STUDIU MANPOWER: Firmele cresc numărul total de angajaţi

E.D.
Companii / 11 martie 2014

22% dintre angajatorii din România plănuiesc să îşi crească numărul total de angajaţi în intervalul aprilie - iulie 2014, arată un studiu recent ManpowerGroup România, ce priveşte Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.

Acest studiu a fost derulat în perioada 16 - 28 ianuarie pe un eşantion de 626 de angajatori.

Previziunea Netă de Angajare a atins valoarea de 12%, prognoza fiind cea mai puternică din trimestrul IV/2012 şi până în prezent, şi depăşind cu 5 puncte procentuale Previziunea ajustată sezonier din primul trimestru al acestui an.

"Creşterea Previziunii Nete de Angajare la nivel naţional se bazează atât pe o creştere a numărului companiilor care intenţionează să facă angajări în trimestrul următor - aproape unul din cinci - cât şi pe scăderea semnificativă a procentului de angajatori care nu intenţionează redimensionări, de la maximul istoric de 78% în trimestrul I la doar 69% în trimestrul II/2014. Imboldul spre angajare există, dar este fragil şi trebuie susţinut de un cadru fiscal şi legislativ stabil" a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

În şapte din cele opt regiuni cuprinse în studiu, angajatorii se aşteaptă la o creştere a numărului total de angajări în intervalul aprilie-iunie 2014. Piaţa forţei de muncă va fi activă îndeosebi în regiunea Vest, unde Previziunea Netă de Angajare este de +30%, cu 27 de puncte procentuale mai puternică decât cea raportată în trimestrul anterior. Şi angajatorii din Sud-Est şi Nord-Vest prevăd angajări, raportând Previziuni Nete de Angajare de +22%, respectiv +24%. Angajatorii din Sud-Vest continuă să fie caracterizaţi de prudenţă, anticipând o Previziune Netă de angajare de -1%, singura cu valoare negativă din întreaga ţară. În această regiune, Previziunea Netă de Angajare nu a avut valori pozitive de cinci trimestre consecutiv.

Într-o mai mică sau mai mare măsură, angajatorii din nouă din cele zece sectoare de activitate analizate s-au arătat încrezători în privinţa angajărilor din al doilea trimestru al lui 2014.

Planurile de angajare cele mai ample se prevăd în sectorul Industriei prelucrătoare, unde Previziunea Netă de Angajare de +26% a crescut cu 8 puncte procentuale faţă de trimestrul I/2014.

Activitatea de angajare din sectorul Administraţiei publice şi serviciilor sociale ar putea să atingă cea mai mare intensitate din trim.I/2012 până în prezent, dat fiind că angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare de +16%, cu 11 puncte procentuale prognozei pentru intervalul ianuarie-martie 2014.

Încrederea angajatorilor din sectorul Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri a crescut, după cum ilustrează Previziunea Netă de Angajare de +12%, cu 10 puncte procentuale mai ridicată decât cea a trimestrului anterior. Se remarcă creşterea înregistrată în sectorul Construcţii, unde angajatorii anticipează angajări pentru prima dată în ultimele şase trimestre şi anunţă o Previziune Netă de Angajare de +10%.

La capătul opus al spectrului se situează sectorul Electricitate, apă, gaz, unde Previziunea Netă de Angajare de +3% denotă o reluare încetinită a activităţii de angajare, ce survine după şase trimestre de prognoze negative. Angajatorii din sectorul Transport, depozitare şi comunicaţii se aşteaptă la cea mai slabă piaţă a forţei de muncă, Previziunea Netă de Angajare fiind de 0%, în scădere cu 3 puncte procentuale faţă de primul trimestru din 2014 şi cu 12 puncte procentuale faţă de trimestrul II al anului precedent. Valoarea previziunii este cea mai scăzută raportată în acest sector din trim. I/2011 şi până în prezent.

"Valoarea Previziunii Nete de Angajare variază într-un interval extrem de larg, atât de la regiune la regiune, cât şi de la un sector de activitate la altul. Observăm diferenţe de 20 până la 30 de puncte procentuale, ceea ce denotă că semnalele pozitive nu sunt percepute ca o certitudine. Planurile angajatorilor par mai degrabă consecinţa unor dezvoltări globale ale sectoarelor lor de activitate, care se reflectă şi asupra regiunilor geografice din România în care este localizată activitatea lor, decât un indicator al sănătăţii pieţei forţei de muncă naţionale", remarcă Valentin Petrof.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb