SUA - alocare record pentru înzestrarea militară a Ucrainei şi a statelor din Flancul Estic al NATO

I.GHE.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 septembrie 2022

SUA - alocare record pentru înzestrarea militară a Ucrainei şi a statelor din Flancul Estic al NATO

Administraţia Biden a notificat Congresul cu privire la alocarea a 2,8 miliarde dolari pentru finanţarea militară a Ucrainei şi a 18 dintre statele vecine ale acestei ţări, inclusiv membri inclusiv membri NATO şi parteneri de securitate regionali, care sunt "cei expuşi riscului unei viitoare agresiuni ruseşti". Printre cele 18 state de pe Flancul estic al NATO care vor primi sprijin militar american se numără şi România, conform informaţiilor transmise de AFP. Din noua tranşă de ajutor din partea Washingtonului, 675 milioane dolari sunt alocaţi ca ajutor direct sub formă de livrări de arme şi muniţii către forţele ucrainene. Restul sumei, până la concurenţa de 2,8 miliarde dolari va fi sub formă de împrumuturi şi subvenţii pentru achiziţionarea de arme americane pentru Ucraina şi statele vecine acesteia, situate le graniţa de vest a statului ucrainean. Aproximativ un miliard de dolari din această sumă va merge către Ucraina, iar restul va fi împărţit între România, Albania, Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Georgia, Grecia, Kosovo, Letonia, Lituania, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia şi Slovenia, a precizat Departamentul de Stat.

SUA au aprobat deja împrumuturi şi granturi în valoare de 4 miliarde dolari pentru Ucraina şi vecinii săi, iar livrările de arme occidentale au permis forţelor ucrainene să oprească avansul rusesc prin lovirea liniilor lor logistice.

De altfel, preşedintele american Joe Biden a avut ieri o discuţie online cu aliaţii SUA consacrată următorilor paşi pentru susţinerea Ucrainei. Pe lângă liderii instituţiilor Uniunii Europene şi NATO, la dezbatere au participat şi şefii statelor de pe Flancul Estic al alianţei politico-militare, printre care se numără şi preşedintele Klaus Iohannis.

Astăzi, situaţia din Ucraina va fi discutată, la Bruxelles, de secretarul de stat american Antony Blinken cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

400 de ţinte ruseşti lovite de ucraineni cu sistemele americane HIMARS

După o săptămână de la începerea unei noi contraofensive, forţele ucrainene obţin progrese în sud, cu obiectivul ambiţios de a recuceri cea mai mare parte a regiunii Herson, ocupată de ruşi, până la sfârşitul anului, au declarat pentru CNN oficiali americani şi ucraineni de rang înalt. Ucraina a lovit peste 400 de ţinte ruseşti cu sisteme de rachete HIMARS furnizate de SUA, a declarat, ieri, generalul Mark Milley, preşedintele Statului Major Interarme al SUA, citat de Reuters.

"Vedem câştiguri reale şi măsurabile din partea Ucrainei în ceea ce priveşte utilizarea acestor sisteme. De exemplu, ucrainenii au lovit peste 400 de ţinte cu HIMARS şi au avut un efect devastator. În ciuda faptului că sunt depăşiţi în armament şi în personal, ucrainenii au demonstrat o competenţă tactică superioară şi au demonstrat o voinţă superioară de a lupta, de a lupta pentru propria lor ţară, de a lupta pentru libertatea lor", a spus generalul Mark Milley, la baza aeriană Ramstein din sudul Germaniei, după o reuniune a miniştrilor aliaţi ai SUA pentru a discuta despre cum să ofere Kievului sprijin pe termen lung în contracararea invaziei Rusiei.

"Ceea ce am văzut în regiunea Herson în primul rând sunt unele operaţiuni ofensive continue ale ucrainenilor. Ei continuă să facă unele mişcări înainte. Suntem conştienţi de faptul că au recucerit unele sate", a spus secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forţelor Aeriene Pat Ryder.

Potrivit oficialilor ucraineni, obiectivul este de a cuceri cel puţin tot teritoriul de la nord sau vest de râul Nipru, inclusiv nu doar oraşul Herson, ci şi Nova Kakhovka, unde se află o importantă centrală hidroelectrică, precum şi canalul care alimentează Crimeea cu o mare parte din apă.

Actuala ofensivă din sud are o bază largă - se întinde pe o lăţime de peste 160 de kilometri - pentru a împiedica unităţile ruseşti să se concentreze într-un singur punct. În plus, a avut loc o intensificare a operaţiunilor de sabotaj şi a atacurilor asupra oficialilor pro-ruşi din zonele ocupate.

Oficialii americani recunosc că obiectivul ucrainean de recucerire a Hersonului până la sfârşitul anului 2022 este ambiţios, dar rămâne posibil dacă Ucraina continuă să facă progrese în operaţiunile sale actuale.

2,5 milioane ucraineni, deportaţi în Rusia

Ambasadoarea adjunctă a Ucrainei la ONU, Kristina Haiovişin a declarat într-o şedinţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, că 2,5 milioane de ucraineni au fost deportaţi cu forţa din propria ţară în "regiuni izolate şi deprimante ale Siberiei şi Orientului Îndepărtat", ca parte a unei scheme de "filtrare" rusă în care mulţi oameni sunt torturaţi şi ucişi.

Printre cele 2,5 milioane de persoane deportate până acum, se numără 38.000 de copii - dintre care mulţi au fost smulşi din braţele părinţilor lor, susţine diplomatul ucrainean.

Conform acestuia, autorităţile ruse îi terorizează pe cei pe care îi deportează invocând că îi caută pe oamenii "periculoşi". Astfel, au dispărut persoane afiliate guvernului sau presei ucrainene şi cei cu opinii politice considerate inacceptabile.

Declaraţiile au fost făcute în timp ce ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a descris "operaţiunile de filtrare" ruseşti ca fiind "îngrozitoare".

"Un număr tot mai mare de martori oculari şi de supravieţuitori ai operaţiunilor de «filtrare» spun poveşti despre ameninţări, hărţuiri şi incidente de tortură din partea forţelor de securitate ruse. Li s-au luat datele biometrice, li s-au confiscat documentele de identificare şi au fost întrerupte toate mijloacele de comunicare. Au fost supuşi unor percheziţii invazive, interogaţi în circumstanţe inumane şi înjositoare. Este într-adevăr înfiorător", a declarat Thomas-Greenfield.

În schimb, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a declarat în faţa Consiliului de Securitate că nou-veniţii trec prin proceduri de "înregistrare", nu de filtrare.

Nebenzia a spus că este regretabil că grupurile pentru drepturile omului au adus ceea ce el a descris drept acuzaţii nefondate împotriva Rusiei.

"Am pierdut timpul" discutând această problemă, a mai spus el. "Oamenii fug din Ucraina, mai mult de frica Ucrainei", a argumentat Nebenzia.

Preţul gazelor coboară după decizia Comisie Europene privind plafonarea

Preţul gazelor naturale în Europa a coborât joi până la 197 de euro pentru un Megawatt-oră, revenind sub pragul de 200 de euro pentru un Megawatt-oră pentru prima dată de la începutul lunii august, transmite DPA.

Această evoluţie a venit în contextul în care preţurile pentru contractele TTF la bursa din Ţările de Jos, unde se stabilesc tarifele de referinţă în Europa, au scăzut cu aproape 8%.

Scăderea cotaţiilor vine cu o zi înainte de reuniunea miniştrilor europeni ai Energiei, care ar urma să discute riscurile cu care se confruntă statele membre din cauza diminuării livrărilor de gaze naturale ruseşti, o situaţie care ar urma să persiste timp de mai multe luni şi va afecta economia continentului.

La începutul acestei săptămâni, preţurile gazelor naturale în Europa erau aproape de pragul de 300 de euro pentru un Megawatt-oră, pe măsură ce pieţele au digerat ştirea că Rusia a întrerupt tranzitul gazelor naturale spre Europa via conducta Nord Stream 1.

Comisia Europeană va propune un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti, alături de măsuri cum ar fi o ţintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf, o limită pentru veniturile firmelor care produc electricitate cu costuri reduse şi o contribuţie de solidaritate din partea companiilor de petrol şi gaze, a anunţat miercuri preşedintele Executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

Primul summit al CPE va avea loc la Praga

Praga va găzdui prima şedinţă a Comunităţii Politice Europene - noul format politic al UE, potrivit informaţiilor oferite de site-ul euractiv.com. Reuniunea va avea loc în 6-7 octombrie înaintea summit-ului Consiliului European. Aceasta ar urma să permită "o discuţie politică privind chestiunile strategice de interes comun pentru continentul european (...), în principal războiul Rusiei împotriva Ucrainei, criza energiei şi situaţia economică", a susţinut un oficial de la Bruxelles pentru sursa citată. Reuniunea va fi formată dintr-o sesiune plenară, mese rotunde, întâlniri bilaterale şi un dineu în închidere. Această "Comunitate politică europeană" nu reprezintă o soluţie alternativă la extinderea UE, a precizat oficialul citat.

Acest proiect de platformă de dialog politic şi de cooperare a fost lansat în luna mai de preşedintele francez Emmanuel Macron şi a primit sprijinul Consiliului European în iunie. Cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat la sfârşitul lunii august că susţine iniţiativa. În discursul său către ambasadorii în Franţa de la 1 septembrie, Emmanuel Macron a explicat că acest for se va reuni o dată la şase luni.

Chestiunea participării Turciei - care are profunde diferende frontaliere cu Grecia şi Cipru - "este ridicată de mulţi alţi membri, ea va fi dezbătută, şi Franţa nu are drept de veto", a spus el.

Potrivit Euractiv, printre statele participante la evenimentul de la Praga se vor număra Ucraina, Moldova şi Georgia.

"În curând vor fi trimise invitaţii la summit-ul, care va avea loc în perioada 6-7 octombrie la Praga, cu participarea liderilor a şase ţări din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia). Este de aşteptat să fie trimise invitaţii şi liderilor Norvegiei, Elveţiei, Islandei, Liechtenstein, Marea Britanie, Ucraina, Moldova, Georgia, Turcia, Armenia, Azerbaidjan", a declarat un oficial de la Bruxelles, pentru sursa citată.

Pentru Regatul Unit, care a ieşit din UE, invitaţia la forum va fi trimisă noului premier Liz Truss.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Nu se face o otelarie,o fabrica moderna de bitum sa nu mai importam di Hu,Pl si Gr bitum,ca vrem infrastructura si avem parte de credite pt arme,pe care multe le trimitem in Ua!

    Asta o fi Ro moderna? 

    E exact ca pe vremuri cand vasalul trebuia sa vina cu ostire,provizii,animale de povara unde mergea seniorul la lupta! 

    Serbia ,e cu 7 clase peste noi!

    E si cu chinezii,si cu europenii,si cu Turcia ,investeste masiv ,vom vedea peste 10 ani,unde aujungem noi si unde ajung ei,o tara daramata la propriu de nato cu sustinerea unui om de nimic,Tapu! 

    1. Serbia a fost cu 30 de ani inaintea noastra in anii 90 dar au pus politica inaintea economiei. Ai uitat sa spui ca este si cu rusii, interesanta omisiune. Vom vedea ce se va alege si de aceste investitii, cate dintre ele vor fi rentabile pe termen lung si cate sunt facute cu parteneriate paguboase, chinezii sunt experti la astea.

      Iugoslavia a fost cu 30 ani inaintea noastra si se vede Slovenia,Croatia,in Serbia am lucrat in 90 cand eram student o luna,aveau case frumoase ,erau peste noi,sotiile lucrau in Austria si Germania si obtineau acesta bunastare,nu forta industriala sau agricola a Serbiei,primii bani primiti au fost silinci austrieci!

      Dezvoltarea RO in sectorul imobiliar nu a facut-o statul ci banii trimisi de cei ce lucreaza afara ,miliarde de euro! 

      investitii rusesti stiu ca nu au fost,ci cumpara resurse din Rusia,noi ne imprumutam 5 miliarde de dolari care ii dam pe armament fara offset instantaneu si stim unde si asamblam la Petresti si Bucuresti rotile si suprastructuri,sasiele vin completete,asta e marea ind de aparare! 

      stiu ca chinezii au luat combinatul siderurgic din Serbia,iar noi cumparam tabla la greu din Serbia,iar despre oameni ,pot spune ca sunt corecti,muncitori si rai cu neseriosii!

    america este aproape 25% din economia globala

    dar au 100% echivalent al GDPului global in DATORIE 

    Aceasta este tara cea mai indatorata din istoria mondiala economica. 

    Foarte multa Datorie nu este a lor la radacina principala; pe balantele lor interne se afla foarte multa datorie din partea altor tari ce tin la ei active interne pe alte datorii). 

    America nu este singura, europa, china... japonia. 

    de ce sa tot taxez veniturile cand pot sa emit bonduri?! pentru plat aviitoare a populatiei. 

    Pariul se da ca voi crea mai mult pib in viitor daca investesc acum in infrastructura... in general functioneaza bine.. problema apare atunci cand veniturile incep sa scada (in termeni reali si pe urma in termeni nominali) si vezi ca datoria la care te-ai incumetat incepe sa te sufoce. 

    cand datoria devine foarte mare si ceva se intampla cu veniturile / fluxul de numerar (atat per om cat si per gov sau per institutie financiara cat si per speculator) atunci incepi sa te intrebi "oare pot plati aceasta datorie" sau urmeaza sa fac default (in cazul gov defaultul se face valutar - adica platit de toti saracii prin brabusire putere de cumparare). 

    alta parte a problemei este ca totul este spate pe colaterale cand iei datorie ; cand colateralele incep sa se prabuseasca atunci cel ce ti-a dat banii incepe sa te sune / bata pe umar sau la usa pentru acoperire diferenta... sau chiar plata integrala... si atunci se intra iar in faza de lichidare!!! 

    aceasta varianta nu o putel lasa sa se propage sistemic, putem sa o lasa sa se propage personal individual istitutional dar nu pe tara sau global... si de aici se spala prin inflatii urmate de deflatii. Adica Guvernele scapa primele si restul scapa / spala turma / putina. 

    s c cret 

    Oare poporul american ce crede despre Ukraina pe care Bideu o tot inarmeaza cu banii americanilor?? Ei sunt de acord? SUA este datoate vanduta si are bani de aruncat in Ukraina???

    1. Sunt de acord americanii...

      Dar tu de esti asa ingrijorat de americani?

      Te dai de gol, baiete! 

      Daaa. Sunt convins că sunt de acord. De bine ce o duc. Să vezi tu în noiembrie cât de acord sunt.

      Ești sigur ca sunt de acord sa suporte ei apărarea unor proprietăți ale unor "oligarhi"americani,

    Europa intra in criza economica si sociala,

    platind tribut grav ptr. politica americane de 

    slabire a rusiei,

    restul actiuni de piar si texte politic corecte.  

    1. Vrajeli putiniste.

      Interesant ca ai uitat ca Rusia a inceput tot mizeria asta, si lor li se datoreaza mare parte din scumpirile suportate de romani! 

      Au început-o americanii stai liniștit. Scumpirile se datorează inflației și politicilor proaste energetice ale nemților din ultimele decenii și mai ales recente.

      ucrainienii ai început bombardarea localităților cu minoritati ruse,din 2014 pana la începutul "razboiului"au murit mii de copiii,bătrâni,oamenii simpli care nu vroiau decât dreptul de a vorbi în limba rusa,să nu uitam de minoritatile romane din Ucraina care suporta același tratament abuziv din partea Ucrainei,inchidera școlilor,bisericilor românești și multe altele

      au murit toti acum sunt doar stafii pe acolo

    [...]

    Secolul 21. Anul de grație 2022. 

    Bani pentru înarmare, armată și interesele din spatele celor menționate. 

    NIMIC pentru oamenii care susțin prin muncă cinstită toată această mascaradă. => NIMIC pentru copiii afectați de ultimii 2 ani, pandemie + conflicte armate. Căci de la gura lor se iau banii ăștia. Banii sunt ai viitorului, toată lumea știe că banii se produc pentru timpul ce urmează, nu pentru ce a fost sau pentru ce se întâmplă. Practic fiecare Dolar / Euro investit în altceva decât VIITOR este sortit pierzaniei. 

    Asta dacă nu ești un individ cu 4 clase din care 3 lipsă sau nu ești vândut pe 3 lei și restul acadele.

    Păcat că ne cheltuim resursele naturale, fizice și mentale în a spori conflicte și războaie. Și știm cu toții că un război nu este posibil fără două părți. 

    1. Ai dreptate doua tări care cândva au fost una,asa ca...

      Da,pt ca familia sa fie din barbat si femeie,se face referendum,pt finantarea nesimtita a razboiului Rusia Sua cu soldati ucrainieni ,ca sa apere interesele firmelor americane care au cumparat pamant si active in Ua,nu se face nici o intrebare!

      Deficitul balantei e astronomic,iar noi arucam banii pe arme la care nu ai munitie,luind de la masa la copii,la salariatii de la privat care nu o duc prea bine,luam 90 mil pe Mintia siarunci pe o baterie de pAtriot de 12 ori mai mult,iar noi nu avem curent cat ar produce 2 term ca Mintia!

      Capete parate ! 

      Ok. Am postat mai multe reacții legate de primul meu comentariu. Mare parte din ele nu aveau legătură cu articolul de mai sus.

      Erau doar răutăți și exprimări tendențioase la adresa redacției și a celor ce scriu defectuos. 

      Pentru asta îmi cer scuze și "îmi pun cenușă în cap". Tocmai exigența și intoleranța mea vis a vis de astfel de lucruri nu îmi face cinste. Și clar nu mă face mai bun. Clar am exagerat, mânat de frustrare și ceva aroganță. 

      Nu am intenționat să jignesc, doar să aprind un pic spiritele. Și nici nu am folosit injurii.

      Un cititor Bursa.ro 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb