STUDIU EY CEO OUTLOOK: Peste jumătate dintre directorii generali îşi vor accelera investiţiile şi activitatea de fuziuni şi achiziţii în 2022

Companii / 10 ianuarie 2022

Peter Latos, Partener, lider al departamentelor de Consultanţă şi Strategie şi Tranzacţii, EY România

Peter Latos, Partener, lider al departamentelor de Consultanţă şi Strategie şi Tranzacţii, EY România

Pe măsură ce lumea intră într-o nouă fază a pandemiei de COVID-19, majoritatea directorilor generali (CEO) sunt pregătiţi să-şi accelereze planurile de investiţii şi fuziuni şi achiziţii (M&A) pentru a creşte business-ul, conform studiului EY 2022 CEO Outlook, care analizează răspunsurile a peste 2.000 de directori generali din întreaga lume cu privire la perspectivele, provocările şi oportunităţile cu care se confruntă.

În privinţa direcţiilor de investiţii, mai bine de jumătate dintre respondenţi (54%) consideră prioritare activităţile de business existente, transformarea digitală şi sustenabilitatea. În plus, peste trei sferturi dintre respondenţi (79%) şi-au ajustat deja sau plănuiesc să îşi ajusteze lanţul de aprovizionare pentru a reduce costurile şi a diminua riscurile, astfel încât companiile să fie pregătite în cazul unor viitoare perturbări.

După un an al recordurilor, în care s-au înregistrat tranzacţii M&A în valoare totală de 5 trilioane de dolari, tranzacţiile vor rămâne un instrument cheie pentru directorii generali în 2022, în completarea altor zone de investiţii. Aproape două treimi dintre respondenţi (59%) preconizează că organizaţiile lor vor realiza achiziţii în următoarele 12 luni, în creştere de la 48% la începutul lui 2021.

Peter Latos, Partener, lider al departamentelor de Consultanţă şi Strategie şi Tranzacţii, EY România, a declarat: "Ne aşteptăm ca ritmul din zona fuziunilor şi a achiziţiilor locale să se intensifice şi mai mult în 2022, pe măsură ce directorii generali continuă să caute oportunităţi pentru a accelera transformarea afacerii lor şi consolidarea poziţiilor din piaţă. Cu toate acestea, odată cu creşterea concurenţei pentru active de bună calitate, aşteptările vânzătorului privind preţurile sunt în creştere şi va fi important ca directorii generali să menţină o abordare riguroasă a deciziilor de evaluare a investiţiilor, având în vedere semnalele inflaţioniste nefavorabile date de creşterea costurilor cu energia, salarii, costul materiilor prime şi ratele dobânzilor, precum şi de perturbarea continuă a lanţurilor de aprovizionare cauzată de pandemie."

Planurile de investiţii ale directorilor generali ar putea fi totuşi afectate de riscurile provenind din exteriorul companiilor lor. Majoritatea directorilor generali intervievaţi (87%) şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea preţurilor materiilor prime şi au identificat tensiunile comerciale (18%), impactul schimbărilor climatice (17%) şi intensificarea concurenţei (13%) drept cele mai importante riscuri la adresa creşterii companiilor lor în viitor.

Care sunt perspectivele pentru tranzacţiile M&A în 2022?

În următoarele 12 luni, directorii generali vor acorda prioritate tranzacţiilor care ar putea îmbunătăţi capacităţile operaţionale (26%), poziţionarea în legătură cu aspectele de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) şi amprenta de sustenabilitate (20%), potrivit studiului.

SUA, Regatul Unit, China, India şi Germania sunt destinaţiile preferate ale directorilor generali care intenţionează să realizeze o achiziţie în 2022, iar tehnologia, sănătatea şi producţia avansată sunt primele trei sectoare menţionate pe zona achiziţiilor de active.

În privinţa principalelor tendinţe de pe piaţa M&A în 2022, directorii generali se aşteaptă la o intensificare a ofertelor ostile şi competitive (72%), ca fondurile de investiţii private să devină un cumpărător important (70%), la o creştere a tranzacţiilor transsectoriale (68%) şi transfrontaliere (65%), precum şi la mai multe megatranzacţii (56%).

Potrivit studiului, aspectele legate de ESG şi sustenabilitate devin tot mai importante pentru investitori. Un procent covârşitor de 99% dintre directorii generali respondenţi au declarat că ţin cont de aceste aspecte în dezvoltarea strategiilor lor de achiziţii, în timp de 6% dintre respondenţi au declarat că au existat cazuri în care au renunţat anul trecut la tranzacţii din cauza problemelor legate de ESG ale activelor vizate.

Concentrarea pe sustenabilitate naşte tensiuni între directorii generali şi unii investitori

Tranziţia către transformarea sustenabilă devine o schimbare permanentă în rândul directorilor generali în lumea de după conferinţa COP26. Deşi veniturile rămân un factor esenţial, mai bine de trei sferturi dintre respondenţi (82%) consideră aspectele ESG drept extrem de importante sau importante în luarea deciziilor strategice. Totodată, 28% dintre respondenţi văd clar avantajul competitiv al poziţiei de lider în materie de sustenabilitate.

Cu toate acestea, 65% dintre respondenţi recunosc că s-au confruntat cu rezistenţă din partea investitorilor şi acţionarilor faţă de strategia de tranziţie către sustenabilitate, iar aproape un sfert (21%) au declarat că investitorii nu manifestă susţinere faţă de planurile de investiţii pe termen lung sau că aceştia sunt fixaţi pe profiturile trimestriale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb