STUDIU EY: România iese din top 40 ţări atractive pentru proiecte de energie regenerabilă

Mina Irina
Companii #Energie / 7 noiembrie 2016

România pierde din atractivitatea pentru investiţii în proiecte de energie regenerabilă, părăsind topul celor mai atractive 40 de ţări din acest sector, după ce, anul trecut, s-a clasat pe locul 34, se arată în raportul bianual EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI), potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.

În top 10 ţări din cadrul indexului EY, Franţa urcă o poziţie, ajungând pe locul 7, în urma anunţului privind intenţia de participare la licitaţia de achiziţionare de panouri solare cu capacitate 3 GW în următorii trei ani. În acelaşi timp, în această ţară este în plină desfăşurare construcţia unei fabrici de producţie de panouri solare pentru acoperirea a 1000 de kilometri de drumuri.

"Corectarea drastică a schemei de sprijin pentru electricitatea produsă din surse regenerabile şi incertitudinea privind perspectivele acestei scheme pe termen scurt, mediu şi lung, au determinat scăderea atractivităţii României pentru noi investiţii în domeniu. Mulţi deţinători de parcuri eoliene şi solare, ameninţaţi de faliment, caută să le vândă, în timp ce potenţialii cumpărători oferă preţuri încă inacceptabile. În plus, asimilarea turnurilor turbinelor eoliene drept construcţii impozitabile a contribuit suplimentar la înrăutăţirea sentimentului investitorilor", a declarat Valeriu Binig, Partener Asistenţă în Tranzacţii, EY România.

Potrivit acestuia, România a îndeplinit ţinta specifică anului 2020 privind ponderea regenerabilelor în consumul brut de energie primară încă de pe acum, însă îndeplinirea ţintei va fi verificată în anul 2020, când multe proiecte riscă să fie deja falimentare.

"Nu este clar însă dacă vor supravieţui suficiente capacităţi de generare până în 2020, când se verifică îndeplinirea ţintei specifice. Nu există perspective clare privind noi scheme de sprijin pentru producerea de energie electrică în panouri fotovoltaice de acoperiş sau pentru promovarea biomasei ca resursă energetică. Alături de acestea, ultima propunere de modificare legislativă este percepută de investitori ca neaducând soluţii pe termen scurt pentru bancabilitatea proiectelor implementate. Conform calculelor EY, termenul de recuperare a unei investiţii într-un proiect eolian realizat în România depăşeşte, în condiţiile de astăzi, 30 de ani", a adăugat Binig.

Belgia (locul 18), Suedia (locul 20), Irlanda (locul 30), Norvegia (locul 32) şi Finlanda (locul 35) au urcat în clasamentul primelor 40 de ţări. În Norvegia, lucrările de la noul tunel subacvatic, în valoare de 2,3 miliarde de dolari, către Germania creează o nouă mare oportunitate de producţie de energie eoliană şi hidro pentru cele două ţări. Germania, alături de Statele Unite ale Americii, China, India şi Chile, rămâne neclintită în clasamentul primelor cinci ţări atractive pentru investiţii.

Ţara care contrazice total tendinţa de îmbunătăţire la nivel european este Marea Britanie, coborând pe poziţia 14 în cadrul indexului, cea mai joasă din toate timpurile. La scăderea interesului investitorilor au contribuit votul Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, desfiinţarea Departamentului de Energie şi Schimbări Climatice (DECC) şi aprobarea centralei nucleare Hinkley Point C.

În privinţa certificatelor verzi, Europa a înregistrat cea mai mare creştere a activităţii, conform raportului EY, cu un total de certificate verzi emise, începând cu 2007, în valoare de 54,9 miliarde de dolari, faţă de 19,8 miliarde de dolari în America de Nord şi 4,5 miliarde în Asia.

Din 2007, de la lansarea pieţei de profil, 65% din emisiunile de obligaţiuni verzi - în valoare de 95,6 miliarde de dolari - au fost canalizate către energia regenerabilă. În acest an, până în luna iulie, au fost deja vândute obligaţiuni verzi în valoare de 48,2 miliarde de dolari, faţă de valoarea de 41,8 miliarde de dolari pentru întregul an 2015 şi cea de 36,6 miliarde de dolari pentru anul 2014, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb