Rusia continuă să furnizeze diverse arme rebelilor libieni, precum avioane de vânătoare, rachete antiaeriene, mine şi vehicule blindate, prin intermediul grupului de mercenari Wagner, potrivit unui comunicat difuzat vineri de Pentagon, relatează AFP şi Agerpres.
Pentagonul a difuzat imagini din satelit care arată echipament militar furnizat de grupul Wagner, cunoscut a fi apropiat preşedintelui rus, ''pe liniile de front'' ale conflictului libian la Sirte.
Potrivit Pentagonului, fotografiile arată avioane de transport ruseşti precum IL-76, avioane de vânătoare, vehicule antiaeriene SA-22 precum şi un vehicul blindat la Sirte şi la baza aeriană Al-Khadim, în estul Libiei.
Aceasta este dovada, a afirmat directorul operaţiunilor Comandamentului american pentru Africa (Africom), generalul Bradford Gering, că Moscova îşi consolidează prezenţa în Libia alături de mareşalul Khalifa Haftar, care controlează estul Libiei şi încearcă din aprilie 2019 să preia controlul la Tripoli.
''Tipul şi volumul echipamentelor demonstrează intenţia (de a pune în aplicare) capacităţi durabile pentru acţiuni de luptă, nu ajutor umanitar, şi indică faptul că Ministerul rus al Apărării sprijină aceste operaţiuni'', a indicat Pentagonul.
Americanii afirmă că au identificat livrarea de către Rusia în Libia, prin intermediul grupului Wagner, a cel puţin 14 avioane de vânătoare şi de asalt Mig-29 şi Su-24.
Africom a acuzat săptămâna trecută grupul rus de mercenari că a plasat mine la Tripoli şi în împrejurimi, încălcând embargoul ONU privind armele impus Libiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de NICU în data de 25.07.2020, 17:54)
URSS a acuzat SUA că aprovizionează cu arme rebelii mușahedini din Afganistan.
După 31 de ani, SUA acuză Rusia că aprovizionează rebelii libieni cu armament.
Concluzia:și unii și alții procedează la fel, deoarece și unii și alții au aceleași interese.
Problema este că de câțiva ani, SUA a rămas în urma Rusiei din punct de vedere militar și se teme că va râmâne și în urma Chinei care economic a depășit-o deja.