Unul din trei români redirecţionează 3,5% din impozitul pe venit către un ONG sau o cauză umanitară. Potrivit unui studiu recent comandat de World Vision România, 42% dintre cetăţenii care nu redistribuie n-au un motiv anume pentru care nu o fac.
Dacă 2.400 de formulare ar fi îndreptate către World Vision România, organizaţia ar putea să includă încă 100 de copii de la sate în programul de masă caldă la şcoală şi două ore de sprijin pentru teme.
Din cei peste şase milioane de cetăţeni cu venituri declarate la stat, în jur de 2 milioane redirecţionează 3,5% din impozitul pe venit către o fundaţie, arată datele cele mai recente furnizate de ANAF. Asta înseamnă unu din trei români, deşi procesul în sine nu costă nimic. Dintre cei care nu redistribuie, 42% dintre cetăţeni n-au un motiv anume pentru care nu o fac şi 13% cred că procedura este prea complicată. De fapt, însă, având în vedere că formularul se poate completa acum online, durează în jur de două minute întregul proces.
Pe de altă parte, numărul celor care redirecţionează acest procent către o cauză în care cred a crescut semnificativ. În 2016 doar 1,4 milioane de cetăţeni au redistribuit 3,5% către un ONG.
Câţi copii poate ajuta World Vision România prin formularul de 3.5%?
Prin programul Pâine şi Mâine, fundaţia oferă masă caldă la şcoală, două ore de sprijin cu temele, ateliere de dezvoltare personală, educaţie non-formală, precum şi tabere de vară pentru peste 1.300 de copiii (clasele 0-IV) din comunităţile vulnerabile de la sate. Anul acesta, World Vision România a lansat campania #PoatePoţi şi îşi propune să includă în program încă 100 de copii.
La 1 formular completat, organizaţia poate ţine un copil timp de 2 săptămâni la şcoală. La două formulare, perioada se prelungeşte la o lună. Pentru 100 de copii fundaţia are nevoie în total de 2.400 de formulare. Calculul a fost făcut ţinând cont de salariul mediu brut.
Cum funcţionează redistribuirea impozitului de 3,5% pe venit?
• Orice cetăţean român cu venituri declarate plăteşte la stat un impozit pe venit. Din acest impozit (pe care statul îl ia oricum de la tine), tu poţi redirecţiona 3,5% către o fundaţie/organizaţie neguvernamentală (ONG) în misiunea căreia tu crezi;
• De exemplu, dacă eşti de părere că cea mai importantă investiţie pentru viitor este în educaţia copiilor, poţi să redirecţionezi, gratis, 3,5% (link: https://bit.ly/3Jita7F) direct către Fundaţia World Vision România. Toată procedura are loc online, durează două minute şi, practic, schimbi destinaţia acestui procent din impozit.
Fiecare leu investit în educaţie aduce de opt ori mai mulţi bani înapoi către stat
Pentru fiecare leu investit pentru educaţie, statul încasează peste 8 lei pentru un salariat cu studii superioare, arată studiul "Costul Educaţiei" realizat de World Vision România. Aceeaşi sursă arată că la fiecare ciclu de studii absolvit, veniturile unui cetăţean se dublează. O persoană cu studii primare contribuie anual la bugetul de stat cu 10 mii de lei. Suma creşte la 20.517 lei pentru absolvenţii de şcoală profesională şi la 40.000 de lei pentru cei cu studii universitare.
Cu toate acestea, românii alocă doar 1% din veniturile lor pentru educaţie, potrivit aceluiaşi studiu. Asta în contextul în care ţara noastră se află pe primele locuri în Europa la analfabetismul funcţional, cei mai afectaţi fiind elevii din mediile dezavantajate (arată rezultatele de la testările PISA).
"Cred cu tărie că lumea se schimbă cu fiecare copil care are acces la educaţie. Mi-au confirmat-o poveştile de viaţă: povestea Mariei dintr-un sat din Vâlcea care nu avea cu ce să meargă la şcoală, care a fost ajutată de oameni buni şi acum lucrează ca inginer. Şi noi, şi Maria ştim că educaţia a salvat-o. Ne-o spun cifrele: fiecare leu investit în educaţia unui copil are o eficienţă de 700% în viaţa lui de adult. Asta se traduce în independenţa şi bunăstarea lui, cât şi în potenţialul de a contribui la rândul său la dezvoltarea comunităţii din care face parte. Toţi cei care cred în puterea educaţiei pot redirecţiona 3,5% impozitul pe venit către World Vision România. E gratuit şi durează două minute", a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.