STUDIU MANPOWER: Ritmul de angajare din ţara noastră rămâne "staţionar" până la finalul anului

F.A.
Companii / 10 septembrie 2013

Piaţa de forţă de muncă din ţara noastră va fi relativ liniştită până la finalul anului acesta, anticipează respondenţii Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.

"74% din cei 625 de angajatori români intervievaţi pentru realizarea cercetării aferente trimestrului IV/2013 spun că în intervalul octombrie - decembrie nu intenţionează nici să-şi crească, nici să-şi descrească numărul total de angajaţi din locaţia unde-şi derulează activităţile. 12% dintre respondenţi au planuri de creştere a volumului total de angajări, în timp ce alţi 12% se aşteaptă la o scădere a acestora în acelaşi interval. După eliminarea variaţiilor sezoniere, rezultă astfel o Previziune Netă de Angajare staţionară, de 0%", se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Aceasta este cea mai mică valoare a Previziunii înregistrată din trimestrul IV al anului 2010 şi până acum, reprezentând o scădere de 10 puncte procentuale faţă de trimestrul III/2013 şi de 12 puncte procentuale comparativ cu al patrulea trimestru al anului anterior, preciezază Manpower.

"Constatăm o abordare prudentă a activităţilor de angajare, specifică unei nesiguranţe a angajatorilor în legătură cu climatul economic. Pe de-o parte, cifrele sugerează că în trimestrul IV cei care-şi vor cauta un loc de muncă în unele regiuni ale ţării sau în anumite sectoare de activitate se vor confrunta cu dificultăţi. Pe de altă parte, chiar dacă intenţiile de angajare din trimestrul viitor sunt mai degrabă slabe, faptul că aproape trei sferturi dintre angajatori intenţionează să păstreze neschimbat numărul de angajaţi pe care îl au în prezent poate semnala că piaţa muncii a ajuns într-un punct de echilibru", a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Procentul de angajatori care nu se aşteaptă la nici o schimbare a dimensiunii forţei de muncă proprii este, de altfel, cel mai mare din istoria Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă în România, se mai arată în comunicat.

Cu toate că nivelul Previziunii Nete de Angajare la nivel naţional este staţionar, în şase din cele zece sectoare de activitate analizate şi în cinci din cele opt regiuni angajatorii se aşteaptă la creşteri ale volumului total de angajări, conform sursei citate. Intenţiile de angajare cele mai ferme se raportează în Industria prelucrătoare, a cărei Previziune Netă de Angajare este de +12%. La polul opus se situează sectorul de Construcţii, unde Previziunea Netă de Angajare este de -15%. Planurile de angajare sunt în scădere faţă de trimestrul trecut în opt sectoare de activitate şi toate cele zece sectoare raportează planuri de angajare mai reduse decât în trimestrul IV/2012. Scăderea cea mai abruptă faţă de ultimul trimestru al anului trecut se înregistrează în sectoarele de Construcţii şi Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, unde valoarea Previziunii a scăzut cu 27, respectiv 19 puncte procentuale.

Din punct de vedere regional, cei mai optimişti sunt angajatorii din Vestul ţării, care raportează o Previziune Netă de Angajare de +8%, iar cei mai pesimişti angajatori sunt în Sud, unde Previziunea Netă de Angajare este -7%. Potrivit Manpower, aceasta este de altfel regiunea unde se înregistrează cea mai dramatică scădere a Previziunii atât faţă de trimestrul, cât şi faţă de anul anterior: 28 de puncte procentuale. Planurile de angajare se restrâng faţă de trimestrul trecut în şase din cele opt regiuni cuprinse în studiu şi scad faţă de trimestrul IV/2012 în şapte din cele opt regiuni. Excepţia o constituie regiunea de Nord-Est, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare de +6%, în creştere cu 6 puncte procentuale faţă de trimestrul III şi cu 2 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Datele cuprinse în studiu arată că la nivel global ritmul angajărilor va fi lent, dar constant. În 29 din cele 42 de ţări cuprinse în studiu, angajatorii anticipează o creştere a volumului de angajări, dar activitatea de angajare nu pare să se fi impulsionat semnificativ. Regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) raportează intenţii de angajare mixte, cu creşteri ale forţei de muncă în 11 ţări din 24 şi scăderi în alte 10 ţări, se mai arată în comunicat. Spre exemplu, angajatorii din Bulgaria sunt moderat optimişti, Previziunea Netă de Angajare din această ţară cifrându-se la +4%, mai slabă decât a trimestrului anterior, dar stabilă comparativ cu anul trecut. În schimb, în Ungaria angajatorii anticipează o piaţă a forţei de muncă în scădere, Previziunea Netă de Angajare din această ţară fiind de -4%.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă se realizează trimestrial pentru a măsura intenţiile angajatorilor de a creşte sau de a diminua angajările totale pe parcursul trimestrului următor. Studiul se bazează pe intervievarea unui număr de peste 65.000 de angajatori din sectoarele public şi privat din 42 de ţări şi teritorii.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 18 - 31 iulie pe un eşantion reprezentativ de 625 de angajatori, fiind condusă de către echipa de cercetare Infocorp Ltd.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb