Berea poate avea un efect benefic asupra sistemul digestiv, datorită fibrelor solubile pe care le conţine, informează un studiu realizat în 2012 la Institutul de Cercetare Medicală în Nutriţie (parte a Universităţii Cambridge) şi trimis astăzi redacţiei.
Rezultatele cercetării relevă faptul că o cantitate de 300 ml de bere poate conţine până la 1 gram de fibre solubile, ceea ce poate avea un rol esenţial în tranzitul intestinal.
Fibrele solubile conţinute prezente în bere pot conduce la curăţarea tractului gastro-intestinal, ameliorând sănătatea organismului. Mai mult decât atât, diverse componente prezente în bere pot stimula secreţia de gastrină, acid gastric, colecistochinină şi enzime pancreatice, care contribuie la realizarea digestiei.
O jumătate de litru de bere poate conţine aproximativ 10% din necesarul zilnic de fibre solubile, în timp ce unele tipuri de bere prezintă până la 30% din necesar. Deficitul de fibre din organism poate provoca tulburări digestive serioase (constipaţie sau diaree), cu consecinţe importante asupra metabolismului general.
Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, a declarat: "Fibrele prezente în bere pot avea rol prebiotic, stimulând dezvoltarea bacteriilor sănătoase în intestin. Cercetările au arătat că berea consumată cu moderaţie poate să influenţeze, în mod pozitiv, funcţia intestinală, mai ales la persoanele de vârstă a treia".
Autorii studiului au reconfirmat rolul antibacterian al berii. Astfel, un consum moderat şi regulat de bere poate preveni dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori, cauza apariţiei ulcerelor gastrice. Prezenţa fibrelor poate conduce, de asemenea, la secreţia de sucuri gastrice necesare pentru o digestie eficientă.
Conform Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie (CSBSN), consumul moderat de bere trebuie completat cu un stil de viaţă echilibrat şi o alimentaţie corespunzătoare. Un consum moderat de bere înseamnă o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentraţie alcoolică de maxim 5%.
CSBSN a fost înfiinţat de dr. Corina-Aurelia Zugravu (lector universitar la UMF "Carol Davila" Bucureşti - preşedintele Centrului), dr. Alin Popescu (medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie - secretarul general al CSBSN) şi dr. Mihaela Begea (doctor în ştiinţe inginereşti). Înfiinţat în decembrie 2011 şi lansat oficial pe 7 martie 2012, CSBSN investighează efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman.