Ministerul Mediului şi Pădurilor întocmeşte un studiu de fundamentare necesar desemnării zonei Lacului Văcăreşti ca arie protejată, a declarat, ieri, ministrul Mediului şi Pădurilor Rovana Plumb, citată de Agerpres.
Potrivit ministrului Mediului, prezent la o acţiune amplă de ecologizare urbană în zona Lacului Văcăreşti, studiul va avea la bază două etape, prima constând în identificarea speciilor de păsări şi animale care sunt considerate a fi protejate în această zonă, în cea de-a doua etapă urmând să fie delimitat clar perimetrul ariei protejate.
Rovana Plumb a spus că, din comisia ştiinţifică ce se ocupă de studiu fac parte specialişti ai Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", membri ai Academiei Române şi reprezentanţi ai National Geographic.
"În faza a doua, deşi Comisia pentru Reglementarea Stadiului Juridic al Proprietăţilor funcţionează numai după ce se delimitează clar aria protejată, vom vedea care sunt proprietarii, conform reglementărilor în vigoare. Ei vor fi despăgubiţi, compensaţi", a adăugat ministrul Mediului.
Oficialul a precizat că vor fi respectate ''întru totul'' prevederile legale în vigoare privind instituirea ariilor protejate, urmând ca specialiştii de la Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor şi cei ai ministerului Mediului să stabilească împreună măsurile care vor fi luate.
Potrivit ministrului, studiul de fundamentare va fi terminat în câteva luni, urmând ca după finalizarea acestuia să fie demarat procesul de repunere în drepturi a proprietarilor.
Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta Liviu Mihaiu a declarat că, prin acţiunea voluntarilor şi ecologizarea zonei lacului Văcăreşti, organizaţia doreşte să tragă un semnal de alarmă şi să demonstreze că lacul ar putea avea ''o cu totul altă destinaţie decât cea de baltă părăsită în mijlocul Bucureştiului'' care nu numai că se "umple zilnic de betoane, dar în care dispare zilnic spaţiul verde".
Mihaiu a mai spus că locul ''intraurban'' are corespondent în lume, în Buenos Aires, unde sunt primiţi anual aproximativ un milion de turişti, precum şi în Londra.
El a menţionat că cei de la National Geographic au identificat 90 de specii de păsări în această zonă, precum şi numeroase specii de mamifere şi nevertebrate.
"Este un loc în care natura şi-a luat singură dreptul de a se reface", a punctat preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta.
Mihaiu a spus că nu se poate crea un parc natural în mijlocul Bucureştiului dacă autorităţile nu vor acorda despăgubiri proprietarilor. Este vorba de 190 de hectare şi 140 de proprietari ale căror case au fost demolate pe vremea lui Ceauşescu, ei nefiind despăgubiţi nici până în ziua de azi, a punctat Liviu Mihaiu.
"Ministerul Mediului are obligaţia de a face dreptate proprietarilor şi de a da curs acestei promisiuni prin care 198 de hectare din municipiul Bucureşti să devină un loc fabulos", a mai spus Mihaiu.
În cadrul acţiunii, susţinătorii ''Deltei" Văcăreşti, printre care s-a numărat şi ministrul Rovana Plumb, au semnat petiţia iniţiată de ASDD pentru acordarea statutului de arie naturală protejată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2012, 08:02)
O foarte buna constientizare si confirmare a reactiei "naturii" fata de actiunile ostile ale omului !
Este absolut formidabil cum VIATA isi face loc in cele mai potrivnice locuri.
Ar putea fi un exemplu de urmat si pentru noi, daca am fi calauziti de aceleasi legi implacabile care conduc lumea vegetala si animala.
2. la tara
(mesaj trimis de san în data de 31.10.2012, 16:23)
eu cred ca oraseni ca tine trebuie sa mearga la tara la ei acasa si sa faca acolo pe proprietatea lor delta!