STUDIU COFACE:  Venituri in creştere cu 4% pentru comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice

T.T.
Companii / 13 august 2019

Venituri in creştere cu 4% pentru comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice

Un nou studiu realizat de Coface România privind Comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice indică o evoluţie pozitivă a veniturilor companiilor din acest sector de activitate, însă cu o profitabilitate într-o uşoară scădere. Acest studiu a agregat datele a 1.662 de companii, care au depus datele financiare pentru anul 2017 şi care au generat o cifră de afaceri consolidată de 28,6 MLD RON.

Puncte forte:

Evoluţia pozitivă a veniturilor, acestea crescând în 2017 cu aproximativ 4% faţă de anul precedent;

Ciclul de conversie al banilor este pozitiv la nivel consolidat (76,4% in 2016 şi 75,9 in 2017);

Peste o treime dintre companii (40%) au efectuat investiţii în anul 2017, înregistrând astfel un raport Capex/ Amortizare supraunitar.

Vulnerabiilităţi:

- Aproape jumătate dintre companiile analizate (46%) au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri;

- Mai mult de jumătate dintre companii (58%) au înregistrat o scădere a rezultatului net, ceea ce a dus şi la scăderea profitabilităţii consolidate;

- 46% dintre companiile analizate au gradul de îndatorare peste 80%, iar 31% prezintă un grad de capitalizare negativ.

Companiile care activează în acest sector de activitate au înregistrat cu rezultat net consolidat de 3,4% în 2017, în scădere faţă de anul precedent cu 0,5%. Din totalul acestor companii, mai mult de jumătate au raportat o scădere a rezultatului net pentru anul 2017, în timp ce 25% dintre acestea au înregistrat o pierdere netă în aceeaşi perioadă, iar 14% dintre acestea au înregistrat o pierdere mai mare de 20%. Doar 22% dintre companiile analizate au înregistrat un profit mai mare de 20%.

Investiţiile pentru extinderea activelor fixe au ocupat un loc semnificativ în alegerile companiilor din sectorul analizat în decursul anului 2017. Astfel, eliminând impactul vânzării de active corporale sau ajustării pentru depreciere, ponderea CAPEX în total active a ajuns la 14%, în scădere faţă de anul precedent, când ponderea CAPEX în total active a fost de 18%.

În urma analizei evoluţiei companiilor din acest sector de activitate, cu cifra de afaceri mai mare de 1 MIL EUR, din punct de vedere al frecvenţei incidenţeor bancare, se observă faptul că aceasta a scăzut în prima parte a anului 2019 (până la nivelul lunii iulie) comparativ cu anii precedenţi, când frecvenţa incidenţelor bancare a fost în creştere (în 2016 - 2018, atât numărul incidenţelor bancare, cât şi numărul de companii care au înregistrat incidenţe bancare, au fost in creştere).

Tendinţe în sectorul Comerţului cu ridicata al produselor farmaceutice

Datele publicate de INSSE, referitoare la balanţa comercială a produselor farmaceutice, reflectă existenţa unui deficit pe parcursul perioadei analizate (2013 - 2018), ce a atins maximum în anul 2018. Principalii parteneri ai României pentru export, din afara Uniunii Europene, sunt: Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite ale Americii, acestea trei reprezentând 55%.

Românii alocă achiziţionării de produse farmaceutice sub 10% din cheltuielile medii lunare ale gospodăriei. Astfel, însumat, aceştia au cheltuit aproximativ 77 RON lunar pe parcursul anului 2018 pe produse medicale, aparate si medicamente. Această categorie de cheltuieli a fost depăşită de alte trei tipuri de mărfuri nealimentare: tutun, carburant şi îmbrăcăminte, arată studiul.

Din totalul de 1.662 companii active în anul 2017, Coface a analizat 212 de companii (~ 12,8%), dar care au o pondere a cifrei de afaceri de 79% în cifra de afaceri consolidată la nivel de sector. În acest context, cele mai multe companii (48%) sunt încadrate de Coface drept companii cu un risc mediu-mare, având ratingurile 4 sau 5. La extreme se află, cu procentaje de 9%, companii care au un risc mare de insolvenţă (ratinguri 1-3), respectiv 39% companii cu risc scăzut (ratinguri 6-10).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb