S.U.A cere închiderea consulatului chinez de la Houston

A.P.
Internaţional / 23 iulie 2020

S.U.A cere închiderea consulatului chinez de la Houston

Statele Unite i-au transmis Chinei să îşi închidă consulatul de la Houston, într-o escaladare dramatică a legăturilor dintre cele mai mari două economii ale lumii, iar o sursă a declarat pentru Reuters că Beijingul are în vedere închiderea consulatului american din Wuhan, scrie Radio Europa Liberă.

Washingtonul a cerut brusc închiderea consulatului de la Houston marţi, a declarat ministrul de externe al Chinei, care a numit mişcarea o "escaladare fără precedent".

Autorul unui comunicat oficial de presă chinez a declarat că China a primit termen 72 de ore ca să elibereze consulatul.

Departamentul de Stat a confirmat decizia şi a spus că mutarea a fost făcută "pentru a proteja proprietatea intelectuală americană şi informaţiile private ale americanilor".

Beijingul a condamnat ordinul şi a ameninţat cu represalii, dar nu a spus ce măsuri ar putea lua.

Aflat într-o vizită în Danemarca, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, nu a oferit nicio precizare, dar a repetat acuzaţiile referitoare la furtul chinez de proprietate intelectuală din SUA şi Europa, despre care a spus că costă "sute de mii de locuri de muncă".

"Preşedintele Trump a spus suficient - nu vom permite ca acest lucru să se întâmple în continuare", a spus el într-o conferinţă de presă.

"Avem aşteptări clare cu privire la modul în care se va comporta Partidul Comunist Chinez. Şi atunci când nu o fac, luăm măsuri pentru a proteja poporul american, pentru a ne proteja securitatea naţională şi pentru a ne proteja şi economia şi locurile de muncă", a spus Pompeo.

Legăturile dintre Statele Unite şi China s-au agravat brusc în acest an începând de la coronavirus şi echipamentul de telecomunicaţii al Huawei, până la revendicările teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud şi impunerea unei noi legi de securitate asupra fostei colonii britanice din Hong Kong, conform Reuters.

Deteriorarea se produce înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie, din SUA, în care preşedintele Donald Trump şi rivalul său democratic, Joe Biden, par să concureze cu privire la cine poate să pară mai dur în raport cu China.

Marţi seara, presa americană a relatat că la Houston se ardeau documente în consulat. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a declarat că consulatul funcţionează normal, refuzând să facă orice comentariu.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, a declarat că Statele Unite nu vor tolera "încălcarea suveranităţii şi intimidarea poporului nostru, la fel cum nu am tolerat practicile comerciale neloiale ale Chinei, furtul locurilor de muncă americane şi alte comportamente impardonabile."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb