Strategia 2040, declarată neconstituţională

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 7 iunie 2019

Curtea Constituţională (CCR) a respins, ieri, cu unanimitate de voturi, legea pentru elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung "România 2040". Actul normativ a fost iniţiat de guvernul Dăncilă cu scopul de a-i da preşedintelui Camerei Deputaţilor, post ocupat până de curând de Liviu Dragnea, puteri depline pentru a decide soarta României până în 2040.

Magistraţii CCR au respins în integralitate legea aprobată de Parlament, din cauza încălcării principiului bicameralismului. Acest lucru înseamnă că, dacă iniţiatorii doresc reluarea procesului legislativ, trebuie să facă totul de la zero.

Sursele din cadrul CCR susţin că şi fondul legii adoptate are aspecte neconstituţionale. Ele au precizat că dispoziţiile din actul normativ încălcau competenţa Guvernului în adoptarea unor hotărâri pe care Parlamentul, prin această lege, şi le-a însuşit. Conform surselor, Parlamentul voia, practic, să dea prin lege ceea ce trebuia să dea Guvernul prin hotărâre.

Actul normativ a fost atacat la Curtea Constituţională de parlamentarii PNL şi USR, iar preşedintele Klaus Iohannis a formulat obiecţiile de neconstituţionalitate în 18 aprilie.

Legea, care stipula elaborarea unui document numit "Strategia 2040", prevedea că o comisie condusă de şeful Camerei Deputaţilor va elabora o strategie pentru viitorii 22 de ani, iar toate viitoarele guverne ale României vor fi obligate să includă în programele lor de guvernare principalele obiective strategice prevăzute în Strategia "România 2040". Mai mult, toate guvernele viitoare ar fi fost obligate să preia în bugetele anuale prevederile Strategiei "România 2040".

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că legea criticată contravine unor norme şi principii constituţionale, precum nerespectarea principiului bicameralismului: a fost încălcată competenţa primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbătut textul şi soluţiile adoptate de Camera Deputaţilor.

În ceea ce priveşte conţinutul legii, preşedintele Iohannis a arătat că "întreaga responsabilitate a elaborării acestei strategii de dezvoltare socială şi economică a ţării pe termen lung este plasată sub directa coordonare a Camerei Deputaţilor - cu ignorarea rolului celeilalte Camere a Parlamentului şi, implicit a posibilităţii de decizie a acesteia, Comisia "România 2040" urmând să fie condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor. Practic, una dintre cele două Camere - Senatul şi, implicit, membrii acesteia (senatorii) - este cu totul exclusă de la exercitarea unei competenţe pe care Constituţia o consacră Parlamentului, în ansamblul său".

Mai mult, Iohannis arăta că, "prin natura competenţelor sale, Comisia România 2040 se subrogă în rolul constituţional al Parlamentului şi al Guvernului, ale căror voinţă şi atribuţii urmează să se subsumeze celor edictate de un organism consultativ aflat în coordonarea Camerei Deputaţilor şi condus de preşedintele acesteia, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă a normelor constituţionale".

De asemenea, mai sublinia preşedintele în sesizare, legea încalcă principiul separaţiei puterilor în stat prin raportare la rolul constituţional al Guvernului şi la competenţele sale stabilite de Constituţie şi de Legea nr. 90/2001.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb