de închiriere pentru apartamentele cu două camere a rămas la fel, de 450 de euro, în timp ce preţul pentru închirierea apartamentelor cu trei camere a scăzut cu 2%, de la 610 euro la 600 de euro.

Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile de închiriere au crescut, în medie, cu 17% pentru garsoniere, cu 15% pentru apartamentele cu două camere şi cu 20% pentru apartamentele cu trei camere.

CONSTANŢA

În luna august a.c. s-a observat o creştere de 8% în cazul garsonierelor şi de 1% în cazul apartamentelor cu două camere, în timp ce preţurile medii pentru apartamentele cu trei camere au rămas constante faţă de luna iulie 2023. Comparativ cu anul trecut, preţul mediu al chiriilor a crescut semnificativ pe toate segmentele de apartamente, cea mai mare creştere fiind înregistrată la apartamentele cu trei camere (+44%), urmată de garsoniere (+40%) şi apoi de apartamentele cu două camere (+32%).

TIMIŞOARA

Preţurile medii solicitate în luna august a.c. pentru închiriere au fost constante faţă de luna iulie a.c. în cazul garsonierelor şi apartamentelor cu trei camere, în timp ce preţul de închiriere pentru apartamentele cu două camere a crescut cu 2%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, chiriile medii sunt mai ridicate cu 14% în cazul garsonierelor şi apartamentelor cu două camere şi cu 13% în cazul apartamentelor cu trei camere.

SIBIU

În Sibiu, preţurile medii solicitate în luna august a.c. au înregistrat o scădere record comparativ cu luna anterioară: -7% în cazul apartamentelor cu două camere şi -4% în cazul garsonierelor şi apartamentelor cu trei camere. Faţă de luna august a anului trecut, preţurile medii solicitate au crescut pe toate categoriile de apartamente - cu 20% pentru apartamentele cu trei camere, cu 17% pentru apartamentele cu două camere şi cu 14% pentru garsoniere.

ORADEA

Comparativ cu luna iulie a.c., preţurile medii solicitate în luna august a.c. pentru închiriere au scăzut cu 10% la garsoniere, dar au crescut cu 3% la apartamentele cu trei camere, în timp ce preţurile apartamentelor cu două camere au rămas constante. Comparativ cu luna august a anului trecut, preţurile medii solicitate au crescut cu 14% în cazul apartamentelor cu trei camere şi cu 17% în cazul apartamentelor cu două camere, în timp ce preţul garsonierelor a rămas constant.

CRAIOVA

În luna august a.c. preţurile medii au rămas relativ similare cu cele din luna iulie a.c., însă comparativ cu luna august 2022 s-au înregistrat creşteri ale preţului mediu la apartamente cu două camere (+17%), la garsoniere (+14%) şi la apartamentele cu trei camere (+6%).

ARAD

În Arad, preţurile medii ale chiriilor sunt fluctuante, crescând cu 3% în cazul garsonierelor, în timp ce au scăzut cu 6% în cazul apartamentelor cu două camere şi cu 11% în cazul apartamentelor cu trei camere. Faţă de luna august 2022, s-au observat creşteri de 14% la apartamentele cu trei camere şi de 10% în cazul apartamentelor cu două camere, în timp ce în cazul garsonierelor creşterea a fost de 9%, se mai arată în comunicatul Storia.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb