Studiul realizat de E.ON pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional arată că interesul de a deveni prosumatori a crescut puternic printre proprietarii de locuinţe individuale (case). Astfel, peste 50% dintre aceştia au declarat că intenţionează să achiziţioneze un sistem fotovoltaic de la un furnizor de energie în cursul acestui an, ce arată o creştere de peste 8% faţă de anul 2021, arată comunicat din partea companiei.
Interesul în creştere continuă pentru sisteme fotovoltaice se explică şi prin faptul că pornim de la un nivel destul de scăzut de dotare cu astfel de sisteme, doar 3% dintre românii care locuiesc la casă şi declară că au deja montate panouri fotovoltaice.
Totodată, rezultatele mai relevă că 28% dintre români ştiu că pot să achiziţioneze sisteme de panouri fotovoltaice de la furnizorul lor de energie.
Trendul puternic de creştere privind achiziţia de instalaţii de generare a energiei din surse regenerabile este confirmat şi de datele privind vânzările soluţiei E.ON Solar Home, lansată pe piaţă de companie în luna iulie 2020. Astfel, cererea pentru acest pachet a crescut de 10 ori anul trecut faţă de 2021, compania instalând şi predând la cheie clienţilor peste 650 de centrale fotovoltaice, ceea ce înseamnă o cadenţă de aproape 2 pe zi.
În intervalul ianuarie-mai 2023 cererea a continuat să crească, fiind consemnat un avans de 65% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, E.ON a isntalat aproape 300 de sisteme fotovoltaice pentru clienţii din segmentul rezidenţial, circa 3 pe zi lucrătoare. În total, de la lansarea soluţiei, E.ON a instalat la clienţii casnici peste 1.000 de sisteme fotovoltaice.
În topul motivelor pentru care românii achiziţionează soluţia companiei se regăsesc posibilitatea plăţii în rate lunare pe termen de până la 7 ani, garanţia echipamentelor de 15 ani, serviciile ante şi post vânzare, opţiunile extra cum ar fi soluţia de stocare a energiei cu baterii, rapiditatea instalării şi nu în ultimul rând posibilitatea recuperării investiţiei în 3-5 ani, în funcţie de puterea instalată a sistemului fotovoltaic.
De asemenea, perspectiva unor economii importante este şi ea un important factor luat în calcul. De exemplu, un sistem PV de 5 kW care produce circa 6.300 de kWh pe an poate salva 8.500 de lei, reprezentând contravaloarea energiei pe care nu o consumi din reţea, ci o produci.
O noutate pentru cei care au dosarele aprobate pentru subvenţia de 20.000 de lei de la AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este că, începând cu luna iunie a.c., pot achiziţiona şi instala cu E.ON Energie România sisteme fotovoltaice între 3 kWh şi 50 kWh. Garanţia pentru panouri este de 15 ani, iar cea pentru invertor de 10 ani.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2023, 23:28)
Aha, unii se baga la rate pe 7 ani si platesc din buzunar. Norocosii care au prins cele 5 minute cand era deschisa taraba AFM primesc gratis. Echitabil! Democratic! European!