SUA: China şi India au continuat să-şi reducă achiziţiile de petrol iranian

Internaţional / 1 decembrie 2013

SUA: China şi India au continuat să-şi reducă achiziţiile de petrol iranian

Cinci ţări, printre care China şi India, au continuat să-şi reducă achiziţiile de petrol iranian şi au evitat astfel sancţiuni din partea SUA, a anunţat vineri Washingtonul, care promite aplicarea "strictă" a reglementărilor actuale, în pofida acordului interimar cu Teheranul privind programul nuclear, relatează AFP.

Preşedintele american Barack Obama a stabilit că producţia mondială de petrol este suficientă pentru "a permite ţărilor străine să-şi reducă mai mult achiziţiile de petrol iranian", după ce a luat la cunoştinţă un raport al administraţiei sale, potrivit Casei Albe.

Această evaluare semestrială este stipulată de o lege din 2012 care vizează să reducă încasările din petrol ale Teheranului, forţând ţări terţe să renunţe la achiziţiile de ţiţei iranian, în caz contrar riscând să se expună sancţiunilor, arată agenţia de presă franceză, conform Agerpres.

Însă această lege permite executivului american să acorde derogări ţărilor care îşi reduc achiziţiile. "Sunt bucuros să anunţ că, date fiind reducerile importante ale achiziţiilor de ţiţei iranian, China, India, Coreea de Sud, Turcia şi Taiwan s-au calificat în continuare la derogări", a precizat, într-un comunicat, secretarul american de stat John Kerry.

Şeful diplomaţiei americane a precizat că Malaezia, Africa de Sud, Singapore şi Sri Lanka au scăpat de asemenea de sancţiuni, deoarece aceste ţări "nu mai achiziţionează ţiţei de la Iran".

Acest anunţ survine la mai puţin de o săptămână după ce marile puteri (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi Germania) au ajuns la un acord interimar cu Iranul.

În schimbul îngheţării sau a diminuării programului său nuclear şi al deschiderii instalaţiilor sale pentru misiunile de inspecţie, republica islamică ar urma să beneficieze de o relaxare, echivalentă cu şapte miliarde de dolari, a sancţiunilor care îi vizează economia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb