STUDIU OILPRICE Rusia, posibil cel mai mare beneficiar al tăierii producţiei OPEC+

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 octombrie 2022

Rusia, posibil cel mai mare beneficiar al tăierii producţiei OPEC+

Rusia nu îşi va reduce producţia, în timp ce preţul petrolului va creşte în lunile următoare, spun analiştii

Conform estimărilor, în septembrie, Rusia a produs cu aproximativ un milion de barili pe zi sub cota sa de 11 milioane de barili pe zi

Rusia - liderul producătorilor din afara Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), parte în alianţa OPEC+, pare că va fi cel mai mare beneficiar al reducerii record de două milioane de barili pe zi (bpd) anunţată săptămâna trecută de grup, arată o analiză oilprice.com, care menţionează că Rusia nu îşi va diminua producţia, în timp ce preţul petrolului - stabilizat acum - va creşte în lunile următoare.

Săptămâna trecută, OPEC+ a anunţat cea mai mare reducere a ţintei sale colective de după pandemie, dar în ciuda faptului că aceasta este o reducere record, de două milioane bpd, scăderea efectivă a producţiei actuale de petrol a OPEC+ va fi de numai 1-1,1 milioane bpd. Asta, pentru că mulţi producători nu au reuşit să extragă la cotele lor, de luni de zile. Cel mai recent, Rusia s-a alăturat ţărilor care nu şi-au atins cotele, precum Nigeria şi Angola, deoarece sancţiunile occidentale au dus la scăderea producţiei de petrol rusesc.

Conform sursei citate, în septembrie, Rusia a produs cu aproximativ un milion de barili pe zi sub cota sa de 11 milioane de barili pe zi, aşa că nu va trebui să îşi reducă producţia şi, în plus, va beneficia de preţurile mari ale ţiţeiului.

Reducerea efectivă a producţiei OPEC+, din noiembrie, va fi suportată în mare parte de Arabia Saudită, care a încercat să producă potrivit cotei sale, notează sursa citată. Saudiţii îşi vor reduce producţia cu 526.000 bpd şi vor avea o ţintă de 10,478 milioane bpd. Rusia are aceeaşi ţintă, dar este deja cu aproximativ 500.000 bpd sub aceasta.

În pofida insistenţelor OPEC+ că decizia de a reduce producţia a fost una "tehnică" şi bazată pe semnele de încetinire a economiilor lumii şi pe riscul de recesiune, analiştii văd mişcarea ca fiind una politică. Ei văd, de asemenea, că preţurile petrolului revin la pragul de 100 de dolari pe baril mai devreme decât se credea anterior, în baza aşteptărilor potrivit cărora piaţa petrolului va avea un deficit în tot anul 2023. Analiştii văd, de asemenea, Rusia ca fiind câştigătorul deciziei OPEC+, deoarece preţurile petrolului vor creşte în timp ce producţia grupului va scădea, iar Rusia nu va trebui să reducă nici măcar un baril din producţia sa, cu condiţia ca după decembrie să aibă o piaţă suficient de mare pe care să îşi vândă ţiţeiul ce este livrat acum în Europa.

Ole Hansen, şeful diviziei de Strategie pentru mărfuri din cadrul Saxo Bank, spune: "Rusia este câştigătoarea deciziei OPEC+, iar consumatorul global este cel care pierde, în codiţiile în care riscurile mondiale includ o politică şi mai agresivă de majorare a dobânzilor din partea Fed (SUA), un dolar american puternic şi o creştere economică mai scăzută pentru mai mult timp".

Analişti: preţul ţiţeiului va urca

Preţurile petrolului vor creşte de la nivelurile actuale până la sfârşitul anului şi în 2023, spun analiştii.

Banca americană de investiţii Morgan Stanley anticipează că preţul petrolului va creşte din nou la 100 de dolari pe baril mai repede decât estima anterior şi a ridicat prognoza de preţ pentru primul trimestru din 2023 la 100 de dolari, de la 95 de dolari pe baril. Şi Goldman Sachs şi-a majorat prognoza pentru ţiţeiul Brent pentru acest trimestru cu 10 dolari, la 110 dolari/baril.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 0,5% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 97,39 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în noiembrie a coborât tot cu 0,5%, la 92,16 dolari barilul la ora locală 08.06.

Produsul Intern Brut (PIB) al Ucrainei s-a contractat cu 30% în primele trei trimestre din acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în principal din cauza invaziei ruseşti, a anunţat recent Ministerul Economiei de la Kiev, potrivit Reuters. În luna iulie a acestui an, Banca Naţională a Ucrainei a prognozat că economia ucraineană ar putea să scadă cu o treime în 2022, dar ar urma să înregistreze un avans cuprins între 5% şi 6% în 2023 şi 2024, notează Agerpres.

...................................................

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna noiembrie era de 148,25 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat ulterior la 161,5 euro, iar la ora 12.38 atingea 157,48 euro.

...................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 1,5%, la 1.684,20 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.07, cea spot - cu 1,1%, la 1.676,03 dolari/uncie.

...................................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a crescut cu 4,4% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 9,18 dolari/buşel la ora locală 08.05, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 1,3%, la 6,92 dolari/buşel. Avansul a avut loc după ce capitala Ucrainei, Kievul, a fost lovit de primele atacuri ruseşti cu rachete din ultimele luni, ceea ce a generat îngrijorări legate de escaladarea războiului, care ar reprezenta un nou risc la adresa exporturilor de cereale din regiunea Mării Negre.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Asa si ...ce credeati ca arabi cu rusii vor da gratis petrol...in ritmul asta pa Europa la ponderea economica!

    1. Il scot cu galeata trasa de camile si reni, e munca multa, cum sa-l dea gratis...

      "...arabi si rusii" inseamnaa unii arabi si toti rusii?

      dar rusul chiar l-a "Dat gratis" la chinezi si indieni si pret mic si volum mic!!!

      s c cret 

      pret de 23 dolari baril cand cotatia era in bula!!! mai gratis de atat ce vrei?

      oricum incepe concurenta din africa!! 

      s c cret 

    Cel mai mult castiga SUA care livreaza cantitati fara precedent, fara niciun embargo, la preturi record. Rusia livreaza cantitati infime fata de ce livrau anul trecut.

    deci se reduce dar de fapt oricum se extragea mai putin de cat va fi reducerea.

    "cel mai mare beneficiar al tăierii producţiei OPEC+"

    este USA care vinde in europa la preturi record,

    bravo lor,daca noi europenii ne comportam ca o colonie  

    1. Esti agent constatator sau ai si solutii?

      Solutii NUMAI contra cost

    sa nu politizam business-ul, va rog.... se poate? ... stiu ca cer aproape imposibilul dar... totusi.

    p.s. sefu' de la Trezorerie si Piete al unei banci top 5 mi-a zis ca are semnale de la peers-ii de la banci partenere din afara tarii (adica alti sefi de la Trezo....) ca Rusia si China au iceput de 2-3 zile sa deverseze cantitati mari si din ce in ce mai mari de US bonds.... care are MULT CAP intelege ce inseamna asta.  

    Nu am sa traduc ce inseamna.

    Sa fiti fericiti ca sunt bun crestin si am inima in mine sa share-uiesc cu voi informatiile de aur!  

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb