SUA aprobă un ajutor de 567 de milioane de dolari destinat apărării Taiwanului

A.D.
Internaţional / 30 septembrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Preşedintele SUA, Joe Biden a aprobat un ajutor financiar de peste o jumătate de miliard de dolari, în sprijinul apărării taiwaneze, relatează news.ro.

Biden i-a cerut secretarului de Stat Antony Blinken să permită trimiterea de "material şi servicii de către Departamentul Apărării, formare militară (în valoare de până la 567 de milioane de dolari în vederea furnizării unui ajutor Taiwanului" , au comunicat ieri oficiali ai Casei Albe. Suma aprobată ca ajutor pentru Taiwan o depăşeşte considerabil pe cea acordată anul trecut, în valoare de 345 de milioane de dolari.

În cadrul unui plan important de ajutor, adoptat anul acesta de către Congresul american, destinat mai ales Ucrainei, peste opt miliarde de dolari au fost mobilizate pentru a permite să se opună Chinei pe plan militar, prin investiţii în submarine, iar pe plan economic, prin concurenţă împotriva unor strategii măreţe ale Chinei, în ţări în curs de dezvoltare.

Mai multe miliarde de dolari au fost alocate Taiwanului, un arhipelag populat de 23 de milioane de oameni, pe care China îl consideră provincie proprie.

Beijingul şi-a intensificat presiunile militare şi politice asupra Taipeiului în ultimii ani, trimiţând frecvent nave de război sau avioane de luptă în jurul Taiwanului.

Statele Unite nu recunosc Taiwanul ca stat şi consideră Republica Populară China drept singurul Guvern legitim, dar sprijină Taipeiul militar.

China continentală consideră că Taiwanul este una dintre procinciile sale, pe care nu a reuşit să le reunifice cu restul teritoriului chinez în urma Războiului Civil chinez din 1949 şi afirmă că privilegiază o reunificare paşnică cu insula, guvernată printr-un sistem democratic, dar că nu a renunţat niciodată să folosească forţa militară, relateaza news.ro.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, întrebat astăzi despre acest ajutor, cere Washingtonului "să înceteze să înarmeze Taiwanul în orice fel".

"Dacă Statele Unite persistă să vrea să recurgă la armament pentru a-i susţine pe cei care militează în favoarea independenţei, acest lucru se va întoarce împotriva lor şi vor suferi consecinţele propriilor fapte", a subliniat el.

Relaţiile Beijingului cu Taipeiul sunt eşuate din 2006, când a fost aleasă preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, iar apoi în timpul succesorului acesteia, Lai Ching-te, ales în mai, anul acesta, amândoi susţinători ai unor legături slabe cu China continentală, transmite news.ro.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb