STUDIU PWC: Companiile de utilităţi preferă energia regenerabilă, inclusiv gazele de şist
F.A.
Companii / 17 decembrie 2013
Aproape toate companiile de utilităţi se aşteaptă la transformări parţiale şi totale în mediul lor de afaceri până în 2030, mai bine de jumătate dintre acestea atribuind un rol hotărâtor, în acest sens, energiei regenerabile, inclusiv gazelor şi petrolului de şist, potrivit unui comunicat al PricewaterhouseCoopers (PwC) primit astăzi la redacţie.
Astfel, dintre cele 94% de firme care anticipează transformări, 57% declară că există o probabilitate foarte mare ca energia regenerabilă să determine regândirea modelului de afaceri. Mai mult decât atât, 82% dintre companii văd sursele regenerabile ca pe o oportunitate.
Ca factori cu cel mai mare impact pentru sectorul energetic, au fost menţionaţi: îmbunătăţirea eficienţei energetice şi scăderea preţurilor la panouri solare şi reţele inteligente.
Sondajul mai arată că generarea descentralizată de energie (pe baza surselor regenerabile), schimbările tehnologice şi modificările comportamentului de consum pun sub presiune modelul tradiţional de afaceri al companiilor de utilităţi, în special în Europa, continentul cu cele mai multe posibilităţi în domeniul energiei regenerabile. Problemele cu energia clasică au apărut deja, stocurile de gaze naturale scăzând aproape de nivelurile critice, iar riscul unor pene de curent este în creştere, în vreme ce subvenţiile pentru energia regenerabilă duc la creşterea costurilor pentru consumatori.
Cu toate acestea, deplasarea accentului pe energia regenerabilă este condiţionată de evoluţiile tehnologiilor moderne de generare şi de costul acestora. În Europa, capacităţile regenerabile au fost puternic susţinute de subvenţii, iar costurile ridicate ale acestor tehnologii fac ca proliferarea lor să nu ţină cont strict de regula cererii şi ofertei.
Impactul gazelor de şist este resimţit cel mai tare de către respondenţii din Americi, SUA fiind deja avansate în exploatarea lor. În acelaşi timp, 38% dintre respondenţii din Europa consideră că gazele de şist vor avea un impact major.
Cercetarea a fost derulată în perioada martie-iulie 2013, pe baza interviurilor cu oficiali ai 53 de companii de utilităţi din 35 de ţări din Europa (inclusiv România), America, regiunea Asia-Pacific, Orientul Mijlociu şi Africa.
PricewaterhouseCoopers este o reţea de firme de audit, consultanţă fiscală şi de afaceri ce activează în 157 de ţări, însumând peste 184.000 de specialişti.