România îşi poate reduce cu până la 11,7 milioane tone echivalent petrol (tep) consumul energetic până în 2025, dacă va introduce măsuri vizând eficienţa energetică, arată un studiu efectuat de Asociaţia Română pentru Promovarea Eficienţei Energetice (ARPEE).
Potrivit unui comunicat de presă, cea mai mare parte a potenţialului de eficientizare este în zona consumului: cel din sectorul industrial, cel casnic, cel destinat transporturilor. În total, până la 5,8 milioane tep. În ceea ce priveşte producerea de energie, se pot obţine de asemenea economii considerabile, 5,1 milioane tep, prin promovarea cogenerării de înaltă eficienţă, a energiilor regenerabile şi prin îmbunătăţirea eficienţei tehnologiilor. Aceste date au fost prezentate astăzi într-o conferinţă de presă susţinută cu ocazia lansării oficiale a asociaţiei.
"Eficienţa energetică în toate sectoarele economiei României este departe de standardele europene. Consumăm de 2,5 ori mai multă energie pe unitatea de PIB decât media Uniunii Europene. Chiar dacă în ultimii ani consumul energetic s-a redus, aceasta nu s-a datorat îmbunătăţirii eficienţei energetice, ci efectelor crizei economice, care a afectat producătorii industriali", a declarat Gilles Humbert, Preşedintele ARPEE şi al Dalkia România.