STUDIU VELUX: La nivel global, 40% dintre angajaţii care lucrează la distanţă şi-au îmbunătăţit spaţiul dedicat biroului de acasă

S.B.
Companii / 7 aprilie 2022

La nivel global, 40% dintre angajaţii care lucrează la distanţă şi-au îmbunătăţit spaţiul dedicat biroului de acasă

Fenomenul lucratului de acasă a caracterizat o bună parte a ultimilor doi ani, cu circa 30% dintre angajaţii români desfăşurându-şi activitatea în afara biroului în acest interval, în contextul pandemiei şi al crizei sanitare. În România, 50% dintre companiile din sectorul business au preferat modelul full remote, în timp ce 45% dintre acestea au optat pentru un program hibrid. Fie că vorbim despre un model de lucru hibrid sau în totalitate de acasă, această nouă realitate a determinat o creştere bruscă a cererii pentru amenajarea spaţiilor dedicate biroului la domiciliu în ultimii doi ani, potrivit VELUX, unul dintre principalii producători de ferestre de mansardă, ce comercializează produse şi soluţii pentru case inteligente.

Grupul VELUX a realizat un studiu global pentru determinarea atitudinii faţă de lucratul de acasă, provocările întâmpinate şi cerinţele oamenilor atunci când caută să amenajeze spaţiul ideal de lucru la domiciliu.

În medie, la nivel global, angajaţii au lucrat de acasă în regim de telemuncă între 4-5 zile pe săptămână. Conform studiului, 40% dintre cei care lucrează de acasă cel puţin o zi pe săptămână au efectuat deja modificări pentru îmbunătăţirea spaţiului dedicat biroului de acasă. De asemenea, potrivit companiei, unul dintre cei mai importanţi factori pentru un spaţiu dedicat muncii este prezenţa luminii naturale, imediat după echipamentele IT sau de birou.

Potrivit studiului global, cei mai mulţi respondenţi consideră că raportul dintre mersul la birou şi telemuncă este echilibrat sau chiar că şi-ar dori să lucreze şi mai mult de acasă, datorită beneficiilor pe care le aduce acest stil de lucru: 56% dintre respondenţi sunt de părere că unul dintre principalele avantaje îl reprezintă timpul câştigat pe care îl alocau înainte deplasării între domiciliu şi birou, 47% consideră că economisesc bani de mâncare, îmbrăcăminte şi transport, în timp ce acelaşi procent de 47% susţin că munca de acasă le oferă mai multă flexibilitate în programul zilnic. Referitor la beneficiile personale, 75% dintre participanţii la studiu se simt mai liberi atunci când lucrează de acasă, 70% au răspuns că au mai mult timp liber şi tot 70% cred că telemunca le îmbunătăţeşte per total calitatea vieţii.

Specialiştii sunt de părere că modul de a lucra de acasă sau hibrid va continua cel mai probabil pe termen lung, iar efectele asupra fiecărei părţi a vieţii cotidiene se observă încă de acum, inclusiv asupra modului în care sunt proiectate, amenajate sau imbunătăţite locuinţele. Timpul petrecut în interior mai mult ca niciodată şi dorinţa de a avea condiţii de muncă optime au făcut ca accesul la lumina naturală să devină una dintre cele mai importante priorităţi ale celor care lucrează la domiciliu. 59% dintre cei care lucrează de acasă consideră că lumina naturală este extrem de importantă pentru ei, urmată de temperatura camerei (58%) şi de aerul curat (56%). Cu toate acestea, doar 49% sunt cu adevărat mulţumiţi de lumina naturală de care dispun în spaţiul de lucru de acasă.

Potrivit echipei VELUX, un spaţiu de lucru dedicat, care ajută concentrarea şi motivarea, este un spaţiu plin de lumină naturală şi aer proaspăt, izolat de celelalte părţi ale casei. O mansardă ar putea fi soluţia perfectă pentru amenajarea unui astfel de spaţiu de lucru acasă, deoarece are o atmosferă confortabilă şi ajută la delimitarea vieţii personale de cea profesională. În plus, aceştia subliniază că accesul luminii naturale şi a aerului proaspăt, printr-o fereastră de mansardă de cea mai bună calitate, reprezintă una dintre cele mai simple modalităţi de a transforma un birou de acasă şi de a îmbunătăţi condiţiile de lucru. Tot mai mulţi dintre cei care lucrează de acasă aleg să fructifice această oportunitate, 16% dintre aceştia transformându-şi deja mansarda într-un spaţiu menit să sprijine munca la domiciliu.

De asemenea, pe lângă crearea unei zone de muncă separate, există numeroase îmbunătăţiri ce pot fi făcute acasă pentru ca telemunca să se desfăşoare în cele mai optime condiţii. Îmbunătăţirile viitoare planificate pentru casă vor fi mai puţin legate de mobilier sau culori noi, fiind înregistrată o creştere a cererii pentru instalarea sau înlocuirea ferestrelor din locuinţă, în contextul muncii de acasă, situându-se pe locul trei în topul dorinţelor clienţilor.

"Oamenii au trăit şi au lucrat în acelaşi spaţiu în toată această perioadă, şi vor continua să o facă şi de acum înainte, iar în unele cazuri, amplasarea spaţiului de lucru nu oferă cea mai bună lumina naturală sau acces la aer proaspăt. Spaţiul în care lucrăm nu trebuie să fie doar un loc care să ne facă să ne simţim confortabil şi productivi, ci ar trebui să ne ajute şi să ne menţinem sănătatea. Îmbunătăţirea accesului la lumina naturală şi aer curat sunt esenţiale pentru bunăstarea noastră mentală şi fizică" - a declarat Noemi Ritea, Director de Piaţă pentru VELUX Romania şi Moldova

Conform datelor VELUX, optimizarea suprafeţei utile din casă şi luarea în considerare a luminii naturale în procesul de amenajarea a unei camere, a făcut ca numărul celor care caută montarea de ferestre noi să fie în continuă creştere la nivel mondial. 7% dintre cei care lucrează de acasă şi-au montat deja ferestre noi sau le-au înlocuit pe cele existente, cu scopul de a-şi îmbunătăţi spaţiul de lucru de acasă, acest aspect fiind una dintre priorităţile lor.

Concluzia studiului relevă că munca de acasă a devenit cea mai mare tendinţă a ultimilor ani şi va rămâne şi în continuare, iar noul trend de a transforma locuinţele în locuri mai potrivite pentru a munci contribuie astfel la un echilibru între viaţa personală şi cea profesională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb