STUDIU:  M.Britanie ar avea de pierdut mai mult decât UE în cazul unui Brexit fără acord

I.L.
Internaţional / 21 martie 2019

M.Britanie ar avea de pierdut mai mult decât UE în cazul unui Brexit fără acord

În cazul unui Brexit fără acord, Regatul Unit ar avea de pierdut 57,3 miliarde de euro pe an - adică aproape 800 de euro pe locuitor -, iar Uniunea Europeană 40,4 miliarde de euro, relevă un studiu publicat astăzi, de Institutul german Bertelsmann, relatează AFP.

"Brexitul ar putea să afecteze dur fundaţia celei mai mari zone economice din lume, iar Bruxelles-ul şi Londra trebuie să facă tot ceea ce pot pentru a ajunge la un acord", apreciază preşedintele institutului german, Aart de Geus, potrivit publicaţiei.

În afară de Regatul Unit, Germania (9,5 miliarde de euro) şi Franţa (7,7) ar urma să se afle între cele mai afectate de un "no deal".

Nicio ţară din UE nu scapă efectelor negative, iar Malta (-31 milioane de euro) şi Ciprul (-42 milioane de euro) ar negocia mai bine plecarea Regatului Unit, mai relatează presa.

Studiul arată, de asemenea, fără ca acest lucru să continuie o surpriză, că regiunile cele mai apropiate de Regatul Unit vor fi cele mai afectate de Brexit, indiferent de scenariu, din cauza unei creşteri a preţurilor, aşteptate, şi a consecinţelor asupra productivităţii.

Irlandezii ar putea, astfel, să piardă până la 720 de euro pe locuitor, în cel mai rău caz. Apoi, toate zonele situate la Canalul Mânecii şi Mării Nordului, din Bretagne în Olanda, vor fi cele mai afectate, iar impactul scade pe măsura înaintării pe continent.

Scenariul unui Brexit "soft" abia "îndulceşte" acest tablou, potrivit Bertelsmann, care precizează că este vorba despre un efect care va dura mai mulţi ani şi că impactul ar urma să fie cel mai puternic în lunile de imediat după plecare.

În cazul unui Brexit cu acord, Regatul Unit ar piede "doar" 32 de miliarde de euro pe an, iar UE 22 de miliarde de euro.

Din contră, ţări ca Statele Unite sau China ar avea de câştigat de pe urma Brexitului. În scenariul unui Brexit fără acord, americanii ar putea să aibă de câştigat până la 13,2 miliarde de euro, iar chinezii 5,3 miliarde de euro, relatează AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4781
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2350
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8312
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.7290

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb