STUDIU ERSTE BANK: Profiturile companiilor americane nu vor uimi piaţa în 2006-2007

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 septembrie 2006

Dolarul va scădea la 1,30 unităţi/euro în primul trimestru al anului viitor

Încetinirea creşterii economice a Statelor Unite va face ca profiturile companiilor americane să urmeze un curs similar în cea de-a doua jumătate a acestui an, chiar şi în 2007, informează un studiu al "Erste Bank" Aus-tria. Potrivit acestuia, deşi ratele de creştere a câştigurilor companiilor americane vor fi, în continuare, cu două cifre, previziunile sunt mai pesimiste comparativ cu prima jumătate a lui 2006. Studiul "Erste" arată că, odată cu apropierea sfârşitului de an, această evoluţie se va resimţi şi în dinamica preţului acţiunilor, însă nu vom asista la un declin al titlurilor companiilor. Pentru ultimul trimestru din acest an, "Erste" aşteaptă o creştere modestă a preţului acţiunilor.

Semnele încetinirii iminente a expansiunii economice în SUA încep să se vadă, spune studiul "Erste", precizând că, anul viitor, creşterea consumului privat va fi modestă, ca urmare a nivelului ridicat al datoriilor pe segmentul întreţinerii locuinţelor şi a slăbirii pieţei imobiliare. Specialiştii "Erste" sunt de părere că, în vreme ce inflaţia se menţine la un nivel ridicat în prezent, reducerea ameninţătoare a activităţii economice şi scăderea preţului petrolului ar trebui să împiedice ascensiunea viitoare a preţurilor de consum. "Erste" preconizează că, în pofida acestei situaţii, dobânzile din SUA nu vor mai fi modificate până la finele anului. Studiul băncii austriece anticipea-ză o primă reducere a dobânzilor în trimestrul întâi din 2007.

Pe de altă parte, dolarul se va deprecia, urmând să ajungă la 1,30 unităţi/euro în primele trei luni ale anului viitor, concluzionează analiza "Erste".

Aşteptările pentru Europa, mai optimiste decât cele pentru SUA

Previziunile referitoare la Europa, cuprinse în studiul "Erste", sunt optimiste. Companiile de pe continent vor raporta creşteri importante ale vânzărilor şi profiturilor nete pentru 2006. În ceea ce priveşte pieţele de acţiuni, acestea nu vor fi influenţate negativ, în ultimul trimestru din 2006, de faptul că majorarea dobânzilor de către Banca Centrală Europeană (BCE) se va face într-un ritm moderat. "Erste" indică faptul că există semne clare că performanţele consemnate până la acest moment, pe bursele europene, vor continua în ultimele trei luni din 2006.

Legat de zona euro, studiul arată că aceasta s-a bucurat de o revigorare economică în 2006. Din păcate însă, previziunile pentru 2007 nu sunt "prea roz", din cauza creşterii TVA în Germania şi a reducerii cererii din SUA (care afectează exporturile). Pe de altă parte, preţul petrolului nu ar trebui să prezinte o mare problemă anul viitor, spune studiul amintit. Acesta mai anticipează că BCE îşi va majora de două ori dobânda până la finele anului în curs, când va ajunge la 3,5%.

Analiza "Erste" face referiri şi la piaţa niponă a acţiunilor, precizând că factorul de risc îl reprezintă încetinirea creşterii economiei SUA, cea mai mare din lume. Alte riscuri privesc creşterea semnificativă a preţurilor energiei, aprecierea substanţială a monedei naţionale (yenul) şi incertitudinile privind succesorul premierului Koizumi. Luând în calcul aces-te riscuri, dar şi posibilitatea reducerii profiturilor companiilor ori datele slabe (recente) privind evoluţia economică, pieţele nipone nu le vor depăşi pe cele din SUA şi nici pe cele din Europa, conchide analiza "Erste Bank".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb