STUDIU FRANKLIN TEMPLETON: Acţiunile, imobiliarele şi metalele preţioase, preferatele investitorilor în 2015

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 mai 2015

Acţiunile, imobiliarele şi metalele preţioase, preferatele investitorilor în 2015

Investitorii din Hong Kong şi Japonia, cei mai optimişti privind evoluţia acţiunilor

Grecii preferă metalele preţioase

Investitorii din pieţele emergente - dispuşi la strategii conservatoare, iar cei din ţările dezvoltate, sunt îngrijoraţi de criza din zona euro

Majoritatea investitorilor (58%) cred că pieţele de capital vor avea evoluţii pozitive, în acest an, cel mai mare optimism fiind împărtăşit de cei din Statele Unite ale Americii şi Canada, potrivit studiului Sentimentul Global al Investitorilor (GISS), realizat de Franklin Templeton.

La polul opus, investitorii din America Latină sunt cel mai puţin optimişti că piaţa va creşte (vezi grafic).

Potrivit studiului, proporţia investitorilor latino-americani care cred că piaţa va scădea s-a dublat faţă de anul precedent. În ciuda acestui lucru, investitorii din America de Sud văd în continuare acţiunile drept clasa de active cea mai performantă în acest an, după imobiliare.

Numai 40% dintre investitori au nimerit trendul pieţelor, în 2014

Când au fost întrebaţi despre evoluţia pieţelor de capital în 2014, 55% dintre investitori au răspuns că performanţele vor fi pozitive. În realitate, însă, bursele din 15 dintre cele 23 de ţări studiate au scăzut, anul trecut, şi numai 40% din investitori au ştiut cum ar urma să evolueze piaţa lor locală.

Acţiunile au fost în topul activelor preferate de investitori, în acest an, 57% dintre respondenţi alegându-le în top trei cele mai performante active, potrivit studiului FT. Investitorii din Hong Kong şi Japonia au arătat cel mai mare optimism faţă de acţiuni, patru din cinci alegând acţiunile drept top performer.

Imobiliarele au urmat în topul preferinţelor investitorilor, peste jumătate dintre aceştia considerând că această clasă de active va avea cele mai mari creşteri în acest an. Investitorii australieini sunt cei mai optimişti privind piaţa imobiliară, aproape 7 din 10 aşteptânduse ca aceasta să aibă cea mai bună performanţă.

Metalele preţioase continuă să reprezinte o investiţie atractivă pentru mulţi, 39% dintre respondenţi numindu-le în topul preferinţelor, mai notează FT.

Grecii au cel mai mare apetit (61%) pentru metale preţioase, precum aur şi argint. În următorii zece ani, topul preferinţelor investitorilor rămâne similar: acţiuni, urmate de imobiliare şi metale preţioase.

Franklin Templeton notează că investitorii din pieţele emergente sunt mai dispuşi să facă modificări în portofolii în acest an, comparativ cu cei din pieţele dezvoltate. De fapt, investitorii din pieţele emergente sunt de două ori mai dispuşi decât cei din pieţele dezvoltate să îşi crească alocările pe instrumente cu venit fix, în acest an.

Deşi bursele emergente au avut randamente mai avantajoase în 2014, investitorii de pe aceste pieţe sunt mai dispuşi să adopte o strategie conservatoare în acert an. Aceştia sunt mai îngrijoraţi decât cei din pieţele dezvoltate cu privire la inflaţie, creşterea dobânzilor şi la efectul căderii cotaţiilor petrolului.

În schimb, investitorii din pieţele dezvoltate sunt mai îngrijoraţi de situaţia fiscală din Zona Euro.

Apetit pentru investiţii în străinătate

Studiul Franklin Templeton mai arată că investitorii continuă să vadă oportunităţi de investiţii în afara ţărilor lor. Cel mai mare apetit pentru investiţii în străinătate îl au cei din ţările emergente şi tinerii de 25-34 ani.

Aproape 7 din 10 investitori consideră că cele mai bune randamente ale acţiunilor le vor găsi în afara ţării lor, în 2015, cea mai mare parte vizând Statele Unite şi Canada.

Studiul GISS a fost făcut asupra investitorilor din 23 de ţări dezvoltate şi emergente.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In conditiile in care SUA a adus in piata atatt de multi bani iar economia a tot batut pasul pe loc este normal ca pretul actiunilor si imobiliarelor ar trebui sa creasca!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb