SUA ar putea amenda "BNP Paribas" cu peste cinci miliarde dolari

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 mai 2014

SUA ar putea amenda "BNP Paribas" cu peste cinci miliarde dolari

Autorităţile americane ar putea amenda cu peste cinci miliarde de dolari "BNP Paribas" SA, cea mai mare bancă din Franţa, pentru încălcarea sancţiunilor economice aplicate de Statele Unite mai multor ţări, printre care Sudan şi Iran, conform Bloomberg.

Suma de cinci miliarde de dolari care ar putea fi impusă băncii franceze, pentru soluţionarea amiabilă a cazului, depăşeşte cu mult amenda de 2,6 miliarde de dolari pe care a acceptat să o plătească grupul elveţian "Credit Suisse" AG pentru că a favorizat evaziunea fiscală.

Conform surselor, discuţiile privind amendarea băncii continuă, iar suma finală ar putea fi alta.

Săptămâna trecută, surse anonime au declarat pentru Bloomberg că autorităţile americane vor cere "BNP Paribas" cel puţin 3,5 miliarde dolari pentru soluţionarea cazului privind încălcarea sancţiunilor economice.

Însă suma de cinci miliarde de dolari este de aproape cinci ori mare decât cea anunţată de "BNP Paribas" pentru provizioanele destinate unei potenţiale amenzi. Totodată, cifra reprezintă aproximativ 75% din profitul net de 4,8 miliarde de dolari înregistrat anul trecut de banca franceză.

Alain Tchibozo, analist la "Mediobanca" SpA, declară: "Riscul este mult mai mare decât cel reprezentat de amenda în sine. Banca riscă să piardă dreptul de a derula unele operaţiuni în SUA. Dacă BNP va fi nevoită să renunţe la unele operaţiuni, profitul companiei va avea de suferit".

O eventuală înţelegere amiabilă în acest caz, respectiv amenda acordată BNP, ar putea fi anunţate cel mai devreme luna viitoare, conform surselor. Oficialii Departamentului de Justiţie din SUA şi cei ai "BNP Paribas" au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la o eventuală înţelegere.

Amintim că "Société Générale", a doua mare bancă din Franţa, a acceptat, anul acesta, să plătească 122 de milioane de dolari pentru încheierea procesului în care a fost acuzată că a indus în eroare companiile de finanţare imobiliară "Fannie Mae" şi "Freddie Mac" din SUA cu titluri de valoare garantate ipotecar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb