STRATEGIE PENTRU BVB (EPISODUL 2) Daţi-ne obligaţiuni!

VIVIEN ASHTON
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 aprilie 2011

Daţi-ne obligaţiuni!

Bună ziua! Sper că aţi avut un Paşte fericit. AGA BVB se apropie. Şi, după cum am spus în articolul meu precedent, BVB are nevoie de un plan pentru viitor, pentru a-şi justifica independenţa în continuare.

Să începem prin a cădea de acord asupra faptului că BVB are nevoie de mai mulţi emitenţi admişi la tranzacţionare. Am putea de asemenea să afirmăm că Investitorii au nevoie de un portofoliu mai variat din punctul de vedere al gradului de risc, şi că Societăţile au nevoie de mai mulţi bani pentru a-şi dezvolta afacerile... Se pare că avem o schemă în linii mari a unui consens. Aproape.

Membrii Bursei (şi nu mă refer aici la acţionari) au o problemă. În epoca privatizării, şi nu doar în România, am văzut un anumit model de dezvoltare, prin care un volum mare de acţiuni a fost aruncat brusc pe o piaţă pustie, la fel ca firimiturile de pâine, pe care să le culeagă brokerii. Acest lucru a însemnat că piaţa secundară a luat-o înaintea pieţei primare, asta în cazul în care considerăm că privatizarea nu a fost un adevărat proces de piaţă primară.

De-a lungul istoriei, piaţa primară a dominat pieţele de capital, care sunt mai vechi, şi care în clipa de faţă au ajuns la maturitate: oamenii cumpărau acţiuni sau obligaţiuni la momentul emiterii lor şi le păstrau pentru venitul pe care îl generau, în loc să le tranzacţioneze activ pentru a obţine profituri de capital pe termen scurt. Acest lucru se datora în principal lipsei mijloacelor de comunicare şi lucrurile au rămas neschimbate până la apariţia telegrafului. Pe măsură ce comunicaţiile au evoluat, piaţa secundară a explodat în ultima parte a secolului 20.

Totuşi, merită observat că pieţele primare pentru acţiuni nu au reuşit să ţină pasul nici în SUA şi nici în Marea Britanie, ba chiar se află într-un declin, pe măsură ce societăţile se retrag de teama reglementării excesive şi a temerii de agresiunea pieţelor secundare.

Brokerii români au într-adevăr o problemă, pentru că ei, de fapt, îşi realizează efectiv doar jumătate din afacerile lor ca intermediari, operând doar ca traderi pe pieţele secundare. Orizontul unui trader nu se întinde mai departe de încheierea zilei, când trebuie să-şi închidă poziţiile. Şi acest lucru îi dictează strategia lui generală de afaceri. Dar atât timp cât există puţine acţiuni disponibile pentru tranzacţionare, atât piaţa cât şi orizontul său vor rămâne înguste.

Acest lucru este nesatisfăcător pentru investitori, pentru societăţi, pentru Bursă şi aţi fi tentaţi să credeţi că şi pentru brokeri. Greşim, aşadar, dacă susţinem că piaţa are nevoie de intermediari care înţeleg necesitatea dezvoltării pieţei primare, pentru a creşte numărul de acţiuni disponibile pentru tranzacţionare? Mai multe acţiuni înseamnă o reducere a riscului pentru investitor, lucru foarte important mai ales pentru fondurile de pensii, şi mai mult, finanţare stabilă pentru cheltuielile cu investiţiile, acestea fiind fundamentul creşterii economice.

În România sunt obstacole majore în calea realizării unui IPO, deoarece societăţile sunt refractare în a permite schimbarea controlului. Iar de-a lungul timpului, am auzit brokerii strigând "Daţi-ne derivate!" Dar a introduce derivate fără a construi întâi baza de capital este asemănător cu încercarea unui om de a-şi face o freză vâlvoi, când deja nu mai are destul păr pentru asta. Nici una, nici alta nu vor rezista nici celei mai slabe adieri de vânt.

Ca întotdeauna, cheia succesului stă în a asigura elementele fundamentale. Cea mai simplă soluţie pentru a satisface nevoile tuturor este creşterea numărului de firme listate şi cel mai accesibil instrument pentru a face asta sunt obligaţiunile corporatiste. Societăţile care nu vor să piardă controlul asupra afacerii lor, pot obţine acces la banii investitorilor, societăţile deja listate îşi pot îmbunătăţi situaţia financiară fără a-şi dilua capitalul social şi, cel mai important, investitorii au ocazia să-şi stabilizeze portofoliile cu o serie de investiţii previzibile, cu risc redus şi randament ridicat. România are acum un istoric suficient de lung cu privire la controlul inflaţiei pentru a face din finanţarea pe termen mediu cu rată fixă a dobânzii o alternativă acceptabilă.

În SUA şi în Anglia, obligaţiunile corporatiste, atât cele garantate cât şi cele negarantate, au dominat pieţele de capital până în 1970, pe fundalul unei creşteri economice lente. Odată cu apariţia inflaţiei cu două cifre, în urma crizei petrolului din 1973, şansele finanţării pe termen mediu în Marea Britanie au dispărut. Revirimentul ulterior şi expansiunea creditului au făcut titlurile de plasament să pară atractive şi ieftine, cu toate că în SUA obligaţiunile corporatiste au continuat să dea rezultate bune până la criza obligaţiunilor corporatiste cu risc ridicat din 1987. Prăbuşirea lor s-a produs deoarece intermediarii au prognozat rate de profit mult prea optimiste, ceea ce a împins societăţile să se împrumute la un cost care nu putea fi acoperit pe baza profiturilor reale, care erau inferioare celor prognozate. Veţi spune că e irelevant. Dar am văzut acelaşi lucru întâmplându-se în cazul emisiunii de obligaţiuni a Renel intermediate de Merrill Lynch, care a avut o soartă tristă, deoarece s-a bazat pe prognozele mult prea optimiste ale Guvernului, care estima o creştere a PIB-ului de peste 8% pe an. N-ar fi trebuit permisă, iar dacă agenţiile de rating şi-ar fi făcut treaba, atunci nu ar fi avut loc. Ea a limitat drastic opţiunile Conel de a reconstrui infrastructura de electricitate a României. Gândiţi-vă la asta, data viitoare când se mai întâmplă o pană de curent!

Aşadar, pentru a avea o piaţă sănătoasă a obligaţiunilor corporatiste, avem nevoie de o agenţie de evaluare a creditelor independentă, în promovarea căreia BVB ar trebui să aibă un rol esenţial (dacă nu şi în înfiinţarea ei), de monitorizarea severă de către CNVM a prognozelor şi promisiunilor cuprinse în prospectele de emisiuni, şi de un grup de brokeri activ şi cu gândire strategică. Este nevoie ca piaţa să se trezească din letargie şi să devină mai agresivă.

Prima sarcină a brokerilor va fi să vorbească cu investitorii despre apetitul lor pentru acest tip de investiţii, şi în al doilea rând, să caute clienţi în rândul societăţilor. Ar trebui să se gândească la faptul că o consecinţă extrem de importantă a dezvoltării obligaţiunilor ar fi aceea că deschide o uşă pentru listarea ulterioară pe bursă a societăţilor în cauză, care au un palmares deja format. Este o strategie pe care BVB poate şi ar trebui să o promoveze atât către membrii săi cât şi către potenţialii clienţi. Nu e fizică nucleară, e doar parte din activitatea normală. E un Plan fezabil.

Daţi-le banii! - Episodul 1

Vivien Ashton, fost consultant British Know How Fund la BVB şi FPP IV Muntenia. De asemenea, a fost membră în Consiliul de Administraţie al Terapia Cluj SA şi al Romanian Investment Company, un fond listat administrat de F&C.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Eu cred ca sederea prea lunga a Vivienei in romania i-a cauzat. Uitati si voi ce titluri lozincare are.Ea a venit in Romanica cu vreo 30 de ani mai tirziu. E o activista comunistimperialista ratata.

    Asa cum ii spuneam in partea intii a cpodoperei sale strategice, ea l-a invatat pe farmache tot ce stie. Numai ca in camera alaturata era Doru Nicolaescu. Si cind obosea Farmache se cerea la toaleta dar de fapt fugea sa joace septic cu Doru. Zic unii ca jucau pe liste...Si totdeuna cistiga Doru. Sau Gelsor...sau patronul celor trei.

    Asta cu firma de rating a ingropat-o tot Farmache. Ca si pe BVB. Asa ca VIvi mai intii trebuia sa vorbesti cu "pupil"ul tau si pe urma sa ne scrii noua lozinci britanice, cosmetizate de Doru Nicolaescu. Farsteienzi? 

    Make, eu zic sa ii dai fetii neshte obligatiuni. ca e mai rau in englitera decit la noi.Cu Vivi si cu Doru consilieri...succesul pare asigurat..sau nu...Da' ce stiu eu?!?!?!

    ba e un complot? iar vivien? pai si vlas, nicolaescu, mihaila, paunescu si alti escroci, cind apar? stere ce frumos a fost in ziua aia cind te-a pacalit comunistii ca te pune prim-ministru::)))

    pai daca s-a ocupat de agentie creierul staninlor si specialista de la bolintin vale, actualmente la marketing, dupa ce a terminat agentia....cum sa nu fie pe roate?!

    dar cu japonezii cum a fost? sau stie coana petra... 

    1. "coana petra" sa ne spuna cum a fost cu arestul din fosta iiugoslavie, tot pe un proiect de cooperare de-al dansei...ca asa este daca te trezesti sa mergi fara treaba si fara viza!!

      pai tot ea si ciobanul l-au adus si pe acest individ, zis Paiata, care nu stie decat sa faca ca labus in fata lor...

      Secretara a venit de pe traseu??? 

      tot individa cu agentia de ratig poate ne spune care este rezultatul anchetei ITM asupra institutuil de guvernanta, in urma conflictelor de munca etc...

      asta este si explicatia pentru care stau departe marile corporatii de acest institut... asa guvernanta, asa institut, nu!

      binenteles ca este tot creatia "coanei petra", ca dansa este abonata la venituri bvb/ grup bvb pe viata!! 

    vivien Ii dadea lectii de enleza dl. dupa caz

    Faptul ca presa si cititorii se ocupa acu de strategia BVB, este o dovada clara a incompetentei managementului facut de acest semidoct farmache, care isi amenita colegii sa nu cumpere actiuni bvb.

    Da, pana acum trebuiau facute clar niste investitii din care BVB sa scoata bani, nu sa stea si saumble mandru pe holurile bvb de parca banii i-ar fi facut el si cu asul acesta in maneca ca iar il aleg fraierii... si din cand in cand mai da o reducere de comisioane... prietenii stiu de ce... 

    mda, bvb miroase a "cadavru", nici ei nu prea stiu bine ce sa mai spuna, oricum tot ce spun sunt "rasuflaturi", pacat de fraierii care se complica cu bvb pe post de "fraieri", pardon investitori, de fapt niste "boi numai buni de muls", daca ai bani si de "prostovan ce esti" nu mai stii ce sa faci cu ei, aruncai-i pe bursa si gata, scapi linistit si cu buzunarele goale, asta e o opinie si nu pot fi acuzat cu si de nimic, ce sa-i faci, asa e romanul cand vede cum si cat de usor poate fi fraierit, devine ... "opinia-giu", oricum pe cei de la bvb nu-i deranjeaza, au ei manevrele lor bine directionate ...

    Imputita da sfaturi. absolventa de filologie si cu studii de spionaj asta conduce bursa. a fos tstrecurata de farmache care a luat spaga si acum inculta face ce vrea in chioscul loteriei lui farmache. Intr-un alt ziar plca imputita a lui Bogdan Baltazar spune ca a pierdut la bursa. Jigodia securista minte cu nerusinare. Cadavru crede ca lumea a uitat cind a tepuit bursa cu ajutorul aceluiasi farmache.

    Imputita da sfaturi. absolventa de filologie si cu studii de spionaj asta conduce bursa. a fos tstrecurata de farmache care a luat spaga si acum inculta face ce vrea in chioscul loteriei lui farmache. Intr-un alt ziar plca imputita a lui Bogdan Baltazar spune ca a pierdut la bursa. Jigodia securista minte cu nerusinare. Cadavru crede ca lumea a uitat cind a tepuit bursa cu ajutorul aceluiasi farmache.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb